Οι δείκτες της κλιματικής αλλαγής έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO)

Η κατάσταση του κλίματος το 2023 έδωσε μια νέα, οδυνηρή σημασία στη φράση «εκτός κλίμακας».

Η κατάσταση του κλίματος το 2023 έδωσε μια νέα, οδυνηρή σημασία στη φράση «εκτός κλίμακας»

Κύρια μηνύματα

  • Η έκθεση για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος επιβεβαιώνει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ με σαφές περιθώριο.
  • Έσπασαν τα ρεκόρ για τη θερμότητα των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική και την υποχώρηση των παγετώνων.
  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπονομεύουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
  • Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρει ελπίδα.
  • Το κόστος της αδράνειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι υψηλότερο από το κόστος της δράσης για την αντιμετώπισή της.

Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) δείχνει ότι τα ρεκόρ για τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, τις επιφανειακές θερμοκρασίες, τη θερμότητα και την όξυνση των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής και την υποχώρηση των παγετώνων, όχι μόνο σπάστηκαν για άλλη μια φορά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα προηγούμενα.

Σύμφωνα με την έκθεση του WMO για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος 2023, οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι κυκλώνες που εντείνονται ραγδαία προκάλεσαν δυστυχία και χάος, διαταράσσοντας την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και επιφέροντας οικονομικές απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Η έκθεση του WMO επιβεβαίωσε ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια να είναι 1,45 βαθμοί Κελσίου (με περιθώριο αβεβαιότητας ± 0,12 °C) πάνω από το προ-βιομηχανικό επίπεδο αναφοράς. Ήταν επίσης η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Οι σειρήνες ηχούν σε όλους τους κύριους δείκτες… Ορισμένα ρεκόρ δεν είναι απλώς στην κορυφή των διαγραμμάτων, αλλά τα σπάνε. Και οι αλλαγές επιταχύνονται», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres.

Η Γενική Γραμματέας του WMO, Celeste Saulo, δήλωσε: «Ποτέ δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά – προς το παρόν τουλάχιστον – στο κατώτατο όριο του 1,5°C της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή». «Η κοινότητα του WMO σημαίνει κόκκινο συναγερμό στον κόσμο».

«Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο τις θερμοκρασίες. Αυτό που παρατηρήσαμε το 2023, ειδικά με την πρωτοφανή ζέστη των ωκεανών, την υποχώρηση των παγετώνων και την απώλεια θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», είπε.

Κατά μέσο όρο το 2023, σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ωκεανού επλήγη από θαλάσσιο κύμα καύσωνα, βλάπτοντας ζωτικά οικοσυστήματα και συστήματα τροφίμων. Προς το τέλος του 2023, πάνω από το 90% του ωκεανού είχε βιώσει συνθήκες καύσωνα σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους.

Το παγκόσμιο σύνολο των παγετώνων αναφοράς υπέστη την μεγαλύτερη απώλεια πάγου που έχει καταγραφεί ποτέ (από το 1950), η οποία οφείλεται στην ακραία τήξη τόσο στη δυτική Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική ήταν κατά πολύ η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέγιστη έκταση στο τέλος του χειμώνα να είναι 1 εκατομμύριο km2 κάτω από το προηγούμενο έτος ρεκόρ – ισοδύναμο με το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.

«Η κλιματική κρίση είναι η καθοριστική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είναι στενά συνδεδεμένη με την κρίση της ανισότητας – όπως μαρτυρά η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια, ο εκτοπισμός πληθυσμών και η απώλεια βιοποικιλότητας», δήλωσε η Celeste Saulo.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Pr1.
Ετήσιες παγκόσμιες ανωμαλίες μέσης θερμοκρασίας (σε σχέση με το 1850–1900) από το 1850 έως το 2023. Τα δεδομένα προέρχονται από έξι σύνολα δεδομένων

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινάνε σε όλο τον κόσμο έχει διπλασιαστεί κατά πολύ, από 149 εκατομμύρια άτομα πριν την πανδημία COVID-19 σε 333 εκατομμύρια άτομα το 2023 (σε 78 χώρες που παρακολουθεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού). Σύμφωνα με την έκθεση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να μην αποτελούν την κύρια αιτία, αλλά είναι επιδεινωτικοί παράγοντες.

Οι καιρικοί κίνδυνοι συνέχισαν να προκαλούν εκτοπισμούς το 2023, δείχνοντας πώς οι κλιματικοί κλονισμοί υπονομεύουν την ανθεκτικότητα και δημιουργούν νέους κινδύνους προστασίας στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Ωστόσο, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας.

Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που τροφοδοτείται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία, τον άνεμο και τον κύκλο του νερού, έχει έρθει στο προσκήνιο της δράσης για το κλίμα λόγω της δυνατότητάς της να επιτύχει τους στόχους απολιγνιτοποίησης. Το 2023, η αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 510 γιγαβάτ (GW) – τον υψηλότερο ρυθμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αυτή την εβδομάδα, στο Υπουργικό Συνέδριο Κοπεγχάγης για το Κλίμα στις 21-22 Μαρτίου, ηγέτες και υπουργοί για το κλίμα από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά μετά την COP28 στο Ντουμπάι, για να πιέσουν για επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί η ενίσχυση των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs) των χωρών πριν από τη λήξη της προθεσμίας του Φεβρουαρίου 2025, καθώς και η επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση στην COP29 για να μετατραπούν τα εθνικά σχέδια σε πράξεις.

«Η Δράση για το Κλίμα εμποδίζεται επί του παρόντος από την έλλειψη ικανότητας παροχής και χρήσης υπηρεσιών κλίματος για την ενημέρωση των εθνικών σχεδίων μετριασμού και προσαρμογής, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη προς τις Εθνικές Υπηρεσίες Μετεωρολογίας και Υδρολογίας για να μπορέσουν να παρέχουν υπηρεσίες πληροφόρησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η επόμενη γενιά των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών βασίζεται στην επιστήμη», δήλωσε η Celeste Saulo.

Η έκθεση για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος δημοσιεύτηκε εγκαίρως για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας στις 23 Μαρτίου. Θέτει επίσης το σκηνικό για μια νέα εκστρατεία δράσης για το κλίμα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τον WMO που θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου. Θα ενημερώσει τις συζητήσεις σε μια υπουργική συνάντηση για το κλίμα στην Κοπεγχάγη στις 21-22 Μαρτίου.

Δεκάδες ειδικοί και εταίροι συνεισφέρουν στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, Εθνικών Υπηρεσιών Μετεωρολογίας και Υδρολογίας (NMHSs) και Κέντρων Παγκόσμιων Δεδομένων και Ανάλυσης, καθώς και Περιφερειακών Κέντρων Κλίματος, του Παγκόσμιου Προγράμματος Έρευνας για το Κλίμα (WCRP), του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ατμόσφαιρας (GAW), του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Cryosphere και της Υπηρεσίας Copernicus Climate Change που λειτουργεί από το ECMWF.

Κύρια μηνύματα

Αέρια του θερμοκηπίου

Οι παρατηρούμενες συγκεντρώσεις των τριών κύριων αερίων του θερμοκηπίου – διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου – έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022. Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από συγκεκριμένες τοποθεσίες δείχνουν συνεχή αύξηση το 2023.

Τα επίπεδα CO2 είναι 50% υψηλότερα από την προ-βιομηχανική εποχή, παγιδεύοντας τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ο μεγάλος χρόνος ζωής του CO2 σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται για πολλά χρόνια ακόμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Business Voice

Comments are closed.