Η Shell ισχυρίζεται ότι η ορόσημο δικαστική απόφαση για το κλίμα εμποδίζει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Shell  δήλωσε σε ολλανδικό δικαστήριο ότι μια δικαστική εντολή του 2021, η οποία την υποχρεώνει σε δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν έχει νομική βάση και διακινδυνεύει να εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια ορόσημο δικαστική απόφαση που συγκλόνισε τον ενεργειακό τομέα, ένα ολλανδικό δικαστήριο κατώτερου βαθμού το 2021 διέταξε τη Shell να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη κατά 45% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Η εντολή αυτή αφορούσε όχι μόνο τις δικές της εκπομπές της Shell, αλλά και εκείνες που προκαλούνται από τους αγοραστές και τους χρήστες των προϊόντων της.

Η Shell δήλωσε ότι η εφαρμογή της απόφασης θα την αναγκάσει να συρρικνώσει τις δραστηριότητές της και θα οδηγούσε απλώς τους πελάτες να στραφούν σε άλλους προμηθευτές καυσίμων.

“Αυτή η υπόθεση δεν έχει νομική βάση”, δήλωσε ο δικηγόρος της Shell, Daan Lunsingh Scheurleer, σε δικαστήριο της Χάγης την πρώτη ημέρα των ακροάσεων για την έφεση της Shell κατά της εντολής.

“Εμποδίζει τον ρόλο που μπορεί και θέλει να διαδραματίσει η Shell στην ενεργειακή μετάβαση.”

Η ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δείξει την σπουδαιότητα των ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο Lunsingh Scheurleer, καθώς οι κυβερνήσεις έσπευσαν να αυξήσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και ξόδεψαν δισεκατομμύρια για να αποζημιώσουν τα νοικοκυριά για τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

“Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια του εφοδιασμού όσο και στην οικονομική προσιτότητα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης”, δήλωσε.

Οι δικηγόροι της Shell τόνισαν τις επενδύσεις της εταιρείας στην ανάπτυξη μη ορυκτών καυσίμων, καθώς και την υποστήριξή της στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, και δήλωσαν ότι οι στόχοι της εταιρείας για τη μείωση των δικών της εκπομπών ξεπερνούν την δικαστική εντολή.

Ωστόσο, μια γενική εντολή για τη μείωση των συνολικών εκπομπών των προϊόντων της κατά 45% είναι υπερβολική, δήλωσε ο Lunsingh Scheurleer, καθώς μια ευρύτερη εφαρμογή θα έπληττε την ολλανδική οικονομία.

“Μια γενική εφαρμογή αυτής της εντολής είναι αδύνατη χωρίς δραστικά μέτρα”, δήλωσε.

Παρά τις αντιρρήσεις της Shell, οι Φίλοι της Γης Ολλανδίας, που άσκησαν την αγωγή, δήλωσαν ότι αισιοδοξούν για την έκβαση της έφεσης.

“Η επιστημονική βάση στην οποία στηρίξαμε τους ισχυρισμούς μας κατά της Shell έχει μόνο στερεοποιηθεί”, δήλωσε ο δικηγόρος της οργάνωσης Roger Cox πριν από τις ακροάσεις.

“Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε για άλλη μια φορά να πείσουμε τους δικαστές ότι η Shell πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς κλιματικές συμφωνίες.”

Η Shell νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποδυνάμωσε έναν στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030 και απέσυρε έναν στόχο για το 2035, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση για φυσικό αέριο και την αβεβαιότητα στη μετάβαση στην ενέργεια, παρόλο που επιβεβαίωσε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών σε μηδενικό ισοζύγιο έως το 2050.

Η Shell τώρα στοχεύει σε μείωση 15-20% στη καθαρή ένταση άνθρακα των ενεργειακών προϊόντων της έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα έντασης του 2016. Προηγουμένως, είχε ως στόχο μια μείωση 20%.

Το δικαστήριο έχει προγραμματίσει τέσσερις ημέρες ακροάσεων για την έφεση αυτόν τον μήνα. Απόφαση αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους.

Αναμένεται γενικά μια περαιτέρω έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της έφεσης.

Comments are closed.