Κοινή Εκδήλωση ΙΕΝΕ-ROEC στο Βουκουρέστι: Πώς Διαμορφώνονται οι Πολιτικές Απανθρακοποίησης στη ΝΑ Ευρώπη Υπό το Πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής και του Πολέμου στην Ουκρανία

Στις πολιτικές απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη, υπό το πρίσμα τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και του σκηνικού που διαμορφώνεται εν όψει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, το ΙΕΝΕ και το Romania Energy Center (ROEC). Η κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ – ROEC, με τίτλο “Decarbonization Policies in South East Europe- Between Climate Change and War”, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι, με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού και ενεργειακού  κόσμου της Ρουμανίας και ευρύτερα των χωρών της περιοχής. Επίσης, σημαντικός ήταν και ο αριθμός όσων την παρακολούθησαν μέσω livestreaming.

Αναλυτικότερα, οι ομιλητές ανέλυσαν τις πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην προώθηση των ΑΠΕ και την εισαγωγή του υδρογόνου, ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές στα τρέχοντα σχέδια επέκτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά και της προώθησης των “καθαρών” καυσίμων στον τομέα των μεταφορών. Παράλληλα, τονίστηκε ο ρόλος του φυσικού αερίου στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και ο ρόλος του στην κάλυψη ηλεκτρικών φορτίων βάσης. Επιπλέον, επισημάνθηκε η επιτευχθείσα τελευταία πρόοδος στις υποδομές φυσικού αερίου αλλά και της επέκτασης και αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Τους συμμετέχοντες στην κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ-ROEC καλωσόρισαν, με εισαγωγικές ομιλίες τους, η κ. Eugenia Gusilov, Διευθύντρια του Romania Energy Center (ROEC), ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κ. Κωστής Σταμπολής, καθώς και η κ. Mara Roman, εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρουμανία.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι ακόλουθοι ομιλητές: κ. Χρήστος Δήμας, Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής & Ενέργειας του Ινστιτούτου, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής , ο Dr. Teodor Chirica εκ μέρους της Romatom, του φορέα που εκπροσωπεί τον ρουμανικό κλάδο πυρηνικής ενέργειας, αλλά και Πρόεδρος ΔΣ της Nuclearelectrica ημικρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρουμανίας, η κ. Ramona Moldovan, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, ο κ. Marius Lungu, Policy Officer της DG Economy (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο κ. Γιάννης Ταμαρέσης, ανώτερο στέλεχος της ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή, η κ. Eugenia Gusilov, Director of Romania Energy Center, ο κ. Νίκος Σοφιανός, Ενεργειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος Επιτροπής ΑΠΕ και Μέλος ΔΕ του ΙΕΝΕ, η κ. Zsuzsa Bereschi, Principal at Horváth, ο κ. Bogdan Termegan, εκ μέρους της RoPower Nuclear, ο κ. Raul Cazan, Πρόεδρος του 2Celsius, η κ. Daniela Staicu από το Bucharest University of Economic Studies, ο κ. Γιώργος Σάτλας, Συν-Διευθύνων Σύμβουλος της ICGB, η Energy expert κ. Otilia Nutu , ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, και ο κ. Γιάννης Ντόβελος, Business Area Manager της Asprofos Engineering.

Τέλος, βαρυσήμαντη ήταν η παρέμβαση της Πρέσβειρας της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Λιλής Ευαγγελίας Γραμματίκα, η οποία τόνισε τον πολύ θετικό ρόλο της χώρας μας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Η κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ – ROEC, με τίτλο “Decarbonization Policies in South East Europe- Between Climate Change and War”, ολοκληρώθηκε με τη διατύπωση συμπερασμάτων από την πλευρά των διοργανωτών.

Χορηγός της ημερίδας ήταν η ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., ο κορυφαίος Όμιλος στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα (www.terna-energy.gr), ενώ Υποστηρικτής η μελετητική εταιρεία Asprofos, μέλος του Ομίλου HELLENiQ ENERGY.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται σε περιφερειακή βάση στην ΝΑ Ευρώπη και καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, με στρατηγική που είναι προσανατολισμένη στην ενεργειακή μετάβαση. Το ΙΕΝΕ παρέχει τακτική ενημέρωση στα μέλη του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την περιοχή, εκπονεί μελέτες και έρευνες, οργανώνει εκδηλώσεις (συνέδρια, workshops, webinars) και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε www.iene.gr και www.iene.eu

Comments are closed.