Τσερνόμπιλ: Πρώτη αλλαγή βάρδιας μετά τη ρωσική εισβολή

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές το προσωπικό κατάφερε να επιστρέψει σπίτι του μετά από τέσσερις εβδομάδες.

«Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες», επεσήμανε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι.

«Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την «ικανοποίησή του» για την εξέλιξη αυτή.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου και περίπου 100 Ουκρανοί τεχνικοί που εργάζονταν σε αυτό τότε εξακολούθησαν να διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου, όπου βρίσκονται πυρηνικά απόβλητα μετά το δυστύχημα του 1986, του χειρότερου στην Ιστορία.

Η ομάδα που άλλαξε ήταν η ίδια που εργαζόταν στον πυρηνικό σταθμό από την προηγουμένη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό, γεγονός που «έθετε σε κίνδυνο» έναν από τους «πυλώνες» της πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, δηλαδή το προσωπικό να μην αναγκάζεται να λάβει αποφάσεις υπό υπερβολική πίεση.

Η ΙΑΕΑ δεν λαμβάνει πάντα δεδομένα από τα συστήματα παρακολούθησης που διαθέτει στο Τσερνόμπιλ, αλλά αυτά της μεταδίδονται από άλλους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Comments are closed.