Prodea Investments: Οι Startup εταιρείες επιλέγουν να στεγαστούν σε βιοκλιματικά κτήρια

Στροφή προς τις βιώσιμες λύσεις κάνουν οι επιχειρήσεις που, καθώς διαπιστώνουν ότι το υγιές εργασιακό περιβάλλον και τα κτήρια με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα (και συνεπώς σημαντικά μειωμένα κόστη λειτουργίας) αποφέρουν πολλαπλά οφέλη, επιλέγουν να στεγαστούν σε σύγχρονα κτήρια, κατασκευασμένα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Γνήσιοι εκπρόσωποι της νέας εταιρικής κουλτούρας είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η PRODEA Investments έχει υιοθετήσει από νωρίς τα «πράσινα» κριτήρια στην επιχειρηματική της δραστηριότητα.

 

Σύμφωνα με τα νέα αρχιτεκτονικά πρότυπα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έχει διπλό στόχο, να ελαχιστοποιήσει την απαιτούμενη ενέργεια, μειώνοντας το κόστος της χρήσης, και να εξασφαλίσει ένα υγιές και άνετο περιβάλλον για τους χρήστες, μέσα από τη δημιουργία συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασίας, υγρασίας, αερισμού και φωτισμού. Οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι οι παροχές αυτές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά πραγματική ανάγκη του σύγχρονου εργαζόμενου, γι’ αυτό τα βιοκλιματικά κτήρια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Η ζήτηση για σύγχρονα, αειφόρα κτήρια προέρχεται από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και κυρίως από τις Startup εταιρείες, σύμφωνα και με σχετική έρευνα. Ως εκπρόσωποι της νέας γενιάς επιχειρηματιών, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δίνουν μεγάλη σημασία στο περιβάλλον όπου θα δουλέψουν, καθώς ένας άνετος και «πράσινος» χώρος, που πληροί τα κριτήρια αειφορίας, συμβάλλει στην εξύψωση του ηθικού των υπαλλήλων, ενισχύει τις καλές συναδελφικές σχέσεις και προάγει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα κάποιες εταιρείες επιλέγουν να στεγαστούν σε συνεργατικούς χώρους (coworking spaces), μία νέα τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό και πλέον αναπτύσσεται και στην Ελλάδα. Οι συνεργατικοί χώροι, επειδή είναι σύγχρονοι, συνήθως πληρούν τα «πράσινα» κριτήρια και, καθώς αποτελούν μία οικονομική λύση επαγγελματικής στέγης, που ενισχύει τις συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών, συχνά αποτελούν πρώτη επιλογή των Startup εταιρειών.

Το πράσινο αποτύπωμα

Ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των ακινήτων, η PRODEA Investments εκπονεί φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα σε αειφόρα projects ακίνητης περιουσίας. Αξιόλογο χρηματοδοτικό εργαλείο, που έδωσε ώθηση στα επενδυτικά της σχέδια, αποτέλεσε το «πράσινο» ομόλογο, που εξέδωσε μέσω του Χρηματιστηρίου, τον Ιούλιο του 2021. Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που άντλησε προσανατολίστηκε για την απόκτηση, την κατασκευή, αλλά και την ανακαίνιση παλαιών κτηριακών συγκροτημάτων σε σύγχρονα «πράσινα» κτήρια, βασισμένα στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Κίνηση ματ αποτέλεσε η πρόσφατη εξαγορά πέντε όμορων οικοπέδων, συνολικής επιφάνειας 10.433,50 τ.μ. στο Μαρούσι, πλησίον της Λεωφόρου Κηφισίας. Το ακίνητο βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε μία από τις πιο περιζήτητες περιοχές της Αττικής για επαγγελματική στέγη. Σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αφού γκρεμιστεί το υφιστάμενο κτίριο, θα αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, με κατ’ ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold.

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτήρια, που η συνολική τους επιφάνεια θα ξεπερνά τα 17.000 τ.μ.

Η συνολική επένδυση θα κυμανθεί στα 35 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια που θα αντλήσει από το πράσινο ομόλογο.

Comments are closed.