CSRD Καθυστέρηση υποβολής εκθέσεων βιοσιμότητας σε ορισμένους τομείς και εταιρείες τρίτων χωρών κατά δύο χρόνια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν να καθυστερήσουν την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας για ορισμένους τομείς και εταιρείες τρίτων χωρών κατά δύο χρόνια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με μια οδηγία σχετικά με τα χρονικά όρια για την υιοθέτηση προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας για ορισμένους τομείς και για ορισμένες επιχειρήσεις τρίτων χωρών, η οποία τροποποιεί την Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD). Η σημερινή συμφωνία θα δώσει περισσότερο χρόνο στις εταιρείες να προετοιμαστούν για τα τομεακά Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας (ESRS) και για συγκεκριμένα πρότυπα για μεγάλες εταιρείες εκτός ΕΕ, τα οποία θα υιοθετηθούν τον Ιούνιο του 2026, δύο χρόνια αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό πυλώνα της βελγικής Προεδρίας και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εταιρείες. Η σημερινή συμφωνία περιορίζει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στο ελάχιστο και δίνει στις εταιρείες χρόνο να εφαρμόσουν το ESRS και να προετοιμαστούν για τα τομεακά Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας, ανέφερε ο Vincent Van Peteghem, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βελγίου και Υπουργός Οικονομικών

Πρόταση της Επιτροπής

Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα για να βοηθήσουν τους επενδυτές, την κοινωνία των πολιτών, τους καταναλωτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να αξιολογήσουν την πράσινη και κοινωνική βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους. Στις 31 Ιουλίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε τα πρώτα οριζόντια πρότυπα και πρότυπα για όλα τα θέματα βιωσιμότητας για να διευκολύνει αυτή την υποβολή εκθέσεων. Αυτά πρέπει να ακολουθούνται από πρότυπα ανά τομέα, πρότυπα για ΜΜΕ και πρότυπα για εταιρείες τρίτων χωρών με κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ στην ΕΕ και οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον μία θυγατρική ή υποκατάστημα στην ΕΕ. Όλα αυτά τα νέα πρότυπα είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2024.

Η οδηγία που συμφωνήθηκε σήμερα από τους συννομοθέτες αναβάλλει την υιοθέτηση των νέων προτύπων για τις 30 Ιουνίου 2026. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρώτης δέσμης ESRS. Θα δώσει επίσης περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξη προτύπων βιωσιμότητας για συγκεκριμένους κλάδους καθώς και προτύπων για συγκεκριμένες εταιρείες τρίτων χωρών. Η ημερομηνία υποβολής αίτησης για εταιρείες τρίτων χωρών θα παραμείνει το οικονομικό έτος 2028, όπως ορίζεται στο CSRD.

Κύρια στοιχεία της συμφωνίας

Η προσωρινή συμφωνία υποστηρίζει τους στόχους της πρότασης της Επιτροπής, αλλά τροποποιεί τη νομική φύση του κειμένου (από απόφαση της Επιτροπής σε οδηγία) ώστε να σέβεται τη νομική βάση της πρότασης. Προτείνει επίσης στη δημοσίευση οκτώ τομεακών προτύπων αναφοράς μόλις είναι έτοιμα πριν από τη νέα προθεσμία στις 30 Ιουνίου 2026. Τα κράτη μέλη δεν θα χρειαστεί να μεταφέρουν αυτήν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, καθώς οι στοχευμένες τροποποιήσεις αφορούν την εξουσιοδότηση έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που χορηγούνται προς την Επιτροπή.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εγκριθεί και να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα.

Comments are closed.