Αυγενάκης «Delphi Economic Forum 2024»- Πάνελ Ακαδημίας Αθηνών

Το σοκ σε Θεσσαλία και Έβρο επέβαλε νέο τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

Πανδημία και κλιματική κρίση διατάραξαν τους πυλώνες της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας Καταδείχθηκε η ανάγκη ύπαρξης σταθερών και βιώσιμων συστημάτων τροφίμων

Στην ανάγκη ύπαρξης τόσο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, όσο και αειφόρων αγροδιατροφικών συστημάτων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του στη συζήτηση για το βιώσιμο σύστημα τροφίμων και κλιματικής αλλαγής που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 13 Απριλίου.

Ο κ. Αυγενάκης, στην διάρκεια της παρέμβασης του υπογράμμισε ότι τόσο η πανδημία που έζησε στα πρόσφατα χρόνια η Ελλάδα, όσο και η κλιματική κρίση, διατάραξαν τους πυλώνες της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας με αποτελέσματα να καταδειχθεί το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη σταθερών και βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.

«Κλονιστήκαμε», είπε ο ΥπΑΑΤ, «όταν κατά την περίοδο της πανδημίας η διαθεσιμότητα των τροφίμων επηρεάστηκε αρνητικά. Επίσης, αισθανθήκαμε ανασφάλεια όταν είδαμε ότι λόγω της κλιματικής κρίσης διαταράχθηκε η πρόσβαση μας σε τρόφιμα. Θορυβηθήκαμε όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα απέδειξαν ότι δεν διαχειριζόμασταν με ασφάλεια τα τρόφιμα. Νοιώσαμε την αστάθεια των συστημάτων παραγωγής τροφίμων, όταν η Ουκρανία αδυνατούσε να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή.

Κλιματική κρίση

Ο ΥπΑΑΤ Αυγενάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κλιματική αλλαγή επισημαίνοντας ότι επί σειρά ετών εξελίσσονταν τρεφόμενη από τις λάθος πρακτικές που είχαν υιοθετηθεί και κατέληξε να μεταμορφωθεί σε κλιματική κρίση ενώ στην εξίσωση προστέθηκαν πλέον η ερημοποίηση, η διαθεσιμότητα νερού, η υγεία των εδαφών κ.α.

«Όλα αυτά», επισήμανε, «μας λένε ότι η διατροφική αλυσίδα χαρακτηρίζεται πλέον από μια πολυπλοκότητα η οποία εμπεριέχει από την παραγωγή της πρώτης ύλης, τη μεταποίηση, την παραγωγή νέων προϊόντων, την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, μέχρι και την παραγωγή τροφίμων με βιολειτουργικά χαρακτηριστικά».

«Σε κάθε κρίση», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, «υπάρχει πάντα μια ευκαιρία. Οι κρίσεις που βιώσαμε όπως στην περίπτωση του Έβρου, όπου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε Ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια, αλλά και οι κρίσεις που σημειώθηκαν από τις ισχυρές κακοκαιρίες Daniel και Elias στη Θεσσαλία, μας κινητοποίησαν άμεσα. «Μέσα από τις περιπτώσεις του Έβρου και της Θεσσαλίας εντοπίσαμε μια ευκαιρία, κινητοποιηθήκαμε ταχύτατα, και αναγνωρίσαμε πως η υφιστάμενη κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις», είπε.

Ξεπερνώντας», συνέχισε, «το σοκ όλης αυτής της καταστροφής, αναγνωρίσαμε πώς η υφιστάμενη κατάσταση, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ευρώπης, και θέσαμε εκ νέου το πλαίσιο, ώστε η νέα μέρα, να βρει τον πρωτογενή τομέα στη φάση της εξέλιξης».

Διατροφή

Αναφερόμενος στο θέμα της διατροφής ο κ. Αυγενάκης εστίασε την παρέμβασή του στην Μεσογειακή Διατροφή επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα διατροφικό μοντέλο που εμπνέει κάθε εμπλεκόμενο.

«Βρισκόμαστε», είπε, «σε διάλογο με τους αγρότες, αλλά και την επιστημονική κοινότητα ώστε να τεκμηριώσουμε ότι τα προϊόντα της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής όχι μόνο είναι βιώσιμα, αλλά επιδρούν θετικά τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στο περιβάλλον».

Νέοι αγρότες

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με νέο αίμα.

«Έχουμε ως στόχο», τόνισε, «στην επόμενη τετραετία να καταγράψουμε 60.000 νέους αγρότες και στηρίζουμε την ηλικιακή αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα με την προδημοσίευση ύψους 410 εκ. €, για το τρέχον έτος, μέσο προγράμματος «Νέοι Γεωργοί».

Το συνολικό πρόγραμμα «Νέοι Γεωργοί» χρηματοδοτείται με περισσότερα από 600 εκατ. €, δηλαδή έως 40.000 € ανά δικαιούχο, που είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ως τώρα.

«Εξαντλήσαμε», πρόσθεσε, «κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα μέσα από την ένταξη επιπλέον 2.200 επιλαχόντων της τελευταίας πρόσκλησης με επιπλέον 81 εκ. €.»

Τομεακά προγράμματα

Για τα κρίσιμα τομεακά προγράμματα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι απόφαση του ΥΠΑΑΤ είναι να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, όπως, οπωροκηπευτικά, μελισσοκομία, οίνος, ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά.

ΠΟΠ – ΠΓΕ

«Ετοιμάζουμε», συνέχισε, «νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόντα, καθώς και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης με σκοπό την ολοκληρωμένη προστασία των προϊόντων της ελληνικής παραγωγής. Ταυτόχρονα εντατικοποιούμε και ενισχύουμε τους ελέγχους στα τρόφιμα με μεικτά κλιμάκια, με σκοπό τόσο την προστασία του καταναλωτή, όσο και των ξεχωριστών προϊόντων της Ελληνικής γης».

Γεωργική Σχολή Μεσσαράς

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη νέα Γεωργική Σχολή Μεσσαράς επισημαίνοντας ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής δομής, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής οικονομίας που θα εμβαθύνει στην έρευνα και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής.

«Μέσω της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς», ανέφερε, «θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η πρωτογενής παραγωγή της Κρήτης να περάσει στη νέα εποχή».

«Στόχος μας», κατέληξε, «είναι η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς να αποτελέσει τον πιλότο για τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών σε όλη την επικράτεια ώστε να παρέχουν άρτια εκπαίδευση, αλλά και να ενισχύουν τις παραγωγικές κοινότητες τον περιοχών στις οποίες θα εδρεύουν».

Comments are closed.