IONOS: Αλλάζει τα δεδομένα στον ελληνικό αγροτικό τομέα με τα γεωργικά drones
Η καινοτομία της εταιρείας συμβάλλει σημαντικά στις επιχειρήσεις ψεκασμών ακριβείας, καθώς και στην ανίχνευση ασθενειών και παρασίτων.
Αν και η μακρά ιστορία των drones ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια του Α ́Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια «έκρηξη» τόσο στη δημοτικότητα μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών, όσο και στις εφαρμογές που βρίσκουν σε έναν μεγάλο αριθμό από διαφορετικά industries, εξυπηρετώντας πλέον ολοένα και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερες από τις λεγόμενες νέες τεχνολογίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η κρητική IONOS, η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει γεωργικά drones φέροντας επανάσταση στον εγχώριο κλάδο του agritech.
«Ιθύνων νους» της IONOS είναι ο ιδρυτής και managing director, Στέλιος Χριστοδούλου. Όντας ο ίδιος ένας πολυπράγμων άνθρωπος με αγάπη για την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και με μακρά εμπειρία, μετέφερε από την πρώτη στιγμή στη νεοφυή επιχείρηση αυτές τις αξίες, θέλοντας να αλλάξει τα δεδομένα στον ελληνικό αγροτικό τομέα. Η Startup με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και μέλος του Elevate Greece ξεκίνησε την πορεία της το Φεβρουάριο του 2019. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στις γεωργικές επιστήμες με επίκεντρο τα drones, σε μια εποχή που το smart farming αποκτά όλο και περισσότερες εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι 150.000 drones μέχρι το 2035 πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις φάρμες της Ευρώπης.

Όσον αφορά την καινοτομία, η IONOS έχει επεκταθεί αρκετά πέρα της «παραδοσιακής» διαδικασίας επισκόπησης των καλλιεργειών εφαρμόζοντας μία μεγάλη ποικιλία αέριων εργασιών στη γεωργία, όπως οι ψεκασμοί σημείων σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Εκτός των άλλων, ειδική μνεία αξίζουν τα πρωτοποριακά πιλοτικά έργα ΕΞΑΡΧΟΣ 2020 και ΕΞΑΡΧΟΣ 2021, καθώς και το IONEL project. Τα δύο πρώτα προγράμματα αφορούν δολωματικές εφαρμογές με Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) σε επιλεγμένους ελαιώνες, ενώ το IONEL Project θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες καλλιέργειας ρυζιού.
Την περσινή χρονιά η IONOS συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα καινοτομίας ActPhast 4.0 σε συνεργασία με το ινστιτούτο Forth και το Πανεπιστήμιο του Southampton. Η IONOS είναι αναπόσπαστο μέλος του European Drone School, ενός ευρωπαϊκού δικτύου ακαδημιών με έδρα τις Βρυξέλλες, με την ομάδα του να είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση του δικτύου γεωργικών drone.
Με δεδομένο πως ο πρωτογενής τομέας προχωρά ταχύτατα προς την τρίτη γεωργική επανάσταση, οι smart farming τεχνολογίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ανάπτυξη των σύγχρονων παραγωγών. Στον «αγώνα» αυτό θα πρωτοστατήσει ο κλάδος του agritech και οι εταιρείες που έχουν την τεχνολογία ως σύμμαχο, όπως άλλωστε έχει αποδείξει η Startup από την Κρήτη.
Comments are closed.