Η Γερμανία αποσύρει 7 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα μετά το τέλος του χειμώνα

Η Γερμανία προχώρησε στο κλείσιμο εφτά μονάδων παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Τα εργοστάσια αυτά είτε είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας προσωρινά είτε είχε αναβληθεί η προγραμματισμένη αποσυναρμολόγησή τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών της Γερμανίας να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επαναλειτούργησε πέντε εργοστάσια που είχαν τεθεί σε αδράνεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδίωξε να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Επιπλέον, δόθηκε παράταση στη λειτουργία δύο ακόμα μονάδων πέραν των προγραμματισμένων ημερομηνιών αποσυναρμολόγησής τους.

Ποια εργοστάσια αποσύρθηκαν από τη λειτουργία;

Πέντε από τα εργοστάσια βρίσκονταν στην περιοχή εξόρυξης του Ρήνου στη Δυτική Γερμανία, κοντά στην πόλη της Κολωνίας. Περιλαμβάνονταν οι εγκαταστάσεις του Grevenbroich-Neurath και του Bergheim-Niederaussem.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι περίπου 2.100 μεγαβάτ (MW) λιγνιτικής ισχύος θα αποσυναρμολογηθούν, δήλωσε ο διαχειριστής RWE.

Δύο άλλες μονάδες στο Jänschwalde, στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, κοντά στην πρωτεύουσα Βερολίνο, έκλεισαν επίσης μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία τους.

Γιατί η Γερμανία διατήρησε ανοιχτά εργοστάσια άνθρακα;

Τα σχέδια της Γερμανίας για τη μείωση της εξάρτησής της από τον άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δέχθηκαν πλήγμα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο τους μήνες μετά τον πόλεμο, γεγονός που συνέβαλε στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Για να μετριάσει τις επιπτώσεις, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία ορισμένων εργοστασίων άνθρακα και να επανεκκινήσει προσωρινά άλλα κλειστά εργοστάσια.

Επίσης, το Βερολίνο καθυστέρησε ως μέτρο πρόληψης το κλείσιμο αρκετών πυρηνικών σταθμών. Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί έκλεισαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Τώρα που η χειμερινή περίοδος 2023/24 έχει ολοκληρωθεί, ο διαχειριστής του δικτύου της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν προβλέπει καμία επιδείνωση στην ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια ως αποτέλεσμα των κλεισιμάτων των εργοστασίων άνθρακα.

Το Υπουργείo Οικονομίας της Γερμανίας είναι νομικά υποχρεωμένο να επανεξετάσει την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκε από την αρχική του απόφαση να αναβληθεί το κλείσιμο των εργοστασίων.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, το υπουργείο έπρεπε να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των πρόσθετων εκπομπών.

Η απόφαση χαιρετίστηκε από πολιτικό των Πρασίνων

“Ενόψει της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης, το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα αποτελεί σημαντικό μέτρο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου”, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η βουλευτής των Πρασίνων Κατρίν Χένεμπεργκερ.

Επεσήμανε ότι τα κλεισίματα αποτελούν “μεγάλη επιτυχία για τη δικαιοσύνη του κλίματος και συμβαίνουν με τη γνώση της ιστορικής και παγκόσμιας ευθύνης για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων”.

Comments are closed.