MoU μεταξύ Σερβίας και EDF για την ενεργειακή συνεργασία

Η κυβέρνηση της Σερβίας ενέκρινε Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) με τον γαλλικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Electricite de France (EDF) για τη μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Ενέργειας.

Το μνημόνιο δημιουργεί προϋποθέσεις για μια στρατηγική εταιρική σχέση με την EDF στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος στη Σερβία, με υποστήριξη για την ανάπτυξη επαγγελματικού προσωπικού και την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Dubravka Djedovic Handanovic σε δελτίο τύπου. μετά από συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη στη Σερβία, Pierre Cochard.

Η EDF έχει εκφράσει επίσης το ενδιαφέρον της για συνεργασία με την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Srbije για την ανάπτυξη νέων και την αναζωογόνηση υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σταθμών (HPP), πρόσθεσε ο Djedovic Handanovic.

Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα συνεργασίας για την ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως μπαταριών και πράσινου υδρογόνου, και λύσεων για την αποτελεσματική χρήση της παραγόμενης ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερις μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs) προκειμένου να ενισχύσει τις ενεργειακές της ικανότητες στο μέλλον.

Comments are closed.