Η DS SMITH ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΕΝΑ ΔΙΣ. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

• Ο κατασκευαστής λύσεων βιώσιμης συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι ξεπερνά τις προσδοκίες που τέθηκαν στο πλαίσιο του στόχου της στρατηγικής βιωσιμότητας Now & Next σε συνεργασία με τους πελάτες.

Νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και σε συνεργασία με ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές εταιρείες ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) στον κόσμο, η DS Smith έχει αντικαταστήσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο τεμάχια πλαστικού, 16 μήνες νωρίτερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το 2025.[1] Αυτό σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο βιωσιμότητας για έναν από τους κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές βιώσιμων λύσεων συσκευασίας.

Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2024, η DS Smith έχει αντικαταστήσει πάνω από 1,2 δισ. πλαστικά σε όλες τις διεθνείς αγορές που δραστηριοποιείται, ξεπερνώντας τον στόχο 16 μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ο στόχος αυτός αφορούσε κάθε πρωτογενή ή δευτερογενή πλαστική συσκευασία που  πλέον είτε έχει μειωθεί σε όγκο ή έχει αφαιρεθεί εντελώς από την τελική συσκευασία στο ράφι, ως άμεσο αποτέλεσμα των λύσεων που ανέπτυξε η DS Smith.

Το επίτευγμα βασίζεται σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης και μείωσης του πλαστικού, που ξεκίνησε το 2020 στο πλαίσιο της Στρατηγικής βιωσιμότητας Now & Next  της DS Smith, η οποία υποστηρίζει τον επιχειρηματικό στόχο να «Επαναπροσδιορίζουμε τη συσκευασία για έναν κόσμο που αλλάζει».

Ο στόχος περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της DS Smith σε είκοσι επτά χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, επιδιώκοντας τον κοινό στόχο της κυκλικής οικονομίας για μείωση των απορριμμάτων και διατήρηση των υλικών σε χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό το επίτευγμα, αντικαθιστώντας πάνω από 7 εκατομμύρια τεμάχια πλαστικού με εναλλακτικές λύσεις από χαρτί.

Τα καθημερινά πλαστικά είδη που έχουν αντικατασταθεί από τα ράφια των σουπερμάρκετ περιλαμβάνουν punnet (κουπάκια) και tray (δίσκους) φρούτων και λαχανικών, καθώς και πλαστικές μεμβράνες συρρίκνωσης.

Οι απαιτήσεις για αντικατάσταση του πλαστικού ολοένα και αυξάνονται σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, αυτό συνέβαλε ώστε η εταιρεία να έχει σχεδόν διπλασιάσει την ετήσια ποσότητα πλαστικών τεμαχίων που αντικαταστάθηκαν από τότε που τέθηκε ο στόχος το 2020[2].

Οι Αρχές Κυκλικού Σχεδιασμού και οι Δείκτες Κυκλικού Σχεδιασμού της DS Smith που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur Foundation είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αντικατάστασης 1 δισεκατομμυρίου πλαστικών και ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού στην DS Smith. Καθένας από τους 800 σχεδιαστές της Smith έχει εκπαιδευτεί στις Αρχές Κυκλικού Σχεδιασμού και είναι σε θέση να αξιολογήσει τις επιδόσεις κάθε λύσης που αναπτύσσει σε τομείς όπως το ποσοστό ανακυκλωμένης πρώτης ύλης και το ποσοστό  ανακυκλωσιμότητας, οι ενδεικτικές εκτιμώμενες εκπομπές CO2, τις ευκαιρίες για μείωση της παραγωγικής φύρας και οι παράμετροι της εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνεργασία με τους πελάτες.

Η DS Smith έχει εφαρμόσει τους Δείκτες Κυκλικού Σχεδιασμού – μια καινοτομία για τον κλάδο – σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, των τροφίμων και ποτών, των ανταλλακτικών αυτοκινήτων και των βιομηχανικών συσκευών.

Ο Miles Roberts, Group Chief Executive της Ομίλου DS Smith δήλωσε: «Όταν διαμορφώσαμε τη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα Now and Next, επιδιώξαμε να εντάξουμε στόχους που θα επέφεραν περιβαλλοντικές αλλαγές τόσο εκτός όσο και εντός της DS Smith. Καινοτομούμε για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αντικαταστήσουν ή να μειώσουν την χρήση πλαστικών και ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της κοινωνίας για μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά, καθώς και στην ενίσχυση των συνεργασιών μας με τους πελάτες.

Είμαι υπερήφανος για κάθε μέλος της ομάδας της DS Smith που βοήθησε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν πολλά ακόμη θετικά αποτελέσματα που μπορούμε να επιφέρουμε υποστηρίζοντας τους πελάτες και τις κοινότητές μας στους στόχους τους για τη βιωσιμότητα και η αποστολή αυτή μας κινητοποιεί εξαιρετικά».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Φιλιππόγλου, Cluster Managing Director της DS Smith Hellas: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό το επίτευγμα της DS Smith που ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα σημαντικό ορόσημο στο πλάνο κυκλικής οικονομίας του οργανισμού. Η συνδρομή της ελληνικής θυγατρικής στην επίτευξη του στόχου ήταν πολύτιμη. Η εστίαση στη βιωσιμότητα αποτελεί μια κοινή αξία που μοιραζόμαστε με τους πελάτες μας, έχοντας αναπτύξει τον ρόλο του στρατηγικού συνεργάτη βιωσιμότητας με στόχο την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης. Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων λύσεων συσκευασίας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη συντονισμένη προσπάθειά της κοινωνίας να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση».

[1] Οποιοδήποτε πλαστικό υλικό, είτε προέρχεται από την πρωτογενή είτε από τη δευτερογενή συσκευασία του πελάτη και το οποίο  πλέον είτε έχει μειωθεί σε όγκο ή έχει αφαιρεθεί εντελώς από την υφιστάμενη συσκευασία  ως άμεσο αποτέλεσμα της λύσης συσκευασίας «αντικατάστασης πλαστικού» της DS Smith, θεωρείται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου.  Τα πλαστικά περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής: HDPE, LDPE, LLDPE, PA (νάιλον), PE-μηλεϊνικός ανυδρίτης, PET, PP, προσανατολισμένου PP, PS, PU, PVC, αφροί (π.χ. EPE, EPS, EPU) και πολυστρωματικά υλικά.

[2] 91% αύξηση στην ετήσια ποσότητα πλαστικού που αντικαταστάθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη σύγκριση του ΟΕ 2020/21 με το ΟΕ 2023/24.

Comments are closed.