Η ΕΕ ορίζει κανόνες για εξωτερικούς ελέγχους στα «πράσινα» ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) πρότεινε την Τρίτη κανόνες για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των εξωτερικών ελεγκτών των πράσινων ομολόγων, με στόχο τη μείωση του κόστους για τους εκδότες.

Τα πράσινα ομόλογα θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην άντληση δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τη μετάβαση της Ένωσης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Η ΕΕ ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο εθελοντικούς κανόνες για τις εταιρείες που επιθυμούν να εκδώσουν πράσινα ομόλογα, ώστε να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι τα έσοδα θα διατεθούν σε έργα που ευθυγραμμίζονται με την «ταξινομία» της ΕΕ, η οποία ορίζει τις βιώσιμες επενδύσεις.

Η ESMA την Τρίτη καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο οι εξωτερικοί ελεγκτές, που εδρεύουν εντός ή εκτός της Ένωσης, οι οποίοι ελέγχουν την τήρηση των κανόνων έκδοσης πράσινων ομολόγων, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι και να εποπτεύονται.

«Με τις προτάσεις της, η ESMA αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των απαιτήσεων εγγραφής και στη συμβολή στη δημιουργία ισοδύναμου πεδίου παιχνιδιού μέσω χαμηλότερου κόστους εισόδου για τους αιτούντες», δήλωσε η αρχή σε ανακοίνωσή της.

Οι προτάσεις της ESMA καλύπτουν στοιχεία όπως τον τρόπο με τον οποίο οι εξωτερικοί ελεγκτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκρούσεις συμφερόντων με την εταιρεία των οποίων τα ομόλογα ελέγχουν, καθώς και το επίπεδο γνώσεων που απαιτείται από τους αναλυτές των ελεγκτών.

Η αρχή δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη τα σχόλια από τη δημόσια διαβούλευση προτού αποστείλει τις συστάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση εγκαίρως για τον Δεκέμβριο, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες για τα πράσινα ομόλογα.

  • Η ESMA θέλει να διασφαλίσει ότι οι εξωτερικοί ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι και έχουν τα απαραίτητα προσόντα.
  • Οι κανόνες θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους για τους εκδότες πράσινων ομολόγων.
  • Η ESMA θα λάβει υπόψη τα σχόλια από τη δημόσια διαβούλευση πριν από την οριστικοποίηση των κανόνων.

Comments are closed.