ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ESG ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εκτενή εφαρμογή πρακτικών ESG και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από το ρόλο του υπεύθυνου επενδυτή που υπηρετεί το Υπερταμείο, λειτουργώντας ως επιταχυντής του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για την πράσινη μετάβαση.

Δράσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022

  • Δημοσιεύτηκε ο Πρώτος Εταιρικός Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα στο 2022 (βάσει των προτύπων GRI 2021 & TCFD).
  • Σχεδιάζονται και υλοποιούνται δράσεις για το Ανθρώπινο Δυναμικό αλλά και τους πολίτες, δράσεις εσωτερικού ελέγχου, δράσεις εταιρικής διακυβέρνησης, δράσεις κανονιστικής συμμόρφωσης, και δράσεις διαχείρισης κινδύνου.

Carbon Footprint

  • Ο Όμιλος, αποδεικνύοντας την περιβαλλοντική αποτελεσματικότητά του, μείωσε κατά 6% το ανθρακικό του αποτύπωμα, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού και σε συνεργασία με την SYMPRAXIS και τη Facets. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου προχώρησε εκ νέου, για το έτος 2022, στη μέτρηση ανθρακικού αποτυπώματος Scope 1 και Scope 2 με σκοπό τη δημιουργία πλάνου μετάβασης σε λειτουργία με χαμηλές εκπομπές ρύπων (low carbon operations).

ESG Fit Boards & Ακαδημία Βιωσιμότητας

  • Πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια ESG για την πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου.
  • Το Υπερταμείο υλοποίησε την online εκπαιδευτική πλατφόρμα «Ακαδημία Βιωσιμότητας» προκειμένου οι εργαζόμενοι των θυγατρικών του να λάβουν εξειδικευμένη γνώση σε θέματα ESG. Το 2022 εκπαιδεύτηκαν 250 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν και σχετικό πιστοποιητικό.

 Έρευνες ικανοποίησης πελατών (CSI) και εργαζομένων (Great Place to Work)

Το Υπερταμείο έχει υλοποιήσει ως τώρα 8 έρευνες ικανοποίησης πελατών και 10 έρευνες δέσμευσης εργαζομένων. Για τα έτη 2022 & 2023 το Υπερταμείο έλαβε πιστοποίηση ως Great Place to Work. Ταυτόχρονα, για το 2022 πιστοποιήθηκαν οι εταιρείες ΓΑΙΑΟΣΕ και ΔΕΘ ενώ για το 2023 το ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΘ και η 5G.

 CSRD Gap Analysis

Το Υπερταμείο και οι θυγατρικές και συμμετοχές του διενέργησαν Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Gap Analysis, με σκοπό να προετοιμαστεί όλο το οικοσύστημα για την εφαρμογή της εν λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας. Η οδηγία CSRD θα αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή στις εταιρικές δημοσιεύσεις με εκτεταμένες επιπτώσεις για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και για το μέλλον των εκθέσεων κλιματικής βιωσιμότητας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως.

 Δράσεις Διαχείρισης Κινδύνου

Αποτυπώθηκε το ρίσκο των θυγατρικών εταιρειών σε όλα τα επίπεδα και διαμορφώθηκε οδικός χάρτης αναβάθμισης της ωριμότητας σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

 Υπεύθυνος Επενδυτής

Το Υπερταμείο ενεργεί ως ένας σημαντικός επενδυτής στην ελληνική οικονομία και, λειτουργώντας με ένα μοναδικό μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, βασισμένο στη βιωσιμότητα, την αξιοπιστία και τη στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ελληνικούς φορείς και ομοειδή επενδυτικά ταμεία (Sovereign Wealth Funds), επιχειρεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη πύλη εισόδου επενδυτών και κεφαλαίων και ταυτοχρόνως να ενισχύσει αποτελεσματικά τον ελληνικό και ευρωπαϊκό στόχο για την πράσινη μετάβαση.

 

Ενεργό Μέλος στο «One Planet for Sovereign Wealth Funds» (OPSWF) Initiative

Από τον Απρίλιο του 2021, το Υπερταμείο ως ενεργό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) έχει ευθυγραμμίσει την πολιτική του με κορυφαία Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Wealth Funds) κι άλλους παγκόσμιους θεσμικούς φορείς – 47 στο σύνολό τους το 2023, που διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 37 τρις δολάρια – κι όλοι μαζί έχουν υιοθετήσει τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των 17 Παγκόσμιων Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

EMENA Network

Mέσω της συμμετοχής του στο EMENA network, της ανταλλαγής εμπειριών και της συνεργασίας με ομοειδή Επενδυτικά Ταμεία, το Υπερταμείο προετοιμάζει την αξιοποίηση, εκ μέρους της Ελλάδας, του επενδυτικού περιβάλλοντος ολόκληρης της Μεσογείου.

 Διάκριση για 2η χρονιά στο Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard

Η Ελλάδα, χάρη στις επιδόσεις του Υπερταμείου, το 2023 κέρδισε 14 θέσεις και 20 εκατοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2022 στην κατάταξη του Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard, τη λίστα των χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη, ως προς την ορθότερη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων με κριτήρια ESG, που σχετίζονται µε το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Πρόκειται για μια κορυφαία διεθνή αναγνώριση της ποιότητας διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας από την πλευρά του Υπερταμείου.

Comments are closed.