Η Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης καλεί για συμπεριληπτική πρόσβαση στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη

Η Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης - AI Governance Alliance (AIGA) δημοσίευσε σήμερα μια σειρά τριών νέων αναφορών σχετικά με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI). Τα έγγραφα αυτά επικεντρώνονται στη διακυβέρνηση της Γεννητικής AI, στην αξιοποίηση της αξίας της και σε ένα πλαίσιο για υπεύθυνη ανάπτυξη και υλοποίηση της AI.

Η συμμαχία φέρνει μαζί κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες για να διαμορφώσουν υπεύθυνη ανάπτυξη εφαρμογών και διακυβέρνησης της AI και να διασφαλίσουν δίκαιη κατανομή και ενισχυμένη πρόσβαση σε αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία παγκοσμίως.

“Η Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μοναδικά τοποθετημένη για να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της μεγαλύτερης πρόσβασης σε πόρους που σχετίζονται με την AI, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο δίκαιο και υπεύθυνο οικοσύστημα AI παγκοσμίως”, δήλωσε η Cathy Li, επικεφαλής AI, Data και Metaverse του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. “Πρέπει να συνεργαστούμε μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και τοπικών κοινοτήτων για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της AI ωφελεί όλους”.

Η AIGA καλεί ειδικούς από διάφορους κλάδους να αντιμετωπίσουν διάφορους βασικούς τομείς. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας των δεδομένων σε ολόκληρες τις χώρες, την αύξηση της πρόσβασης σε υπολογιστικούς πόρους και την προσαρμογή των θεμελιωδών μοντέλων στις τοπικές ανάγκες και προκλήσεις.
Υπάρχει επίσης μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη τοπικής τεχνογνωσίας για τη δημιουργία και την αποτελεσματική πλοήγηση σε τοπικά οικοσυστήματα AI.
Σε αρμονία με αυτούς τους στόχους, υπάρχει ανάγκη να θεσπιστούν νέα θεσμικά πλαίσια και δημόσιοι-ιδιωτικοί εταίροι μαζί με την εφαρμογή πολυμερών ελέγχων για να βοηθήσουν και να ενισχύσουν αυτές τις προσπάθειες.

Ενώ η AI έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις, ενέχει επίσης κινδύνους για διεύρυνση των υφιστάμενων ψηφιακών σχισμών ή δημιουργία νέων. Αυτά και άλλα θέματα διερευνώνται σε μια νέα σειρά εγκυκλίων συνοπτικής πληροφόρησης, που κυκλοφόρησε σήμερα και δημιουργήθηκε από τα τρία βασικά έργα της AIGA, σε συνεργασία με την IBM Consulting και την Accenture. Καθώς η τεχνολογία AI εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και οι ανεπτυγμένες χώρες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την καινοτομία της AI, η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του ψηφιακού χάσματος είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα μείνουν πίσω.

Σχετικά με τη διεθνή συνεργασία και την καθολική πρόσβαση στην ανάπτυξη και την υλοποίηση της AI, η Γεννετική AI Διακυβέρνησης: Διαμόρφωση του συλλογικού μας παγκόσμιου μέλλοντος – από την πίστα Resilient Governance and Regulation – αξιολογεί τις εθνικές προσεγγίσεις, αντιμετωπίζει βασικές συζητήσεις σχετικά με τη Γεννετική AI και υποστηρίζει την διεθνή συντονισμό και τα πρότυπα για την πρόληψη της κατακερματισμού.

Η AIGA επιδιώκει επίσης να κινητοποιήσει πόρους για την εξερεύνηση των οφελών της AI σε σημαντικούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Απόψεις μελών από την AIGA

“Καθώς παρακολουθούμε την ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύονται να καλλιεργήσουν ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον AI, τόσο εντός της χώρας μας όσο και σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία μας με την Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι καθοριστική για την καθολική πρόσβαση στα οφέλη της AI, διασφαλίζοντας ότι καμία κοινότητα δεν θα μείνει πίσω. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και προοδευτικής οδικής χάρτας για την AI και την ψηφιακή οικονομία, όχι μόνο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και για το κοινό καλό. Αυτή η οδός είναι απόδειξη της πίστης μας στην AI ως εργαλείο για την ισότητα, και ενσαρκώνει την δέσμευσή μας για ένα μέλλον όπου η τεχνολογία υπηρετεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της.” – Ομάρ Σουλτάν Αλ Ολάμα, Υπουργός Επικρατείας για Τεχνητή Νοημοσύνη, Ψηφιακή Οικονομία και Εφαρμογές Απομακρυσμένης Εργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

“Η συμμετοχή του Ρουάντα στη Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στοχεύει να διασφαλίσει ότι το Ρουάντα και η περιοχή δεν θα προσπαθούν να ακολουθήσουν τη διαμόρφωση του μέλλοντος της διακυβέρνησης και της προσβασιμότητας της AI. Σε αρμονία με αυτές τις προσπάθειες, το Κέντρο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Ρουάντα, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα φιλοξενήσει ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο για την AI στην Αφρική στα τέλη του 2024, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για συμμετοχή σε εστιασμένο και συνεργατικό διάλογο για τον ρόλο της AI στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Αφρικής. Ο πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης θα είναι να ευθυγραμμιστούν οι αφρικανικές χώρες σε κοινούς κινδύνους, εμπόδια και ευκαιρίες και, τελικά, να σχεδιάσουν μια ενοποιημένη στρατηγική για την AI στην Αφρική.” – Paula Ingabire, Υπουργός Τεχνολογίας Επικοινωνίας και Καινοτομίας του Ρουάντα

“Η IBM συνεχίζει να οδηγεί την υπεύθυνη AI και διακυβέρνηση. Όλοι έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο σε εταιρείες, κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών για να δημιουργήσουμε ηθικά φράγματα και πλαίσια πολιτικής που θα ενημερώνουν τον τρόπο σχεδιασμού και ανάπτυξης της generative AI. Η IBM είναι περήφανη που συνεργάζεται με την Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης του Φόρουμ ως συνεργάτης γνώσεων για αυτή τη σειρά εγκυκλίων.” – Gary Cohn, Αντιπρόεδρος της IBM

“Η εξέλιξη της AI είναι μοναδική στο ότι η τεχνολογία, ο κανονισμός και η υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις επιταχύνονται εκθετικά ταυτόχρονα. Είναι κρίσιμο ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να μοιραστούν πληροφορίες, πόρους και βέλτιστες πρακτικές για την οικοδόμηση και την κλιμάκωση της AI υπεύθυνα. Οι ηγέτες σε αυτόν τον χώρο πρέπει να προτεραιοποιήσουν την συμπεριληπτική AI ώστε τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας να μοιράζονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών. Η τριμερής σειρά εγκυκλίων συνοπτικής πληροφόρησης του Φόρουμ προσφέρει διορατικές σκέψεις σε διάφορους τομείς, όπως υπεύθυνες εφαρμογές, διακυβέρνηση και ασφάλεια, για να ενδυναμώσει τις επιχειρήσεις, να σέβεται τους ανθρώπους και να ωφελήσει την κοινωνία.” – Paul Daugherty, Chief Technology Innovation Officer, Accenture

Η Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AIGA) είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει να διασφαλίσει ότι η AI χρησιμοποιείται υπεύθυνα και με τρόπο που να ωφελεί όλους.

Comments are closed.