JA Greece: Τα Βραβεία της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2024 στο Mediterranean Cosmos

«Weseeforyou», «Stalk Jet» & «Let’s Go» οι Maθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις 2024 που κέρδισαν τα βραβεία καινοτομίας, προώθησης προϊόντος και καλύτερο περίπτερο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης 2024 του Junior Achievement Greece στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos. Οι 40 μαθητικές «startup» που συμμετείχαν, από Γενικά Γυμνάσια/Λύκεια, ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και Ειδικά Σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, κατέπληξαν το κοινό και την κριτική επιτροπή του JA Greece με εντυπωσιακά προϊόντα και υπηρεσίες που λύνουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Μαθητική Εμπορική Έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος/διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση – JA Company Program 2024», για μαθητές και μαθήτριες 15 έως και 18 ετών, το οποίο τελεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και η Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου. Επισκέφτηκαν πολλές μαθητικές «επιχειρήσεις», συνομίλησαν και συνεχάρησαν τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς και απένειμαν βραβεία.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε για 10η χρονιά στο Εμπορικό Κέντρο της LAMDA Development Mediterranean Cosmos. Οι Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν, σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού, είναι:

Βραβείο «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας»:  Εικονική Επιχείρηση «WeSeeForYou» από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. H εταιρεία «WeSeeForYou» εξειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών με στόχο την επίλυση προβλημάτων προσβασιμότητας και αυτονομίας των εμποδιζόμενων ατόμων. Έχοντας στο επίκεντρο της λειτουργίας της τον άνθρωπο και με τη βοήθεια της χρήσης νέων τεχνολογιών στοχεύει στην ασφαλή και άνετη μετακίνηση στον αστικό ιστό. Με την ανάπτυξη της εφαρμογής «Find your way» δίνει τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα ειδικά διαμορφωμένο GPS, που χαρτογραφεί τα σημεία πρόσβασης (ράμπες, οδηγούς όδευσης, φανάρια με ηχητική λειτουργία κ.α), παρέχοντας ταυτόχρονα πληροφόρηση για τη δυνατότητα πρόσβασης στον αστικό ιστό. Η εφαρμογή με τους ειδικά διαμορφωμένους χάρτες μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί στα κινητά τηλέφωνα των εμποδιζόμενων ατόμων. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:  Μαρία Δαμαλή και Χάψαλη Ειρήνη. Εθελοντής/σύμβουλος επιχειρηματικότητας:  ΔρΚωνσταντίνος Μουτσιάνας, ΕΥ. Το βραβείο απένειμε η Υπουργός Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Inspirational Mentor JA Greece Σοφία Ζαχαράκη. Προηγήθηκε χαιρετισμός της Μαρίας Γάτσου, Μέλος ΔΣ και Inspirational Mentor JA Greece, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ.

Βραβείο «Καλύτερη Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας: Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» από το 1ο ΕΠΑΛ Δοξάτου Δράμας. H Stalk Jet είναι μια καινοτόμος επιχείρηση, παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την καύση υποπροϊόντων αμπελουργίας. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται βιοαιθανόλη εξασφαλίζοντας ένα καύσιμο για άμεση παραγωγή θερμότητας, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ακολουθώντας τις τάσεις της κυκλικής οικονομίας. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πολυξένη Γιώτη, Χρήστος Σαμαράς, Μαγδαληνή Παπαδοπούλου, Μαρία Αληφραγκή. Εθελοντής/σύμβουλος επιχειρηματικότητας: Φανή Κλειδά FK COUNSELING HORIZONS. Inspirational Mentor της ομάδας είναι ο Γιάννης Διονάτος, Εκδότης – Δημοσιογράφος. Το βραβείο απένειμε η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Προηγήθηκε χαιρετισμός του Αργύρη Τζικόπουλου, Γενικού Διευθυντή JA Greece και της Κυριακής Γιαννακίδου, Αντιδημάρχου Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Βραβείο «Kαλύτερο Περίπτερο»: Εικονική Επιχείρηση «Let’s Go» από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών & Βαρυκόων Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως επίκεντρο την αποστολή και τη σταθερή δέσμευση για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, το επιχειρηματικό εγχείρημα της Let’s Go φέρνει καινοτομία επαναχρησιμοποιώντας και μεταποιώντας τουβλάκια LEGO, που προέρχονται κυρίως από ιδιωτικές δωρεές, για την κατασκευή διάφορων μοναδικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, προσφέρονται προσαρμόσιμα αξεσουάρ μόδας, τα οποία οι πελάτες δύναται να εξατομικεύσουν, καθώς και προσεκτικά σχεδιασμένα παραδοσιακά επιτραπέζια παιχνίδια που απευθύνονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής. Έτσι, η εταιρεία καταφέρνει να κατασκευάζει προϊόντα που δεν είναι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και ικανά να πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητα όλων. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καλλιόπη Σιβρή, Ιωάννα Φωτιάδου, Χριστίνα Παπαευαγγέλου, Όλγα Εμμανουηλίδου, Μαρία Παλπάνη. Εθελοντής/σύμβουλος επιχειρηματικότηταςΚωνσταντίνος Κάτος ΕΥ. Inspirational Mentor της ομάδας είναι ο Σπύρος Μαγιάτης, Γεν. Γραμματέας ΔΣ JA Greece, CTO & Co-founder Workable, ο οποίος ήταν παρών να υποστηρίξει την ομάδα στην Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απένειμε ο Kωνσταντίνος Τσουρής – Vice President, Senior Relationship Manager – Global Network Banking CITI Greece. Προηγήθηκε χαιρετισμός της Ελένης Χελιώτη, Διευθύντριας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων JA Greece.

Οι 40 εξαιρετικές Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις 2024 που συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) είναι οι εξής: «1o gel volou» από το 1ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ, «3T -TOP THERMO TECHNOLOGY» από το 1 Πειραματικό ΓΕΛ Καρδίτσας, «Ancient Guardians» από το Ιδιωτικό Λύκειο – Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Α.Ε., «Arbori» από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Anatolia, «AμeArt» από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, «BBB: Blistering Biodegradable Blisters» το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, «Bee natural» από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) ΙΝ.Α.Α Πευκών, «BIO AESTHESIS» από το ΓΕΛ Σούδας, «BLUE I (Intelligence)» από τα ΕΠΑΣ-ΙΕΚ Ξάνθης & ΕΠΑΣ Αλεξανδρούπολης, «Bottle Spa» από το ΓΕΛ Σούδας, «Cerealia» από το 1ο ΕΠΑ.Λ Διδυμότειχου Ευγένιος Ευγενίδης, «Creative Tensions Α.Ε.» από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης – Μανόλης Ανδρόνικος, «cyclogames» από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Γιαννιτσών, «EC’H’O-PANEL» από το 10o Γενικό Λύκειο Λάρισας, «Electriωni» από το 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης – Λευκός Πύργος, «ENGLISHMANIA» από το ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης, «FEASY» από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Σερρών – Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο, «Greek Herbal Products» από το Εργαστηριακό Κέντρο Ορεστιάδας, «Kids Find Hobby» από το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Καλοχώρι), «Let‘ s go» από το Ειδικό Γυμνάσιο -Λύκειο ΕΑΕ Κωφών- Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, «mAIschool» από το 2o ΓΕΛ Πυλαίας, «olivebee» από το Γυμνάσιο Νικητής, «OLYMPUS BLOCKCHAIN» από τα Εκπαιδευτήρια Πλάτων, «Oqulus» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, «PATHWAY PINNACLE» από τα Εκπαιδευτήρια Πλάτων Κατερίνης, «PYRASPIS» από το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς & το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «School Buddy» από το Γυμνάσιο-Λύκειο Αβδήρων Ξάνθης & το Γυμνάσιο Φερών Έβρου, «Smart Electronic Bin (SEB)» από το 1ο ΕΠΑ.Λ Δράμας, «SPACE SCHOOL EPANOMIS» από το 1ο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Επανομής, «Stalk Jet» από το 1ο ΕΠΑ.Λ Δοξάτου Δράμας, «The Sminth-Νutlers» από το Γυμνάσιο Σμίνθης, «Trips for Teens (T4T)» από το 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, «Weseeforyou» από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, «Ε^4Κ-φραστές, της φύσης και της τέχνης» από το 1o E.E.E.EK Θέρμης, «Εικονική επιχείρηση Restassistant» από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Λαμίας, «ΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ… από τον τόπο μας» από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού, «Μελισσομαγεία και ομορφιά» από το 1ο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο ΑΝ. Θεσσαλονίκης, «Παξιμα-δικά μας» από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Παύλου Μελά, «ΣΟΥΦΕΡΝΩΝΑΦΑΣ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΜΑΣ» από το 1ο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και «ΧΑΡΤ-ΕΞ» από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καβάλας.

Comments are closed.