Αυγενάκης: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει τις ζωές όλων των πολιτών

Είναι ψήφος ευθύνης απέναντι στο μέλλον της ΕΕ

Οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχισθούν έως τον Ιούνιο

Η συνέπεια προς τους αγρότες καθορίζει τις αποφάσεις μας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές όλων των πολιτών, τόνισε σε συνέντευξή του στο Κρήτη tv, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στην επιλογή που θα κάνουν οι Έλληνες δεν χωρούν ούτε η αδιαφορία, ούτε η χαλαρότητα, ούτε οποιασδήποτε μορφής τιμωρία.

«Η επιλογή της ψήφου των Ελλήνων στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι επιλογή ευθύνης», υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η επιλογή όλων των ευρωπαίων πολιτών, συνεπώς και των Ελλήνων, εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αναφέρθηκε δε σε δύο παραδείγματα: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η λειτουργία του οποίου έχει δρομολογήσει σειρά μεγάλων έργων που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων, αλλά και τις αποφάσεις για τον πρωτογενή τομέα, καθώς από αυτόν εξαρτάται η αγροτική ανάπτυξη και η επισιτιστική επάρκεια.

Πρωτοστατεί η Ελλάδα στις αλλαγές για την ΚΑΠ

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να γίνει πιο κινητική και προσαρμοστική και να αναπτύξει μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ιδιαίτερη αναφορά ο ΥπΑΑΤ στην ΚΑΠ και την ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησής της, σημειώνοντας ότι η σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των σοσιαλιστών και των πρασίνων. Τόνισε ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας. «Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση. Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ.

Οι στόχοι μας

Πετύχαμε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών μας, είπε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί οι έχοντες μικρό κλήρο, δηλαδή κάτω από 100 στρέμματα, απαλλάσσονται από ελέγχους.

Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:

 • Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά
 • Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών
 • Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πληρωμές ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε συνέπεια σε όσες δεσμεύσεις είχε αναλάβει γενικότερα ο ίδιος αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Και ανέφερε:

 • Η υπόθεση της Πλακιώτισσας που ταλαιπωρούσε πολλούς πολίτες πάνω από μια 10ετία διευθετήθηκε.
 • Με την έναρξη τη θητείας του υλοποίησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2.190 επιλαχόντων εξασφαλίζοντας επί πλέον 82 εκατ. ευρώ
 • Τακτοποιήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούσαν το πρόγραμμα Leader
 • Έγινε αναδιανομή πόρων στα Σχέδια Βελτίωσης.
 • Προχωρεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και σύντομα οι αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο κανονισμό.
 • Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη. Ο έλεγχος συνεχίζεται.
 • Ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014
 • Έγιναν πληρωμές 785 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα
 • Οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Comments are closed.