ΕΝΔΙΑΛΕ: 20 Χρόνια Κυκλικής Οικονομίας

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον χώρο της Κυκλικής Οικονομίας  Α.Ε. γιορτάζοντας δύο δεκαετίες αφοσίωσης στην προστασία του περιβάλλοντος, ηγέτιδα δύναμη στην Κυκλική Οικονομία, αγγίζει ένα σημαντικό ορόσημο, κλείνοντας τα 20 χρόνια συνεχής λειτουργίας. Από την ίδρυσή της το 2004, η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει χαράξει μια αδιαμφισβήτητη πορεία επιτυχιών, θέτοντας τον πήχη ψηλά για την αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ).Πρόσφατα ανανέωσε την λειτουργία της για μια ακόμα 5ετία από τον ΕΟΑΝ από το 2023-2027

Τα τελευταία 20 χρόνια στην χώρα μας διακινήθηκαν 1.380.00 Μt Λιπαντικών. Από αυτά παραχθήκαν 748.000 Mt Απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων. Το σύστημα της ΕΝΔΙΑΛΕ συνέλεξε 560.000 Mt. και μετά την αναγέννηση παραχθήκαν 560.000 Mt Λιπαντικών Ελαίων.

Με σημαντική συνεισφορά στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία η ΕΝΔΙΑΛΕ από το 2004 έχει συλλέξει περισσότερους από 560.000 μετρικούς τόνους Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων έχοντας έτσι καταφέρει να:

  • Αποτρέψει την μόλυνση υδάτινης επιφάνειας 3.670  km2 (επιφάνεια ίση με την Ευβοια)
  • Περιορίσει την παραγωγή εκπομπών CO2 σε ποσότητα ίση με αυτή που θα χρειάζονταν 9,5 εκατομμύρια δέντρα για να την απορροφήσουν
  • Μειώσει τις εκπομπές καρκινογόνων ενώσεων σε ποσοστό 96,8% και τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που συνδέονται με αναπνευστικές παθήσεις σε ποσοστό 74%.
  • Εξοικονομήσει ενέργεια ίση με την ενέργεια που καταναλώνει μία πόλη 25.000 κατοίκων σε ένα χρόνο

Η ΕΝΔΙΑΛΕ την φετινή χρονιά συνέλεξε απόβλητα λιπαντικών σε ποσοστό 74% έναντι 40% που είναι ο Μ.Ο. στην ΕΕ επιπλέον εκεί που παίρνει το πρωτάθλημα Κυκλικής Οικονομίας στην Ευρώπη είναι ότι από Πρώτη ημέρα λειτουργίας της η αναγέννηση που πραγματοποιεί είναι 100% σε σχέση με τον Μ.Ο. της ΕΕ που είναι 61,2%.

Όλα τα παραπάνω τα κατάφερε με πολύ χαμηλή χρηματοδότηση η οποία είναι μόλις 18 Ευρώ τον Τόνο από τους διαχειριστές ( Εμπόρους) έναντι του αμέσως επόμενου φθηνότερου 60 Ευρώ τον Τόνο που είναι η Ισπανία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ κ. Γιώργος Δεληγώργης μας δήλωσε:

«Γιορτάζουμε φέτος 20 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα αποτελέσματά μας που καταδεικνύουν ότι στην ΕΝΔΙΑΛΕ εφαρμόζουμε την Κυκλική Οικονομία στην Πράξη .
Η αξία που προσδίδουμε στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία και στην κοινωνία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας τόσο με όλα τα μέλη του Συστήματος, όσο και με τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Όλοι μαζί καταφέρνουμε την Ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρα μας στην συλλογή και αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων και συνεχίζουμε με σχέδιο και δυναμισμό για να κατακτήσουμε και νέες κορυφές»

Όλα τα παραπάνω η ΕΝΔΙΑΛΕ τα πετυχαίνει μέσα από ένα δίκτυο συνεργατών όπου είναι:
8  Κέντρα συλλογής σε όλη την Ελλάδα

220 υπόχρεους διαχειριστές

43 εταιρείες συλλογής των αποβλήτων

7 εταιρείες αναγέννησης λιπαντικών όπου και καταλήγουν οι ποσότητες που συγκεντρώνονται από 43.000 σημεία συλλογής.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην αειφόρα ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι η Κυκλική Οικονομία δεν είναι απλά μια θεωρία, αλλά μια υλοποιήσιμη στρατηγική
Η πορεία της ΕΝΔΙΑΛΕ αποτελεί πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Comments are closed.