Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Copernicus: Το Νέφος Διοξειδίου του Θείου από την Έκρηξη της Reykjanes Φτάνει στην Ευρώπη

Η Copernicus παρακολουθεί την πορεία του SO2 στην ατμόσφαιρα, με τις προβλέψεις να δείχνουν περιορισμένες επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία.

Στις 22 Αυγούστου, ένα ηφαιστειακό ξέσπασμα έλαβε χώρα στη Χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας. Πρόκειται για την έκτη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή από την αρχή του έτους. Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus – Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) παρακολουθεί στενά το νέφος διοξειδίου του θείου (SO2) που εκπέμπεται από το ηφαίστειο, καθώς κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Οι προβλέψεις της CAMS για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, οι οποίες βασίζονται στην αφομοίωση δορυφορικών παρατηρήσεων, περιλαμβάνουν δεδομένα για την ποσότητα του SO2 στον αέρα, με τις ηφαιστειακές εκρήξεις να αποτελούν σημαντική πηγή. Από τις 23 Αυγούστου, οι προβλέψεις δείχνουν το νέφος του SO2 να διασχίζει τον Βόρειο Ατλαντικό και να φτάνει στη βορειοδυτική Ευρώπη στις 24 Αυγούστου, συνεχίζοντας προς τα ανατολικά τις επόμενες μέρες.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση του SO2 βρίσκεται σε ύψος 5-8 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα, ενώ οι προβλέψεις και οι επιφανειακές μετρήσεις δείχνουν αυξημένες συγκεντρώσεις SO2 (έως 20 μg/m3) και σε επίπεδο εδάφους. Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι κάτω από το συνιστώμενο όριο έκθεσης των 350 μg/m3 που έχει οριστεί από τα πρότυπα ποιότητας αέρα της ΕΕ και δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα ή στην ανθρώπινη υγεία.

Ο Mark Parrington, Senior Scientist της CAMS, σχολιάζει: «Η Χερσόνησος Reykjanes έχει βιώσει αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα, με εκρήξεις που απελευθερώνουν μεγάλα νέφη διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα. Μέσα από τις δορυφορικές παρατηρήσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία του SO2 και να αναλύουμε τις πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Οι εκπομπές από αυτό το επεισόδιο δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να επηρεάσουν σημαντικά τις παγκόσμιες ατμοσφαιρικές διεργασίες ή την ανθρώπινη υγεία, αλλά η καταγραφή και η παρακολούθηση κάθε επεισοδίου είναι κρίσιμη».

Οι προβλέψεις της CAMS για το SO2, που βασίζονται στις δορυφορικές παρατηρήσεις και υποθέτουν αρχικό ύψος εκπομπών περίπου 5 χιλιομέτρων, προβλέπουν την πορεία του νέφους για τις επόμενες 5 ημέρες με βάση το Σύστημα Ενοποιημένων Προβλέψεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων (ECMWF). Οι προβλέψεις ενημερώνονται κάθε 12 ώρες με νέα δεδομένα. Το ECMWF υλοποιεί την CAMS για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προβλέψεις της CAMS δείχνουν το αέριο SO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν παρέχουν πληροφορίες για την ηφαιστειακή τέφρα, που αποτελεί αρμοδιότητα των Κέντρων Συμβουλών για Ηφαιστειακή Τέφρα (VAACs).

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next