The Earthshot Prize

Για 4η χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διοργάνωση με Εισηγητές και Υποψηφίους και αναζητά τις πιο ενδιαφέρουσες λύσεις για το περιβάλλον και το κλίμα.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου ο  Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ συνάντησε τους Επίσημους Εισηγητές και τους Υποψήφιους, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους από την συμμετοχή στο διαγωνισμό The Earthshot Prize και, κυρίως, το όραμα και τις φιλοδοξίες τους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με την αξιοποίηση της επιστημονικής και τεχνολογικής πρωτοπορίας.

Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στους χώρους της Τραπέζης της Ελλάδος, χαιρέτησε η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου ενώ την ευθύνη για το συντονισμό της συζήτησης είχε ο συγγραφέας και αρθρογράφος κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος.
Η Ελλάδα συμμετέχει με πέντε Επίσημους Εισηγητές από την Ελλάδα οι οποίοι, ως μέρος 400 και πλέον εισηγητών, καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητες για τις καλύτερες και ευφυέστερες προτάσεις που έχουν τη δυναμική να επιτύχουν την αποκατάσταση και την αναγέννηση του πλανήτη.

Με αφετηρία μια πρωτοβουλία του Royal Foundation και του Πρίγκιπα της Ουαλίας Ουίλιαμ το 2020, το Βραβείο Earthshot είναι πλέον μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις για περιβαλλοντικές δράσεις.  Οι 400 και πλέον Επίσημοι Εισηγητές από 75 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αναζητούν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την αναζωογόνηση των θαλασσών, τη αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι συγκεκριμένες θεματικές έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με κορυφαίους ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, αφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στον χαιρετισμό του ο Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει σταθερή συμμετοχή και εκπροσώπηση της Ελλάδας στο θεσμό του Βραβείου Earthshot με καινοτόμες προτάσεις για έναν καλύτερο κόσμο.  Δεν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη καθώς γνωρίζω καλά το ταλέντο και το δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών.


Η Βρετανική Πρεσβεία στηρίζει και προωθεί δυ
ναμικά την ατζέντα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας, δυο ζητημάτων που απαιτούν άμεσες και συντονισμένες δράσεις. Το Βραβείο Earthshot είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κρατήσουμε την ατζέντα αυτή στο προσκήνιο αλλά και να αναδείξουμε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς καινοτόμες συμμετοχές.»

Στις εβδομάδες που μεσολαβούν ως την ανακοίνωση των νικητών το Νοέμβριο, θα αναδειχθούν οι 15 υποψήφιοι απ’ όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 5 θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου λιρών για να αναπτύξουν την ιδέα τους.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση των Εισηγητών και των Υποψηφίων στην Αθήνα είχε έναν επιπλέον στόχο: τη δημιουργία μιας κοινότητας με άξονα το Βραβείο Earthshot όπου εταίροι, επενδυτές,  ευαισθητοποιημένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες  θα συμβάλουν στην ανάπτυξη σχεδίων και λύσεων και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους και θα τιμήσουν πρόσωπα και τόπους που πρωτοπορούν αποτελώντας έμπνευση για ακόμα περισσότερους συνειδητοποιημένους πολίτες και φορείς ώστε να συνεργαστούν για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Το The Earthshot Prize θεσπίστηκε το 2020 και αποτελεί το βραβείο για το περιβάλλον και μία πλατφόρμα για κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο που σχεδιάστηκε για να ανακαλύψει να αναδείξει και να αναπτύξει λύσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του του κλίματος την δεκαετία 2020-2030.

Οι Έλληνες Εισηγητές είναι οι εξής:

Οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από τους Έλληνες Εισηγητές είναι οι εξής:

Για το Ηνωμένο Βασίλειο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί σταθερή προτεραιότητα γι’ αυτό και ενθαρρύνει ενεργά την ανάληψη πρωτοβουλιών παγκόσμιας κλίμακας για ένα βιώσιμο μέλλον. Μέσα από την Στρατηγική Μηδενικών Ρύπων, η Βρετανία ήδη από το 2021 έχει υιοθετήσει πολιτικές και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ενώ το 2023 το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Μηδενικών Ρύπων επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την ευρεία αξιοποίηση τεχνολογιών για την εξάλειψη εκπομπών άνθρακα στα σπίτια, τη βιομηχανία και τις μετακινήσεις.

Η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα στηρίζει την κλιματική ατζέντα, ενθαρρύνει τον διάλογο και τις καλές πρακτικές.

Comments are closed.