Του Γιάννη Διονάτου
Αναμφίβολα, η παρούσα κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πενταετούς –σχεδόν- διακυβέρνησης της χώρας και ανεξαρτήτως των επιμέρους (mega) προκλήσεων, όπως ήταν η τριετής πανδημική κρίση έδωσε τα διαπιστευτήριά της σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό των πόλεων της πατρίδας μας, καταδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τον μετασχηματισμό ενός καίριας σημασίας τομέα της καθημερινότητας του πολίτη. Γεγονός, που πριμοδότησε / προίκισε με -τουλάχιστον- σεβαστό ύψος χρηματοδοτήσεων.
ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #12
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά περί το μισό δισεκατομμύριο (500 εκατομμύρια) ευρώ για έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις «έξυπνες» πόλεις. Ποσό, που η αναφορά του και μόνο είναι ικανή προκειμένου να… ζαλίσει κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη.
Συγκεκριμένα, 230 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 90 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία κατευθύνονται προς τους 17 μεγάλους Δήμους της χώρας μας και 130 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της τοπικής αυτοδιοίκησης με το συμβολικό όνομα «Αντώνης Τρίτσης».
Μάλιστα, στα ανωτέρω ποσά δεν έχουν υπολογιστεί και αρκετά χρήματα ακόμη τα οποία θα δοθούν για την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), προκειμένου τα ανάλογα δίκτυα να γίνουν περισσότερο ευφϋή, όσο και αποδοτικά σε ότι αφορά στην χρήση και λειτουργία τους.
Πολλοί Δήμαρχοι τελευταία κάνουν λόγο για καθυστερήσεις σε σχέση με την τύχη των προτάσεων που έχουν κάνει και αφορούν σε αντίστοιχα έργα, ενώ και η πλευρά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν… μασάει τα λόγια της, κάνοντας λόγο για δυσκολίες που αντιμετώπισε η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή κατά την διαδικασία επεξεργασίας και προώθησής τους. Κάτι, που δικαιολογείται από τον όγκο των προτάσεων ελέω του τεράστιου ενδιαφέροντος από μέρους των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί, είναι διαφορετικό να επεξεργάζεσαι και να εγκρίνεις περί τις 60-70 προτάσεις σε ετήσια βάση και εντελώς άλλο το συγκεκριμένο πλήθος να υπερβαίνει τις 300-330!
Μιλάμε για υπερ-πενταπλάσιο μέγεθος. Τον βαθμό δυσκολίας επέτεινε και το pattern κατάθεσης των προτάσεων, καθώς οι μισές κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο και οι υπόλοιπες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Αποτέλεσμα; Να… μπλοκάρει το σύστημα! Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, αναμένεται η παροχή βοήθειας και από άλλες Διαχειριστικές Αρχές, που θα προστρέξουν και στηρίξουν την αντίστοιχη Αρχή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αρχικός στόχος είναι η διεκπεραίωση 70-80 εγκρίσεων μέχρι το Πάσχα, ενώ το εγχείρημα θέτει τον φιλόδοξο στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις στο σύνολό τους μέχρι τα τέλη του τρέχοντος καλοκαιριού ή το πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η πλευρά του Υπουργείου δηλώνει αισιόδοξη, όσο και σίγουρη για την τελική επιτυχία της πρόκλησης. Αρκεί, όπως τονίζεται, να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, αποφεύγοντας δραστικές ή θεμελιώδεις αλλαγές στις προτάσεις – έργα που έχουν κατατεθεί, έτσι ώστε να «τρέξουν» ταχύτερα οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων και εν τέλει υλοποίησής τους, αξιοποιώντας σειρά από εργαλεία χρηματοδότησης.
Δημοσιεύτηκε στο 12ο τεύχος της «Govnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα… κλικ!