Foodora Air: Η Στοκχόλμη εγκαινιάζει υπηρεσίες παράδοσης με “ιπτάμενα δοχεία γάλακτος” από τον Μάιο

Η μικρή δημοτική περιοχή της Στοκχόλμης, Värmdö Köpcentrum, ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια νέα υπηρεσία παράδοσης με drone. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη αρχικά για ένα τμήμα 10.000 κατοίκων της περιοχής. Στην τελική φάση, θα παραδείδει  φαρμακευτικά προϊόντα, είδη παντοπωλείου, γεύματα και διάφορα αντικείμενα λιανικής πώλησης από καταστήματα και εστιατόρια στο Värmdö Köpcentrum.

Το project, που ονομάζεται Foodora Air, είναι μια συνεργασία τριών σουηδικών εταιρειών: της Tele2, μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, της Foodora, μιας εταιρείας διανομής φαγητού και ειδών παντοπωλείου, και της Aerit, κατασκευαστή drone παράδοσης. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει τον Μάιο και αρχικά θα παραδίδει μόνο τρόφιμα.

Η εταιρεία προσφέρει πτήσεις παράδοσης που πραγματοποιούνται εκτός οπτικής επαφής (BVLOS), παρέχοντας στα νοικοκυριά που είναι εγγεγραμμένα στην εταιρεία άμεση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Αρχικά, οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά αναμένεται να επεκταθούν και σε περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

«Η δημιουργία του πρώτου μας κόμβου διανομής αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Aerit και τις υπηρεσίες drone στη Σουηδία. Μετατρέπουμε τις διαδρομές 30 λεπτών με το αυτοκίνητο σε πτήσεις 7 λεπτών με μπαταρία», δήλωσε ο Alexander Perrien, Διευθύνων Σύμβουλος της Aerit. «Η Värmdö Kommun ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε αυτό το ταξίδι, βοηθώντας μας σε όλα, από τον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών έως τις αιτήσεις για άδειες προσγείωσης. Ανυπομονούμε να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα της κοινότητας», πρόσθεσε.

Το Nimbi της Aerit μπορεί να πετάξει μακριά

Τα drones, που ονομάζονται Nimbi, είναι εξοπλισμένα με έξι μονάδες κινητήρα/έλικες ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες, τοποθετημένες σε τρία σετ των δύο στις άκρες των τριών τους βραχιόνων. Έχουν μέγιστη χωρητικότητα μεταφοράς φορτίου 4 κιλών σε χώρο αποθήκευσης φορτίου 10 λίτρων.

Κάθε Nimbi μπορεί να διανύσει έως και 12 χιλιόμετρα όταν είναι πλήρως φορτωμένο, ενώ μπορεί να φτάσει έως και τα 21 χιλιόμετρα όταν είναι άδειο. Ενώ αιωρείται, παράγει θόρυβο κινητήρα στα 65 ντεσιμπέλ, το οποίο η Aerit συγκρίνει με αυτό ενός πολυάσχολου γραφείου.

Θυμίζοντας τα παραδοσιακά δοχεία γάλακτος, το Nimbi μπορεί να παραλάβει και να παραδώσει φορτίο χρησιμοποιώντας τον μοναδικό μηχανισμό του με τροχαλία. Αυτός ο τροχός επιτρέπει την παραλαβή και την παράδοση πακέτων χωρίς την ανάγκη για πρόσθετες υποδομές.

Με περίπου 2 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, οι εκπομπές του Nimbi είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες των παραδοσιακών οχημάτων παράδοσης που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο. Ενδεικτικά, τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη εκπέμπουν 143 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, ενώ τα οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο εκπέμπουν 110 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Υπάρχει εφαρμογή για αυτό

Το Nimbi θα υποστηρίζεται από την τεχνολογία 5G της Tele2, η οποία επιτρέπει γρήγορη και αποτελεσματική παράδοση φαγητού από διάφορα τοπικά εστιατόρια. Οι παραδόσεις φαγητού θα ξεκινήσουν τον Μάιο στο Värmdö και μπορούν να παραγγελθούν μέσω της εφαρμογής Foodora.

“Αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λαμβάνουν παραδόσεις και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δούμε περισσότερες εφαρμογές σε άλλους κλάδους”, λέει ο Stefan Trampus, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος B2B της Tele2.

“Για εμάς στην Tele2, η συνεργασία με την Foodora αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη 5G συνδεσιμότητα και την τεχνογνωσία μας για να οδηγήσουμε τις μελλοντικές υπηρεσίες παράδοσης με απλό, βιώσιμο και έξυπνο τρόπο, προσφέροντας παράλληλα στους πελάτες μια εξαιρετική εμπειρία”, πρόσθεσε.

Η Aerit δεσμεύεται να δημοκρατικοποιήσει την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, την ώρα της ημέρας, τις καιρικές συνθήκες ή την ατομική ικανότητα. Από την ίδρυσή της τον Ιανουάριο του 2021, η Aerit έχει λάβει ρυθμιστική έγκριση για λειτουργίες στο πλαίσιο του EASA SORA και ολοκλήρωσε την πρώτη εμπορική παράδοση φαγητού με drone στη Σουηδία τον Οκτώβριο του 2021.

Συμπέρασμα:

Η υιοθέτηση υπηρεσιών παράδοσης με drone, όπως το Foodora Air, φέρνει μαζί της μια σειρά από οφέλη:

  • Βιωσιμότητα: Μειωμένες εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά οχήματα παράδοσης.
  • Αποδοτικότητα: Γρήγορη και αποτελεσματική παράδοση.
  • Προσβασιμότητα: Παροχή υπηρεσιών σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Ευκολία: Άμεση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Η υλοποίηση του Foodora Air αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον των υπηρεσιών παράδοσης, με τη Στοκχόλμη να ηγείται της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα.

Comments are closed.