Η αποστολή της ΕΕ «Μια Συμφωνία για το Έδαφος στην Ευρώπη» στοχεύει στη δημιουργία 100 Ζωντανών Εργαστηρίων έως το 2030, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση γης και εδάφους. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος απαιτεί μια κοινωνική μετατόπιση προς μεγαλύτερη γνώση του εδάφους. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ολοκληρωμένη εκπαίδευση και στοχευμένη κατάρτιση για την ενημέρωση και εμπλοκή των πολιτών, των πολιτικών και των ενδιαφερόμενων μερών.
Με αυτόν τον σκοπό, η Ομάδα Σκέψης για τη Γνώση του Εδάφους, υπό την ηγεσία του ICLEI και τη συνεργασία του LEITAT, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη δημοσίευση ενός ερευνητικού εγγράφου για τη γνώση του εδάφους. Αυτό το καθοριστικό έργο τονίζει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με τα εδάφη, τα οποία συχνά υποτιμώνται παρά το ζωτικό τους ρόλο για την περιβαλλοντική και πλανητική υγεία.
Η γνώση του εδάφους περιλαμβάνει την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα εδάφη στο περιβάλλον μας, τα συστήματα τροφίμων και τη συνολική υγεία του πλανήτη. Το έγγραφο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας κατανόησης και εκτίμησης των εδαφών για την προώθηση βιώσιμων και κυκλικών βιοοικονομιών.
Βασικές απόψεις από το ερευνητικό έγγραφο περιλαμβάνουν:
- Σύνδεση της γνώσης του εδάφους με προσωπικές αξίες και τοπικές ανησυχίες: Οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες γνώσης του εδάφους πρέπει να ανταποκρίνονται στις αξίες των ανθρώπων και τα τοπικά ζητήματα. Συνδέοντας την υγεία του εδάφους με τη σωματική και ψυχική ευεξία, τα όμορφα τοπία και τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας, μπορούμε να καταστήσουμε τη σημασία του εδάφους απτή και σχετική για όλους.
- Εκπαιδευτική ενσωμάτωση και αλλαγή συμπεριφοράς: Η ενσωμάτωση της υγείας του εδάφους στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια αλλαγών συμπεριφοράς προς βιώσιμες πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τη γενική εκπαίδευση για το κοινό όσο και την εξειδικευμένη κατάρτιση για όσους διαχειρίζονται άμεσα τα εδάφη.
- Κατανόηση στάσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων (ABC): Για την προώθηση της υγείας του εδάφους, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις στάσεις, τις συμπεριφορές και τις δεξιότητες που επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις με το έδαφος. Αυτή η κατανόηση μπορεί να καθοδηγήσει τις πολιτικές απαντήσεις και τις εκπαιδευτικές προσπάθειες, εξασφαλίζοντας ότι είναι αποτελεσματικές και στοχευμένες.
Το 2023, το ICLEI και το LEITAT ξεκίνησαν την Ομάδα Σκέψης για τη Γνώση του Εδάφους, η οποία αποτελείται από ποικίλους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών εδάφους, κοινωνικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων επικοινωνίας. Αυτή η δυναμική ομάδα έχει την αποστολή να εντοπίσει τα κενά γνώσης στην έρευνα και την καινοτομία για να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον στόχο της αποστολής για τη γνώση του εδάφους. Το 2024, οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στην επέκταση της λίστας των κενών γνώσης, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εμποδίων και των ενεργειών για την αντιμετώπισή τους. Αυτή η εργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Soils for Europe (SOLO).
Εάν είστε ειδικός στην επιστήμη του εδάφους, την εκπαίδευση, τη πολιτική ή συναφείς τομείς, το ICLEI σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην Ομάδα Σκέψης του έργου SOLO. Οι γνώσεις και η εμπειρία σας είναι πολύτιμες καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη γνώση του εδάφους και να προωθήσουμε βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης γης και εδάφους. Επικοινωνήστε με τον Roger Roca Vallejo για περισσότερες πληροφορίες. Διαβάστε το ερευνητικό έγγραφο για τη γνώση του εδάφους εδώ.
Μαζί, ας οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου τα εδάφη εκτιμώνται και προστατεύονται προς όφελος όλων.