Η Γαλλία θέλει να τετραπλασιάσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σχεδόν το 20% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στη Γαλλία είναι ηλεκτρικά, αλλά μόνο το 12% από αυτά κατασκευάζονται στη χώρα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας θα επιδιώξει να τετραπλασιάσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2027, στο πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας που θα υπογραφεί με την κυβέρνηση τη Δευτέρα, την ώρα που ο πρόεδρος της Κίνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει θέσει ως στόχο οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας να παράγουν δύο εκατομμύρια ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από την κορυφαία παραγωγό Κίνα.

Σύμφωνα με μια νέα συμφωνία μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού με την κυβέρνηση, η βιομηχανία πρόκειται να συμφωνήσει σε έναν ενδιάμεσο στόχο 800.000 πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2027, από 200.000 το 2022, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών ελαφρών οχημάτων κοινής ωφέλειας σε 100.000 ετησίως κατά την ίδια περίοδο, από μόλις 16.500 το 2022.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία κάνει «αγώνα δρόμου» για να βγάλει περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα στους δρόμους, αφού οι Κινέζοι αντίπαλοι έκλεψαν από νωρίς την πρωτιά, με ταχεία αύξηση του μεριδίου αγοράς που αντιστράφηκε μόλις πρόσφατα, αφού η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε το σύστημα πριμοδότησης των καταναλωτών για να ευνοήσει την αγορά αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαρί δήλωσε ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Γαλλίας είναι απαραίτητη για την ανεξαρτησία της χώρας από τους παραγωγούς πετρελαίου και τους μεγάλους εξαγωγείς αυτοκινήτων.«Η επιλογή που πρέπει να γίνει είναι αν θέλουμε να είμαστε μια χώρα παραγωγών (αυτοκινήτων) ή μια χώρα καταναλωτών. Κάναμε την επιλογή να γίνουμε μια μεγάλη χώρα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο Λε Μαρί σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το κράτος έχει διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής και της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων φέτος μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Σχεδόν το 20% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στη Γαλλία είναι ηλεκτρικά, αλλά μόνο το 12% από αυτά κατασκευάζονται στη χώρα.

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της βιομηχανίας προβλέπει επίσης 400.000 σημεία φόρτισης έως το 2030 και 25.000 σημεία ταχείας φόρτισης έως το τέλος του 2027 κατά μήκος των κύριων ταξιδιωτικών οδών και στις μεγάλες πόλεις.

Comments are closed.