Νάσος Γερακάρης: «Βασικός στόχος της Hydrofarm Kalamata είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας φρέσκων προϊόντων»

της Ελισάβετ Αϊνατζόγλου

Ο Νάσος Γερακάρης, ιδρυτής της Hydrofarm Kalamata, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της Αειφορικής Γεωργίας. Με βαθιά αφοσίωση στην προώθηση της Υδροπονικής Καλλιέργειας και της Βιώσιμης Γεωργίας, καταφέρνει με τον τρόπο του να ξεχωρίζει από την παραδοσιακή καλλιέργεια.

Η εμπειρία του στον τομέα της Γεωπονίας και της Αειφορικής Ανάπτυξης, αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την αποστολή της Hydrofarm Kalamata για καινοτόμες λύσεις στη γεωργία, που σέβονται το περιβάλλον και παρέχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Ε: Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της Hydrofarm Kalamata και ποιος είναι ο βασικός στόχος της εταιρείας;

A:  Η ιδέα για τη δημιουργία της Hydrofarm Kalamata ξεκίνησε από την ανάγκη για Αειφορία, Αποδοτικότητα στη χρήση των πόρων και αύξηση της παραγωγής, μη επιβαρυμένων με χημικά, τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου ως Γεωπόνος και μετά την πρακτική μου στο Wageningen της Ολλανδίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στο πως προσεγγίζουμε την παραγωγή των τροφίμων και ιδιαίτερα της σαλάτας.

Ο βασικός στόχος μας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας φρέσκων προϊόντων, με χρήση πολύ λιγότερου νερού και ενέργειας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους, καθώς και η μηδενική χρήση φυτοφαρμάκων.

Ε: Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη μη συμβατική προσέγγιση που ακολουθείτε στο αγρόκτημά σας;

AΣτις εγκαταστάσεις της Hydrofarm Kalamata χρησιμοποιούμε διαφορετικές τεχνικές υδροπονίας, αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης, εξειδικεύοντας κάθε τεχνική σε διαφορετικά παραγόμενα είδη, εξασφαλίζοντας την παραγωγή φρεσκάδας όλο τον χρόνο. Η υδροπονία μας επιτρέπει να παράγουμε φυτά χωρίς τη χρήση του εδάφους. Τα φυτά αναπτύσσονται, είτε σε κανάλια NFT με το ριζικό τους σύστημα να αναπτύσσεται σε υδατικό θρεπτικό διάλυμα ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, είτε σε αδρανή υποστρώματα, είτε με την μέθοδο Ebb & Flow. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε:

Τεράστια εξοικονόμηση νερού έως και 90% σε σχέση με τις κλασσικές γεωργικές πρακτικές. Είναι γεγονός ότι περισσότερο από το 70% του νερού που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή γεωργία απλώς εξατμίζεται. Στη Hydrofarm Kalamata το θρεπτικό διάλυμα που απορρέει όταν τα φυτά έχουν απορροφήσει τα συστατικά που χρειάζονται από το θρεπτικό διάλυμα, φιλτράρεται και επαναχρησιμοποιείται.

Μηδενική χρήση φυτοφαρμάκων. Λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης των φυτών, του ελεγχόμενου περιβάλλοντος κ.α., οι εχθροί και οι ασθένειες είναι ελάχιστες και είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν.

Με τον πλήρη έλεγχο της θρέψης που πραγματοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια, εξασφαλίζεται ότι τα φυτά μας λαμβάνουν την βέλτιστη θρέψη και όχι μόνο τα όποια στοιχεία περιέχονται στο χώμα. Ως εκ τούτου, τα φυτά της Hydrofarm Kalamata είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας, πλήρη σε θρεπτικά στοιχεία και γευστικότατα.

Πολύ λιγότερα νιτρικά στο τελικό προϊόν. 90% λιγότερα λιπάσματα! και μηδενικά απόβλητα στο περιβάλλον. Η τεχνική του κλειστού υδροπονικού συστήματος περιορίζει δραστικά τη ρύπανση των υπογείων υδάτων από νιτρικά και φωσφορικά άλατα.

ΕΠώς συνεισφέρει η Hydrofarm Kalamata στην ανανέωση και τη βελτίωση της πόλης της Καλαμάτας;

AΗ Hydrofarm Kalamata θέλει να είναι ηγέτης στον τομέα της. Θέλουμε οι αξίες μας και τα προϊόντα μας να εμπνέουν τους πελάτες μας να τα δοκιμάσουν και να βιώσουν αυτην την διαφορετική βιώσιμη προσέγγιση.

ΕΠοιες είναι οι βασικές αρχές πίσω από την παραγωγή σας και πώς διασφαλίζεται την ποιότητα των προϊόντων;

AΠάνω απ’όλα γνωρίζουμε ότι η έλλειψη φρέσκου, τοπικού, βιώσιμου για το περιβάλλον φαγητού αποτελεί πρόκληση της εποχής μας και απειλή για το μέλλον.

Η ανάπτυξη πρότυπων συστημάτων υδροπονικής καλλιέργειας και η ορθή εφαρμογή εξελιγμένων τεχνολογικών μεθόδων και εξοπλισμού υψηλού επιπέδου στους χώρους παραγωγής της HydroFarm Kalamata, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας γκάμας προϊόντων υψηλής αξίας, με τις καλύτερες θρεπτικές ιδιότητες, πλούσια σε γεύση και άρωμα.

Η ποιότητα των προϊόντων διασφαλίζεται μέσω σταθερών πρακτικών παραγωγής, πειθαρχημένου ελέγχου ποιότητας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και της συγκομιδής, καθώς και μέσω πιστοποιήσεων ποιότητας.

Ε: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έρχεστε αντιμέτωποι ως εταιρεία και πώς τις αντιμετωπίζετε;

AΟι μεγαλύτερες προκλήσεις μας περιλαμβάνουν:

Το κόστος ενέργειας που σχετίζεται με τον ελέγχο του περιβάλλοντος καλλιέργειας. Υιοθετούμε πρακτικές για την περαιτέρω μείωση του  περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Έλεγχος των ασθενειών και των επιθέσεων από εχθρούς- έντομα και η διαχείριση των αποβλήτων. Η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται από την υδροπονική καλλιέργεια είναι σημαντική για τη διατήρηση της αειφορίας και της οικολογικής ισορροπίας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες παρακολούθησης και ελέγχου περιβάλλοντος, χρησιμοποιεί φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών και εχθρών των φυτών, εφαρμόζει πρακτικές ορθής γεωργίας και επενδύει σε εκπαίδευση του προσωπικού της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

ΕΠοια είναι η σημασία της βιωσιμότητας για τη Hydrofarm Kalamata και πώς ενσωματώνεται σε κάθε πτυχή της λειτουργίας σας;

AΗ αειφορία σημαίνει να αλλάξουμε αρχικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η εργασία σε εσωτερικούς χώρους σημαίνει ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε περισσότερα προϊόντα (ετησίως ανά τετραγωνικό μέτρο) από ό,τι είναι δυνατό με τη συμβατική γεωργία. Επιπλέον, μια μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας εσωτερικού χώρου σημαίνει λιγότερη γη, λιγότερο νερό και λιγότερη ενέργεια, λιγότερη ρύπανση και λιγότερα απόβλητα.

Για κάθε κιλό λαχανικών που καλλιεργούνται με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούνται πολλές μονάδες πόρων σε σύγκριση με τα συμβατικά αγροκτήματα.

Ε:Πώς σχεδιάζετε να εξελίξετε και να διευρύνετε τη δραστηριότητά σας στο μέλλον;

AΟ πλουραλισμός των γεύσεων και η άριστη ποιότητα των προϊόντων της HydroFarm Kalamata, η συνεργασία με πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς ομίλους στο χώρο της διατροφής και διάσημους Chef, προκαλούν την HydroFarm Kalamata να επεκτείνει τη δράση και τον κατάλογό της με νέα προϊόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας και του fine dining, αλλά και στις ανάγκες της καθημερινής μαγειρικής και να φέρει την υψηλή διατροφική αξία στο καθημερινό μας τραπέζι!

Comments are closed.