Αριθμός ρεκόρ πυρκαγιών πλήττει τη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια ξηρασίας στον Αμαζόνιο που προκλήθηκε από την κλιματική κρίση

Η Βενεζουέλα μάχεται κατά ενός αριθμού ρεκόρ πυρκαγιών, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν, καθώς μια ξηρασία που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή πλήττει την περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι δορυφόροι κατέγραψαν περισσότερα από 30.200 σημεία πυρκαγιάς στη Βενεζουέλα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο για αυτή την περίοδο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1999, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Inpe της Βραζιλίας, ο οποίος παρακολουθεί όλη τη Νότια Αμερική.

Αυτό περιλαμβάνει πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, καθώς και σε άλλα δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις της χώρας.

Οι ανθρωπογενείς πυρκαγιές, που συχνά ανάβονται για να αποψιλώσουν γη για γεωργία, εξαπλώνονται εκτός ελέγχου χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες και τις χαμηλές βροχοπτώσεις στη βόρεια Νότια Αμερική, καθώς και στην έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης, λένε οι ερευνητές. Οι επιστήμονες κατηγορούν την ξηρασία την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο El Nino, μια φυσική αύξηση της θερμοκρασίας στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό που επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα.

Ενώ η περίοδος των βροχών έφερε ανακούφιση τους τελευταίους μήνες πιο νότια στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, οι πυρκαγιές στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανησυχητικό σημάδι για το τι πρόκειται να συμβεί μόλις φτάσει η ξηρή περίοδος εκεί, δήλωσε η Manoela Machado, ερευνήτρια πυρκαγιών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

“Όλα δείχνουν ότι θα δούμε άλλα γεγονότα καταστροφικών πυρκαγιών – υπερπυρκαγιές που είναι τεράστιες σε μέγεθος και ύψος”, είπε η Machado.

Οι πιο έντονες πυρκαγιές της περιοχής συνήθως συμβαίνουν στη Βραζιλία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατά μήκος του νοτιοανατολικού άκρου του Αμαζονίου, όπου η αποψίλωση των δασών για τη γεωργία είναι πιο επιθετική.

Στη Βενεζουέλα, περίπου 400 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μια μεγάλη πυρκαγιά κατά το μακρύ σαββατοκύριακο του Πάσχα, η οποία απειλεί το καταπράσινο Εθνικό Πάρκο Henri Pittier, ένα παράδεισο στην παραλία με σπάνια ομιχλώδη δάση, σύμφωνα με την υπηρεσία του εθνικού πάρκου.

“Είμαι σοκαρισμένος, αν όχι ανήσυχος, με αυτή την πυρκαγιά”, δήλωσε ο Carlos Carruido Perez, που ζει κοντά. “Δεν είχα ξαναδεί μια πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους και τέτοιας καταστροφής για το περιβάλλον.”

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βενεζουέλας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια με ελικόπτερα και πρόσθετο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο Henri Pittier.

Το υπουργείο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναλαμβάνει περαιτέρω πυροσβεστικές προσπάθειες κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου που διαπερνά το πάρκο.

Στην περιοχή του Αμαζονίου της Βενεζουέλα, πιο νότια, υπάρχουν 5.690 ενεργές πυρκαγιές στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με δεδομένα της NASA. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό όλων των πυρκαγιών που καίνε σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο σε εννέα χώρες.

Οι πυρκαγιές καλύπτουν με καπνό την Πόλη της Γουιάνας, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βενεζουέλας στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters.

Στην κοντινή πόλη Uverito, οι αρχές απομάκρυναν 315 οικογένειες από τα σπίτια τους λόγω της απειλής πυρκαγιάς, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Περίπου 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί στο Uverito, μια περιοχή έξι φορές μεγαλύτερη από το Μανχάταν, σύμφωνα με τον Jose Rafael Lozada, μηχανικό δασών και συνταξιούχο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων στη Μέριδα της Βενεζουέλα.

Έλλειψη Περιφερειακής Ανταπόκρισης

Ο ίδιος πιο ζεστός και ξηρότερος καιρός που συμβάλλει στην τροφοδοσία των πυρκαγιών στη Βενεζουέλα προκαλεί επίσης πυρκαγιές στα σύνορα με την πολιτεία Ροράιμα της Βραζιλίας, οι οποίες απειλούν εκεί τις αυτόχθονες περιοχές.

Η Βενεζουέλα και η Ροράιμα έχουν δει μόνο το 10% έως 25% των κανονικών επιπέδων βροχοπτώσεων τους τους τελευταίους 30 έως 90 ημέρες, δήλωσε ο Michael Coe, διευθυντής του προγράμματος τροπικών περιοχών στο Κέντρο Έρευνας Κλίματος Woodwell των ΗΠΑ.

Η περιοχή βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ξηρές και ζεστές συνθήκες που επιδεινώνουν τις πυρκαγιές, με αυτές τις πυρκαγιές με τη σειρά τους να απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου που ωθούν περαιτέρω την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Lozada.

Οι πυρκαγιές δεν εμφανίζονται συνήθως φυσικά στον υγρό τροπικό δάσος. Οι άνθρωποι ανάβουν τη συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών για να καθαρίσουν το δάσος για αγροκτήματα και ράντσα, μια μακρόχρονη πρακτική, είπε.

“Οι άνθρωποι καίνε το ίδιο, αλλά η ξηρασία είναι πιο έντονη. Η βλάστηση είναι πιο ξηρή, οι βροχές είναι σπάνιες και βλέπουμε τις συνέπειες: ένα μικρό κάψιμο μετατρέπεται σε πυρκαγιά μεγάλου μεγέθους”, πρόσθεσε ο Lozada.

Η ξηρασία του Αμαζονίου έχει ανατρέψει τη ζωή στον μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου από πέρυσι, καθώς οδήγησε τα επίπεδα των ποταμών σε ιστορικά χαμηλά, σκότωσε απειλούμενα δελφίνια και διέκοψε τα σκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα σε δεκάδες πόλεις.

Παρά τον πλούτο των πληροφοριών που παρακολουθούν τις πυρκαγιές και επισημαίνουν τους κινδύνους του κλίματος που μας περιμένουν, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν με σθεναρότητα στην πρόληψη και την καταπολέμηση των πυρκαγιών, δήλωσε η Machado της Οξφόρδης.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαγορεύσουν το άναμμα πυρκαγιών κατά τις ξηρές περιόδους, να αναλάβουν ταχύτερη στοχευμένη ανταπόκριση για να σταματήσουν τις πυρκαγιές πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο και να προσλάβουν πυροσβέστες όλο το χρόνο αντί για προσωρινά, είπε.

Στη Βενεζουέλα, ο Lozada, οι πυροσβέστες και άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι η κυβερνητική ανταπόκριση ήταν ανεπαρκής.

Το υπουργείο Πληροφοριών και η υπηρεσία πάρκων της Βενεζουέλας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

“Το δάσος είναι απροστάτευτο λόγω έλλειψης εξοπλισμού για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών”, δήλωσε ο William Lopez, συνδικαλιστικός ηγέτης στην κρατική δασική εταιρεία Maderas del Orinoco.

“Οι πυροσβέστες πρέπει να κάνουν θαύματα για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές χωρίς εξοπλισμό και επαρκή υποστήριξη.”

 

Comments are closed.