«Καμπανάκι» για αύξηση τιμής της βενζίνης έως και 2 ευρώ ανά λίτρο

«Σύννεφα» για τις τσέπες των καταναλωτών σχετικά με τη μέση τιμή της βενζίνης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΣΑΠΕΚ), Νίκος Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι είναι πιθανό μέχρι το Πάσχα η τιμή της βενζίνης να έχει φτάσει ακόμα και στα 2 ευρώ το λίτρο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σταθερά αβεβαιότητα στην αγορά από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

«Μια μέση τιμή σήμερα που μιλάμε είναι το 1,93 ευρώ το λίτρο για όλη η χώρα, ενδεχομένως να το βρούμε και 1,89 ευρώ το λίτρο στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και 2,12 ευρώ το λίτρο στα πιο απομακρυσμένα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Τόνισε ότι πλησιάζοντας στο Πάσχα η μέση τιμή της βενζίνης ενδέχεται να αγγίξει και τα 2 ευρώ ανά λίτρο. «Μια μέση τιμή σήμερα που μιλάμε είναι το 1,93 ευρώ το λίτρο για όλη η χώρα, ενδεχομένως να το βρούμε και 1,89 ευρώ το λίτρο στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και 2,12 ευρώ το λίτρο στα πιο απομακρυσμένα νησιά».

Ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν βλέπουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. «Σήμερα τα ελληνικά διυλιστήρια δίνουν το βυτίο με 1,81 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι από το 1,81 και πάνω πρέπει να κερδίσει η εταιρεία χονδρικής πώλησης, το βυτίο το κόστος μεταφοράς, και ο πρατηριούχος. Ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο μπορεί να είναι αυτό το κέρδος, 9 λεπτά, 10 λεπτά, 12 λεπτά, 15 λεπτά. Άρα πρέπει να υπολογίσει σε αυτό το 1,81 και άλλα 10, 12, 14 λεπτά, στην τελική τιμή για να είναι ασφαλής η εκτίμησή μου».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «από την έναρξη του πολέμου εμείς οι πρατηριούχοι δεν έχουμε το δικαίωμα να πουλάμε όσο θέλουμε. Υπάρχει επιβολή πλαφόν στο κέρδος μας. Άρα δεν μπορεί να πούμε για κερδοσκοπικά παιχνίδια όσον αφορά στους πρατηριούχους στην εγχώρια αγορά».

Comments are closed.