Έκθεση CES 2024, οι σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις

Η Έκθεση CES 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, ήταν γεμάτη με νέες τεχνολογίες, ΑΙ, βιωσιμότητα και τάσεις που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε.

Του Θανάση Λασκούδη

Η Έκθεση CES 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, ήταν γεμάτη με νέες τεχνολογίες, ΑΙ, βιωσιμότητα και τάσεις που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ήταν πανταχού παρούσα στην έκθεση, με πολλές εταιρείες να παρουσιάζουν νέες συσκευές και εφαρμογές που βασίζονται στην AI. Η AI χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη, να κάνει τις συσκευές πιο αποδοτικές και να δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Μερικές από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες AI που παρουσιάστηκαν στην έκθεση περιλαμβάνουν:

  • Ρομπότ συντροφιάς που μπορούν να παρέχουν συντροφιά και υποστήριξη σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.
  • Συστήματα αυτονομίας για αυτοκίνητα και αεροσκάφη που μπορούν να κάνουν τα ταξίδια πιο ασφαλή και αποτελεσματικά.
  • Λογισμικό που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
  • High-end κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένη υποστήριξη ChatGPT.

«Έξυπνα» και βιώσιμα σπίτια

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πληγεί από το υψηλό κόστος διαβίωσης και τις περιβαλλοντικές κρίσεις. Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας καθιστά επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για πιο εξελιγμένη τεχνολογία θέρμανσης και ψύξης. Οι ιδιοκτήτες «έξυπνων» κατοικιών γνωρίζουν ότι πρέπει να πάρουν τη διαχείριση της ενέργειας στα χέρια τους και η CES 2024 μας έδειξε πώς ανταποκρίνονται οι εταιρείες τεχνολογίας.

Προϊόντα όπως μια φορητή εφεδρική μπαταρία ολόκληρου του σπιτιού από την EcoFlow και η νέα ηλιακή τεχνολογία με τη μορφή βιτρό που παράγει ηλεκτρική ενέργεια είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες στην ενεργειακή τεχνολογία.

Εν τω μεταξύ, ο δρόμος μας προς την αύξηση της αυτοδυναμίας / αυτονομίας στρώνεται με πράγματα όπως η τεχνολογία καλλιέργειας υγρασίας που μπορεί να παράγει νερό από τον αέρα και οι «έξυπνες» υπηρεσίες ενέργειας που μας επιτρέπουν να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ πηγών ενέργειας εντός και εκτός δικτύου με ένα μόνο κουμπί.

Είναι αρκετά τα προϊόντα στην CES 2024 για να κάνουν μια σοβαρή δήλωση σχετικά με τη δέσμευση της βιομηχανικής τεχνολογίας στη βιωσιμότητα;

Τεχνολογίες για gaming

Νέα τσιπ για φορητές συσκευές Intel 14ης γενιάς βρέθηκαν μέσα σε νέους φορητούς υπολογιστές από την Alienware, τη Lenovo, την Asus, τη Razer και άλλες, μαζί με αναμενόμενες ενημερώσεις. Επίσης, νέες κάρτες γραφικών από τη Nvidia (σειρά 4000), καθίσματα παιχνιδιών με δόνηση από τη Razer και ανανεωμένα τηλέφωνα με εστίαση στα παιχνίδια από την Asus. Επίσης παρουσιάστηκε και η πρώτη κονσόλα παιχνιδιών φορητού υπολογιστή που χρησιμοποιεί τσιπ της Intel, το SteamDeck της Valve όπου προσφέρει εμπειρία από την αναπαραγωγή παιχνιδιών υπολογιστή σε φορητή μορφή όταν κυκλοφόρησε το 2022, και τόσο η Asus όσο και η Lenovo έσπευσαν να παρουσιάσουν τις δικές τους εκδόσεις.

Κινητή τηλεφωνία επόμενης γενιάς

Τα κινητά δίκτυα επόμενης γενιάς, όπως το 5G SA και το Wi-Fi 6E, ήταν επίσης παρόντα στην έκθεση. Αυτά τα δίκτυα προσφέρουν ταχύτητες υψηλότερης ποιότητας και χαμηλότερη καθυστέρηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες εμπειρίες για παιχνίδια, streaming και άλλες εφαρμογές. Φυσικά παρουσιάστηκαν όλες οι νέες συσκευές με Chipsets που υποστηρίζουν τοπικά το τρέξιμο ChatGPT.

Άλλες τεχνολογικές τάσεις

Μια νέα τάση φέτος όπως διεφάνη στη CES είναι οι διαφανείς οθόνες. Η LG έχει φτιάξει διαφανείς οθόνες OLED τα τελευταία χρόνια για τις επιχειρήσεις, αλλά το νεότερο μοντέλο της θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος για τους καταναλωτές. Η ιδέα πίσω από το OLED T είναι να επιτρέψει σε μια οθόνη να ενσωματώνεται στο περιβάλλον του δωματίου όταν δεν χρησιμοποιείται, αντί να είναι απλώς ένα γιγάντιο μαύρο ορθογώνιο. Όταν δεν χρησιμοποιείται, η οθόνη μοιάζει περισσότερο με παράθυρο, με ψάρια, αστέρια ή άλλα αντικείμενα να χορεύουν στο τζάμι και μια μαύρη μεμβράνη να υψώνεται για να καλύψει το πίσω μέρος όταν θέλετε να λειτουργεί ως κανονική τηλεόραση.

Τέλος, από τη φετινή CES δεν έλειψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και στην αυτόνομη οδήγηση, αλλά και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας που παρουσίασαν νέες καινοτομίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας.

GADGET CES 2024

Loona companion robot

Η Loona  ένα ρομπότ συντροφιάς είναι πολύ έξυπνη. Είναι ένα παιχνίδι για διάφορα διαδραστικά παιχνίδια, μια κινούμενη οικιακή οθόνη, αλλά και μια πλατφόρμα εκμάθησης προγραμματισμού. Είναι το πρώτο καταναλωτικό ρομπότ στον κόσμο εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία AI, το ChatGPT, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συνειδητοποιούν τη φυσική ανθρώπινη συνομιλία και να ξεκλειδώνουν απεριόριστες δυνατότητες συντροφιάς.

LG 97-inch 4K OLED Zero Connect TV

Η M4 97 ιντσών της LG είναι η μεγαλύτερη τηλεόραση OLED στον κόσμο και παρέχει απρόσκοπτη μετάδοση ήχου υψηλής ποιότητας και βίντεο 4K 120 Hz, επιτρέποντας στους χρήστες να προσαρμόζουν τον χώρο τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για καλώδια ή ακαταστασία. Διαθέτοντας τον πιο προηγμένο επεξεργαστή OLED AI της LG, ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για OLED, η M4 προσφέρει νέα βελτιωμένη επεξεργασία εικόνας και χαρακτηριστικά που ανεβάζουν την εικόνα OLED και τη χρηστικότητα του καταναλωτή στο επόμενο επίπεδο.

Motionsleep

Το κινούμενο μαξιλάρι διαθέτει έξυπνο σύστημα ανίχνευσης ροχαλητού, το οποίο αναλύει τους ήχους και προσαρμόζει τη θέση των αερόσακων για να διευκολύνει την αναπνοή και να μειώσει το ροχαλητό. Επιπλέον, το Vital Ring, το οποίο τοποθετείται στην παλάμη, παρέχει ακριβείς μετρήσεις του κορεσμού οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, βοηθώντας στην παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου και στην έγκαιρη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων.

GUIDi – AI smart belt για άτομα με προβλήματα όρασης 

Η GUIDi είναι μια έξυπνη ΑΙ ζώνη που χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για να παρέχει στους τυφλούς μια ασφαλή και αποτελεσματική εμπειρία πλοήγησης. Οι διπλές ευρυγώνιες κάμερες συλλαμβάνουν λεπτομερείς εικόνες του περιβάλλοντος, ενώ το προσαρμοσμένο άκρο AI module αναλύει τις εικόνες αυτές για να εντοπίσει εμπόδια, προειδοποιήσεις και σημεία ενδιαφέροντος. Το σύστημα πλοήγησης με δόνηση παρέχει λεπτομερείς οδηγίες στους χρήστες, ενώ οι φωνητικές εντολές επιτρέπουν την εύκολη προσαρμογή των ρυθμίσεων πλοήγησης.

WE-STIM (Wearable Electric Stimulation)

Η πρωτοποριακή τεχνολογία, γνωστή ως WE-STIM (Wearable Electric Stimulation), αξιοποιεί τη φυσική ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την κίνηση του σώματος. Αυτή η παραγόμενη ενέργεια στη συνέχεια μεταφέρεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος χρησιμοποιώντας ειδικές αγωγικές ίνες που έχουν σχεδιαστεί μέσα στα ρούχα. Απλώς φορώντας τα και κινούμενοι, ενεργοποιείτε ένα μικρορευματοκύκλωμα που αναζωογονεί τους μυς χωρίς μπαταρίες ή καλώδια.

Mymanu CLIK Pro – Immersive translation earbuds 

Τα ακουστικά Mymanu Clik 2 είναι μια καινοτόμος λύση που αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Με τη δυνατότητα μετάφρασης 50+ γλωσσών, τα ακουστικά αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα γλωσσικά εμπόδια και να συνδεθούν μεταξύ τους καλύτερα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

Comments are closed.