ΟΠΕΚ: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ισορροπήσουν οι αγορές του αργού

Σύμφωνα με τους Υπουργούς Ενέργειας των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας στόχος του οργανισμού είναι να ηρεμήσει η αγορά.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσαν σήμερα ότι οι χώρες τους έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί για να ισορροπήσουν οι αγορές του αργού.

«Έχουμε μία αποστολή και μία μοναδική αποστολή που σταθεροποιεί την αγορά. Άρα δεν μπορούμε να πολιτικοποιούμε ή να φέρνουμε την πολιτική στον οργανισμό κάνοντας αυτή τη συζήτηση…ο στόχος μας είναι να ηρεμήσουμε την αγορά», δήλωσε σε συνέδριο του κλάδου ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Σουχάιλ αλ-Μαζρούι.

Οι χώρες του Κόλπου, στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, είναι μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) καθώς και της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Ρωσία και το Μεξικό.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις να αντλήσει περισσότερο αργό από τότε που η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ+, εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις ως αντίποινα, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Ο Μαζρούι δήλωσε ότι η ομάδα αυτή προσπαθεί να βρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο πετρελαίου.

«Εάν ζητάμε από κάποιον να αποχωρήσει, τότε αυξάνουμε τις τιμές, τότε κάνουμε κάτι που είναι ενάντια σε αυτό που θέλουν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Μαζρούι, ερωτηθείς για την περίπτωση απόρριψης της Ρωσίας ως μέλους του ΟΠΕΚ+ λόγω της εισβολής της Ουκρανίας.

«Εάν μια χώρα αποφασίσει μονομερώς, ή δύο χώρες ή πέντε χώρες, έχουν όλες τους το δικαίωμα να επιλέξουν από ποιες πηγές θα αγοράσουν, αλλά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλες τις χώρες του κόσμου και να πούμε δεν μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα βαρέλια».

Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι η Ρωσία παράγει αρκετό πετρέλαιο κάθε μέρα που ισοδυναμεί περίπου με το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ο Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι εάν απειλείται η ασφάλεια της προμήθειας πετρελαίου, τότε θα υποφέρει η παγκόσμια οικονομία. Η ασφάλεια αυτή είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και κάποιες χώρες ξεχνούν το εάν είναι οικονομικά προσιτή η ενέργεια, δήλωσε.

Comments are closed.