ΕΛΕΤΑΕΝ: Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας

Τη δεξίωση οργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που έγιναν σε όλο τον κόσμο.

400 φίλοι της αιολικής ενέργειας, εκπρόσωποι κομμάτων και της πολιτείας, επιχειρηματίες, στελέχη και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας σε μια καλοκαιρινή βραδιά δίπλα στη θάλασσα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022. Τη δεξίωση οργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που έγιναν σε όλο τον κόσμο από τη ευρωπαϊκή ένωση WindEurope και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας GWEC.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν:

– ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς

– ο βουλευτής, υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΣωκράτης Φάμελλος

– ο βουλευτής ΝΔ, τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης

– η βουλευτής, αν. υπεύθυνη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτη Πέρκα

– ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης

Ευχετήριους χαιρετισμούς και μηνύματα απέστειλαν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο βουλευτής, υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, η βουλευτής ΝΔ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου και πολλοί άλλοι.

Παραβρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Βαρελίδης, Χωροταξίας Καθ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Δ/νων Σύμβουλος του EXE Καθ. Γιώργος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Σπύρος Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Αιολική Ενέργεια και γενικά οι Ανανεώσιμες Πηγές βρίσκονται στον πυρήνα όλων των συζητήσεων που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε. Πέραν όμως αυτών, σήμερα αναδεικνύεται έντονα το θέμα της εθνικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας. Οι ανανεώσιμες είναι η ενέργεια της ελευθερίας. Το Σχέδιο Δράσης RΕpowerEU εισάγει την αρχή ότι οι ανανεώσιμες πηγές υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον».

Και συμπλήρωσε: «Το μεγαλύτερο κεφάλαιο ενός κλάδου είναι οι εργαζόμενοι του. Πλέον οι άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο της αιολικής ενέργειας στην χώρα μας είναι αρκετές χιλιάδες και τα νούμερα αυξάνονται συνεχώς. Πρόκειται για σταθερές, μακροχρόνιες, ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια. Πλέον, σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της χώρας μας βλέπεις νέους ανθρώπους να δουλεύουν στις ανεμογεννήτριες.

»Και όσο ωριμάζει ο κλάδος μας, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους -κάποτε νεαρούς – να ατενίζουν τις ανεμογεννήτριες τις οποίες υπηρετήσαν με σεβασμό και αγάπη μια ολόκληρη ζωή. Απόψε είναι μια βραδιά τιμής σε ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δουλέψαν και δουλεύουν με όραμα και επιμονή για να είμαστε όλοι εδώ σήμερα και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Παρά τα προβλήματα τα οποία με επιμονή και υπομονή θα ξεπεράσουμε».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς απονεμήθηκαν τα βραβεία ΑΙΟΛΟΣ.

Το Επιστημονικό Βραβείο ΑΙΟΛΟΣ 2022 απονεμήθηκε στον Καθ. Δημήτρη Λάλα, πρώτο Πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΚΑΠΕ, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος μετά από 32 έτη ενεργούς προσφοράς και συμμετοχής στην διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ αποφάσισε να μην μετέχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Το Επιχειρηματικό Βραβείο ΑΙΟΛΟΣ 2022 απονεμήθηκε στον Γιώργο Σπύρου, πρώτο Πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ το 1995 και από τους πρωτοπόρους που δημιούργησαν τον κλάδο της ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά πάρκα στη πατρίδα μας.

Το Ειδικό Βραβείο Προσφοράς ΑΙΟΛΟΣ 2022 απονεμήθηκε στον Νίκο Αυγερινό. Στο πρόσωπό του η ΕΛΕΤΑΕΝ τίμησε όλους τους εργαζόμενους στο πεδίο, στα βουνά και τα νησιά μας, που εγκαθιστούν και λειτουργούν τις ανεμογεννήτριες με τα χέρια τους και τα μηχανήματα που χειρίζονται. Ο Νίκος Αυγερινός ξεκίνησε να εργάζεται στις ανεμογεννήτριες από το 1990 και συνεχίζει έως σήμερα με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος.

Comments are closed.