Την εταιρεία ΟΕΤ και το οικοσύστημα Οργανικών Ηλεκτρονικών & Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης ενημερώθηκε από τον ιδρυτή του Οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας Πρόεδρο της ΟΕΤ και του Συνδέσμου HOPEA καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τηνΒαρβάρα Καραγκιοζάκη  Δρ. Καρδιολογίας υπεύθυνη Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου LTFN & CEO της BL Nanobiomedγια τα  για τα επιτεύγματα και τις δράσεις του Οικοσυστήματος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ Λογοθετίδης το πρώτο αυτοματοποιημένο Νανο-εργοστάσιο εκτύπωσης και τα διαφανή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς φέρνουν επανάσταση στον τομέα της Πράσινης Βιομηχανίας και της Πράσινης Ενέργειας με τιςυπηρεσίες και τις εφαρμογές που αναπτύσσουν και «απαντούν»στην πρόκληση για φθηνή πράσινη ενέργεια, εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εξοικονόμηση νερού και καλλιεργήσιμης γης.. Όταν ολοκληρωθεί η γραμμή παραγωγής και το εργοστάσιο που κατασκευάζει η εταιρεία ΟΕΤ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού projectFlex2Energy  θα παράγει περισσότερα από 1.000.000 m2 οργανικά φωτοβολταϊκά το χρόνο. Toνανοεργοστάσιο ή άλλα παρόμοια εργοστάσια θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νανο-αισθητήρες & βιο-αισθητήρες και για ιατρικές εφαρμογές, οργανικά led για φωτισμό, οργανικά τρανζίστορς  κλπ. Το ευρωπαϊκό project Flex2Energy  που συντονίζει  η ΟΕΤ κατασκευάζει παγκοσμίως για πρώτη φορά ένα τέτοιο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών. Στην επίτευξη αυτού του στόχου στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η Ελλάδα, η ΟΕΤ συνεργάζεται και με άλλους πέντε ελληνικούς φορείς ( Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, Alumil, Kyrikidis Glass, Depia HOPEA) και    καθιστά σταδιακά ενεργειακά ανεξάρτητη την Ευρώπη , δίνοντας επαναστατικές λύσεις στην κατεύθυνση της  βιώσιμης Ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, δεδομένου ότι τα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι τα πλέον ανακυκλώσιμα και φιλικά στο περιβάλλον.

Ο κ Πέτρος Κόκκαλης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano και τη γραμμή παραγωγής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN και εντυπωσιάστηκε από την καινοτόμο τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί από την επιστημονική ομάδα

To Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN που δημιουργήθηκε το 1991 από τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, ήταν το πρώτο στο είδος του, γύρω από το οποίο δημιουργήθηκαν τις επόμενες δεκαετίες σημαντικά επιτεύγματα καινοτομίας ,εφαρμογές και προϊόντα, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Organic Electronic Technologies. Το Εργαστήριο συμμετέχει μέχρι σήμερα σε πολλά εμβληματικά  ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τα οποία εγκαθιστούν και αναπτύσσουν την Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην ΕΕ.

Υπολογίζεται ότι από 1991 έως σήμερα έχουν επενδυθεί για έρευνα ανάπτυξη και για τον σύγχρονο εξοπλισμό του Εργαστηρίου περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ. Ο υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμός, το επιστημονικό δυναμικό και η πολυετής συνεργασία με τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου σε όλο τον κόσμο ,το καθιέρωσαν σε ένα από τα σημαντικότερα Κέντρα στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ Πέτρος Κόκκαλης επισκέφθηκε επίσης το HUB των Αγροβολταίκών της εταιρείας ΟΕΤ στην περιοχή της Θέρμης όπου λειτουργούν τα υδροπονικά θερμοκήπια της ΟΕΤ, αλλά και η ανοιχτή καλλιέργεια αμπελιού με τα διαφανή φωτοβολταϊκά και ενημερώθηκε από τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τη γεωπόνο-νανοτεχνολόγο της ΟΕΤ Ευγενία Αθανασιάδου για τα οφέλη από τη χρήση οργανικών φωτοβολταικών σε θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες.

 Η τοποθέτηση των οργανικών φωτοβολταικών εξασφαλίζει την παραγωγή ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής έως και 30% , ενώ παράλληλα εξοικονομεί νερό και χρήση γης. Λόγω της εύκαμπτης  ελαφράς κατασκευής τους τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν με πολύ απλό τρόπο σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Παράλληλα είναι ημιδιαφανή και δεν εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να τα διαπεράσει διευκολύνοντας την διαδικασία της φωτοσύνθεσης ενώ παράλληλα συγκρατούν τη βλαβερή UV ακτινοβολία  με αποτέλεσμα να προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες και να αυξάνουν την παραγωγή  

Όπως δήλωσε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης « Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του GreenTech & Manufacturing, και της Πράσινης Ενέργειας . Η σημερινή επίσκεψη με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολύ  σημαντικά ελληνικά επιτεύγματα στον τομέα της Πράσινης Επιχειρηματικότητας και  Ενέργειας»

Comments are closed.