Μόλις 57 εταιρείες είναι υπεύθυνες για το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως

Λίγες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και τσιμέντου συνδέονται με τα περισσότερα αέρια που ευθύνονται για την κλιματική κρίση

Μελέτη αποκάλυψε ότι μόλις 57 εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και τσιμέντου ευθύνονται για το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2016.

Όπως αναφέρει δημοσίευμά του Guardian, η βάση δεδομένων Carbon Majors που συντάσσεται από ερευνητές με διεθνή αναγνώριση φέρνει στο φως τη συντριπτική ευθύνη αυτών των ισχυρών βιομηχανιών για την εκπομπή της πλειονότητας των αερίων που δημιουργούν την κλιματική κρίση.

Αν και το 2016 οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν στο Παρίσι να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι πιο πολλοί μεγαλοπαραγωγοί αύξησαν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και τις σχετικές εκπομπές αερίων κατά την επταετία μετά τη συμφωνία για το κλίμα συγκριτικά με την προηγούμενη επταετία.

Από τη βάση δεδομένων στην οποία συγκαταλέγονται 122 από τους ιστορικά μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος στον κόσμο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 65% των κρατικών φορέων και το 55% των ιδιωτικών εταιρειών αύξησαν την παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 7 χρόνια, η πιο μεγάλη ιδιωτική εταιρία που συνέβαλε στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η ExxonMobil των Ηνωμένων Πολιτειών (3,6 γιγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα ή 1,4% του παγκόσμιου συνόλου). Πιο πίσω ήταν οι Shell, BP, Chevron και TotalEnergies, καθεμία από τις οποίες συνδέθηκε με τουλάχιστον το 1% των παγκόσμιων εκπομπών.

Ωστόσο, η πιο αξιοσημείωτη τάση ήταν η ραγδαία αύξηση των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με κρατικούς και δημόσιους φορείς παραγωγής, ιδιαίτερα στον τομέα του άνθρακα στην Ασία.

Αυτή η επέκταση αντιτίθεται σε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν ο κόσμος θέλει να παραμείνει εντός ασφαλών ορίων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι επιστήμονες του κλίματος ισχυρίζονται ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πλησιάζουν γρήγορα τον χαμηλότερο στόχο του Παρισιού, που είναι 1,5 βαθμός Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, με δυνητικά ολέθριες συνέπειες για τους ανθρώπους και την υπόλοιπη φύση.

Ο επιστήμονας και ιδρυτής της βάσης δεδομένων Carbon Majors, Ρίτσαρντ Χίντι, υπογράμμισε ότι «είναι ηθικά καταδικαστέο για τις εταιρείες να συνεχίσουν να επεκτείνουν την εξερεύνηση και την παραγωγή καυσίμων άνθρακα ενόψει της γνώσης ότι τα προϊόντα τους είναι επιβλαβή». Και πρόσθεσε: «Μην κατηγορείτε τους καταναλωτές που αναγκάστηκαν να εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο λόγω της κρατικής δέσμευσης από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η έρευνα της Carbon Majors βοήθησε στην αλλαγή του αφηγήματος αναφορικά με την ευθύνη για την κλιματική κρίση. Η έρευνα εστιάζει στην κατανομή των εκπομπών αερίων στις οντότητες που ωφελούνται από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, αντί να εστιάζει στα άτομα που τα καίνε αργότερα και παράγουν εκπομπές αερίων.

Η βάση δεδομένων Carbon Majors ενημερώθηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησε εκ νέου την Πέμπτη σε έναν ειδικό ιστότοπο δημόσιας πρόσβασης, ο οποίος φιλοξενείται από την InfluenceMap. Ο ιστότοπος περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση ανάμεσα στις  μακροπρόθεσμες τάσεις εκπομπών αερίων από το 1854 και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις από τη συμφωνία του Παρισιού το 2016 και μετά.

Το ιστορικό αρχείο περιλαμβάνει 122 οντότητες που συνδέονται με το 72% όλων των εκπομπών CO2 από ορυκτά καύσιμα και τσιμέντο από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, οι οποίες ανέρχονται σε 1.421 γιγατόνους.

Η μακροπρόθεσμη ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή άνθρακα από την Κίνα αντιπροσωπεύει το 14%, υπερδιπλάσιο ποσοστό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, και υπετριπλάσιο από αυτό της Saudi Aramco, που βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στη συνέχεια έρχονται οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες – Chevron (3%) και ExxonMobil (2,8%), ακολουθούμενες από τη ρωσική Gazprom και την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν. Μετά έρχονται δύο ιδιωτικές ευρωπαϊκές εταιρείες: η BP και η Shell (με πάνω από 2% η καθεμία) και στη συνέχεια η Coal India.

Η άνοδος της Ασίας τον 21ο αιώνα γίνεται εμφανής όταν συγκρίνονται τα ιστορικά αρχεία με τα δεδομένα από το 2016-2022. Σε αυτή τη πρόσφατη περίοδο, το μερίδιο του άνθρακα της Κίνας εκτινάσσεται σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των εκπομπών CO2, ενώ η Saudi Aramco αυξάνεται σχεδόν στο 5%. Η κορυφαία δεκάδα σε αυτή τη σύγχρονη εποχή κυριαρχείται από κινεζικές και ρωσικές κρατικές οντότητες και συμπληρώνεται από αυτές της Ινδίας και του Ιράν.

Comments are closed.