EYDAP Innovation Challenge: Οι Startups που διακρίθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις τους

Οι εταιρείες δημιούργησαν μηχανισμούς αναγνώρισης πιθανών μοτίβων κατανάλωσης, μοντέλα πρόβλεψης και ανίχνευσης αποκλίνουσας συμπεριφοράς.

Τέσσερις εταιρείες βραβεύτηκαν στα πλαίσια του EYDAP Innovation Challenge, του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας στις HCAP Incentivized competition series. Το hackathon διοργανώθηκε από την ΕΥΔΑΠ, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, Startups και ομάδες ερευνητών ή επιστημόνων.

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προτάσεις τους, τις οποίες μετέτρεψαν από ιδέες σε πραγματικές λύσεις με την βοήθεια ενός mentorship προγράμματος, αφού πέρασαν από αξιολόγηση για τον σκοπό τους δηλαδή για την πρόβλεψη κατανάλωσης νερού των νοικοκυριών αλλά και τον εντοπισμό ελαττωματικών μετρητών στο δίκτυο.

Το Greenbusiness βρέθηκε εκεί και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα, όσο και με τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη. Ο Χρίστος Δήμας σε ερώτηση για το άνοιγμα των επιχειρήσεων του Δημοσίου Τομέα όπως η ΕΥΔΑΠ στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας του ελληνικού οικοσυστήματος Startup απάντησε ότι: «Είναι ένα εξαιρετικό βήμα που έκανε η ΕΥΔΑΠ, απολύτως απαραίτητο, και εύχομαι να ακολουθήσουν την ΕΥΔΑΠ, ακόμα πολλές εταιρείες του ευρύτερου  Δημοσίου Τομέα. Να σας υπενθυμίσω ότι πριν από ένα μήνα είχε και τον διαγωνισμό η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, το ίδιο το Elevate Greece γεννήθηκε από νεοφυή επιχείρηση, την οποία βοήθησε το ελληνικό δημόσιο και το Υπουργείο Ανάπτυξης να δημιουργηθεί. Άρα οι συμπράξεις μεταξύ δημόσιου τομέα και του νεοφυούς οικοσυστήματος καινοτομίας είναι απολύτως απαραίτητες και αμοιβαία επωφελής για όλους».

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας μίλησε επίσης για το κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι το ανερχόμενο ελληνικό οικοσύστημα Startup θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και κυρίως το εάν θα καταφέρει να ενισχύσει την προσπάθεια του δημοσίου τομέα για εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Συγκεκριμένα είπε ότι: «Το θεωρώ απολύτως απαραίτητο τόσο οι νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και το ελληνικό δημόσιο να συνεργάζονται πολύ περισσότερο για την εξεύρεση λύσεων σε πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία. Και ναι είμαι πολύ αισιόδοξος διότι πιστεύω  τόσο στο ταλέντο των Ελλήνων επιχειρηματιών και των επιστημόνων. Νομίζω ότι μέρα με τη μέρα βελτιώνονται οι συνθήκες όχι μόνο επιχειρηματικότητας, αλλά και οι συνθήκες για την καινοτομία για την χώρα. Ήδη έχουμε πολλές σημαντικές συμφωνίες. Άρα συμφωνώ ότι έρχονται και άλλες πολύ σημαντικές συμφωνίες από το οικοσύστημα καινοτομίας».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης μίλησε σχετικά με το πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία και πως μπορεί να επηρεάσει άμεσα η έμμεσα τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι: «Οτιδήποτε έχει σχέση με την εξέλιξη της ΕΥΔΑΠ, ιδιαίτερα με καινοτόμες λύσεις, όπως αυτές που βραβεύτηκαν σήμερα είναι σε όφελος της κοινωνίας, των πελατών μας και του καταναλωτή, του περιβάλλοντος και από πλευράς εξοικονόμησης νερού, αλλά και από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας στον κύκλο του νερού, όπου εκεί προσπαθούμε να πάμε σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και στην διακυβέρνηση, ώστε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι προς όφελος του καταναλωτή».

Ακόμη, ο Χάρης Σαχίνης τοποθετήθηκε αναφορικά με το σκεπτικό με το οποίο η ΕΥΔΑΠ διοργάνωσε τον διαγωνισμό καινοτομίας και ποιοι ήταν οι στόχοι της όταν έλαβε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι: « Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πιστεύει ότι η καινοτομία είναι σημαντική όχι μόνο για μια δημόσια εταιρεία αλλά και για όλο το οικοσύστημα, το οποίο εξυπηρετούμε και για τον καταναλωτή και επειδή θέλουμε να υποστηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις νέες εταιρείες που φέρνουν την καινοτομία και στην Ελλάδα, αλλά και να δώσουμε την δυνατότητα να πάνε στο διεθνές περιβάλλον. Θέλαμε να κάνουμε αυτόν τον διαγωνισμό, ο οποίος και βοηθάει την ΕΥΔΑΠ, αλλά και βοηθάει όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα ενώσουν τις δυνατότητες τους οι οποίες είναι σημαντικές όχι μόνο για εταιρείες σαν τις δικές μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα».

Αναφορικά, με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και το αν είναι ικανοποιημένοι από την  συνεργασία που επιτεύχθηκε με ομάδες και επιχειρήσεις από το ελληνικό οικοσύστημα, ο Χάρης Σαχίνης σχολίασε ότι: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, γιατί είναι πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν προς όφελος της εταιρείας και των καταναλωτών».

Ολοκληρώνοντας τις αποκλειστικές δηλώσεις που παραχώρησε στο Greenbusiness και δεδομένου το ότι η ΕΥΔΑΠ μπαίνει πολύ δυνατά στην ψηφιακή καινοτομία, o Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, διευκρίνισε τα σχέδια του οργανισμού για το μέλλον, λέγοντας: «Έχουμε αλλάξει και το οργανόγραμμα για να έχουμε την κατάλληλη ανθρώπινη υποδομή στα ψηφιακά θέματα, σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να βελτιωθούμε προς όφελος του καταναλωτή».

Οι εταιρείες που σημείωσαν νικηφόρο πέρασμα από το hackathon

Μια από τις εταιρείες που όχι μόνο έλαβαν μέρος αλλά προχώρησαν ολοκληρώνοντας το έργο τους πάνω στον αλγόριθμο πρόβλεψης ελαττωματικών μετρητών, κατακτώντας την 1η θέση και ένα έπαθλο ύψους 15.000 ευρώ είναι η Wings ICT Solutions, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των big data, του IoT, του AR, της AI και των vertical
analytics. Η επιχείρηση ξεκίνησε ως Startup και πλέον κατέληξε να απασχολεί τουλάχιστον 150 άτομα, ενώ στοχεύει να εξάγει τις τεχνολογίες αιχμής και στο εξωτερικό. Η νικητήρια ομάδα συναποτελείται από τους Παναγιώτη Βλαχέα, Γρηγόρη Μαραγκάκη, Κωνσταντίνο Τσαγκάρη, Βαγγέλη Γκιάστα και Παναγιώτη Δεμέστιχα.

Στην 2η θέση βρέθηκε η Core Innovation που έλαβε με την σειρά της το χρηματικό βραβείο των 2.000 ευρώ για τον αλγόριθμο ελαττωματικών μετρητών, ενώ ασχολείται με την έξυπνη ενέργεια αλλά και τις μεθόδους πρόβλεψης. Η ομάδα αποτελείται από τους Στέφανο Κοκορίκο, Νίκο Κυριακούλη, Απόστολος Χονδρονάσιος, Ιωάννης
Μεϊντάνης, Ιωάννης Λιβιέρης, Σπυρίδων Φουράκης και Αντιγόνη Νικολαϊδου.

Ακολούθως, η Libra AI που εργάζεται στον τομέα της επιστήμης δεδομένων (data science) προσφέροντας υπηρεσίες βάσει τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης σε επιχειρήσεις, ήταν ανάμεσα σε εκείνες που βραβεύτηκαν για μια λύση πρόβλεψης κατανάλωσης («έναντι»), από μια Startup που ιδρύθηκε το 2020 με γυναικεία παρουσία και υπόβαθρο στο εξωτερικό, ύστερα από μια brain regain διαδικασία. Η ομάδα συνίστατο από την Εύη Μπρούστα, Ειρήνη Νταρουίς, Ελεάννα Κουλέττου, Βαγγέλη Φέκα, Θάνο Μπαλωμένο, Γιάννη Κοψίνη και Πάνο Ζόγκα.

Μια τελευταία πρόταση που ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες και βραβεύτηκε ήταν αυτή της Drop Outs, αποτελούμενη ωστόσο από ένα άτομο τον Παναγιώτη Παπαεμμανουήλ, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ περιέγραψε την προσωπική του πορεία στον διαγωνισμό κατόπιν δυσκολιών που συνάντησε, αφού ξεκίνησε την προσπάθεια με μια ομάδα, καταλήγοντας μόνος του στην συνέχεια. Κατόρθωσε όμως παρόλα αυτά να διεκδικήσει το βραβείο και τελικά να το αποκτήσει, έχοντας αξιοποιήσει τα data, το cloud και τον κώδικα που έφτιαξε εκείνος και με δικά του έξοδα για τις υποδομές επί 2 μήνες. Ο ίδιος μίλησε στο Greenbusiness για την εμπειρία του τόσο με την ΕΥΔΑΠ όσο και με τον διαγωνισμό.

Αναφορικά με τους λόγους που αποφάσισε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό και το τι ήταν αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον, ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ είπε ότι: «Γενικά επειδή εργάζομαι ως data scientist με ενδιαφέρουν οι διαγωνισμοί καινοτομίας. Είμαι σε startup, η καινοτομία είναι στο αίμα μου, ασχολούμαι με τις τεχνολογίες αιχμής. Όταν είδα αυτόν τον διαγωνισμό και είδα ότι τον υποστηρίζει μία μεγάλη εταιρεία όπως η ΕΥΔΑΠ, ήξερα ότι θέλω να συμμετέχω γιατί είχα και πολλά να μάθω από την ΕΥΔΑΠ και πιστεύω ότι είχα και να προσφέρω αρκετά, όπως έδειξε το αποτέλεσμα».

Σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε καθόλη την πορεία του διαγωνισμού ο ίδιος δήλωσε ότι: «Όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός τον Ιανουάριο εργαζόμουν ως data scientist σε μία startup, πρότεινα στην εταιρεία να συμμετέχουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό, αλλά δεν ήταν στις προτεραιότητες της εταιρείας οπότε δε συμμετείχαμε και αποφάσισα να συμμετέχω με μία άλλη ομάδα εκτός εταιρείας. Στην πορεία η ομάδα αποφάσισε ότι έχει να κάνει άλλα πράγματα, οπότε έμεινα μόνος μου και αποφάσισα ότι θα συνεχίσω και μόνος μου. Στην πορεία του διαγωνισμού, ο οποίος κράτησε 13 μήνες, απολύθηκα από την εταιρεία. Οι startups έχουν μεγάλο βαθμό ρίσκου, υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, οπότε μαζί με άλλα άτομα απολύθηκα. Έμεινα δυο μήνες άνεργος εν γνώσει μου και από επιλογή μου. Δεν προσπάθησα να βρω άλλη εταιρεία για να μπορέσω να συγκεντρωθώ σε αυτόν τον διαγωνισμό. Από την άλλη, είχα προβλήματα σε υποδομές καθώς ο υπολογιστής μου δεν επαρκούσε για να τρέξω τους αλγορίθμους. Στο σημείο αυτό πήρα πάλι μια απόφαση να αγοράσω υποδομές cloud, για να μπορέσω να συνεχίσω μέχρι τέλους στον διαγωνισμό. Επένδυσα σημαντικά και σε χρήματα, αλλά κυρίως σε χρόνο».

Σε ερώτηση για το τι ήταν εκείνο που τον «έπεισε» να συνεχίσει στον διαγωνισμό και δεν τον άφησε να εγκαταλείψει ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ απάντησε ότι: «Γενικά διαβάζω αρκετά βιβλία, παρακολουθώ μέντορες και έχω και κάποιους μέντορες που με στηρίζουνε και το να τα παρατάω δεν είναι στη φύση μου. Το πίστεψα από την αρχή ότι έχω να προσφέρω πράγματα και ότι μπορώ να κερδίσω, έχω τις γνώσεις και την εμπειρία. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν έφτασα μέχρι το τέλος».

Όσον αφορά τη βοήθεια που του προσέφερε η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η ΕΥΔΑΠ ήταν δίπλα μου κυρίως στα emails που τους έστελνα. Δεν μου απαντούσαν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά όλες οι ερωτήσεις που είχα κάνει απαντήθηκαν στα σεμινάρια που έκαναν. Είχαν κάνει δύο σεμινάρια και όλες οι ερωτήσεις που είχαν κάνει οι διαγωνιζόμενοι απαντήθηκαν εκεί. Οπότε δεν έχω κάποιο παράπονο, από την εταιρεία πήρα την στήριξη στο χρόνο που χρειαζόταν».

Τέλος, ο ίδιος μας μίλησε για τα σχέδια του για το μέλλον, λέγοντας ότι: «Προσωπικά εργάζομαι στον τομέα της τεχνολογίας περισσότερο από 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχω κάνει μια στροφή από το data science και είμαι στο product, είμαι product owner σε μια εταιρεία. Επομένως, βλέπω και αυτήν την πλευρά του προϊόντος. Σκοπός μου είναι κάποια στιγμή να ιδρύσω τη δική μου εταιρεία και να λανσάρω ένα δικό μου προϊόν που θα ικανοποιεί κάποιες ανάγκες. Έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά είναι πολύ νωρίς για να το αναφέρω».

Comments are closed.