Copernicus: Ο Μάρτιος του 2024 είναι ο δέκατος στη σειρά μήνας που είναι ο πιο καυτός που έχει καταγραφεί

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus Σημειώνει Άλλο Ένα Παγκόσμιο Ρεκόρ Θερμοκρασίας

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσο-Πρόθεσμης Πρόβλεψης για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρηματοδότηση από την ΕΕ, δημοσιεύει τακτικά μηνιαία δελτία κλίματος που αναφέρουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στις παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας του αέρα και της θάλασσας, την έκταση του θαλάσσιου πάγου και τις υδρολογικές μεταβλητές. Όλα τα ευρήματα που αναφέρονται βασίζονται σε αναλύσεις που παράγονται από υπολογιστές και σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων ERA5, χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Μηνιαίες παγκόσμιες ανωμαλίες επιφανειακής θερμοκρασίας του αέρα (°C) σε σχέση με το 1850-1900 από τον Ιανουάριο του 1940 έως τον Μάρτιο του 2024, που απεικονίζονται ως χρονοσειρές για κάθε έτος. Το 2024 εμφανίζεται με μια παχιά κίτρινη γραμμή, το 2023 με μια παχιά κόκκινη γραμμή και όλα τα άλλα χρόνια με λεπτές γραμμές σκιασμένες ανάλογα με τη δεκαετία, από το μπλε (δεκαετία του 1940) έως το κόκκινο σημείο (δεκαετία του 2020). Πηγή δεδομένων: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.

 

Κορυφαία σημεία θερμοκρασίας επιφάνειας αέρα και θάλασσας

Ο Μάρτιος του 2024 ήταν παγκοσμίως θερμότερος από οποιονδήποτε προηγούμενο Μάρτιο στα αρχεία δεδομένων, με μέση θερμοκρασία επιφάνειας αέρα ERA5 14,14°C, 0,73°C πάνω από τον μέσο όρο του Μαρτίου 1991-2020 και 0,10°C πάνω από το προηγούμενο υψηλό που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Αυτός είναι ο δέκατος συνεχόμενος μήνας που είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.

Ο μήνας ήταν 1,68°C θερμότερος από μια εκτίμηση του μέσου όρου Μαρτίου για το 1850-1900, την καθορισμένη προ-βιομηχανική περίοδο αναφοράς.

  • Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους τελευταίους δώδεκα μήνες (Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, με 0,70°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020 και 1,58°C πάνω από τον μέσο όρο της προ-βιομηχανικής περιόδου 1850-1900.

Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης για τον Μάρτιο του 2024 ήταν 2,12°C πάνω από τον μέσο όρο του Μαρτίου 1991-2020, καθιστώντας τον μήνα τον δεύτερο θερμότερο Μάρτιο στην ιστορία της ηπείρου, μόλις 0,02°C ψυχρότερο από τον Μάρτιο του 2014. Οι θερμοκρασίες ήταν πιο πάνω από τον μέσο όρο στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές.

Εκτός της Ευρώπης, οι θερμοκρασίες ήταν πιο πάνω από τον μέσο όρο στην ανατολική Βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία, την ανατολική Ρωσία, την Κεντρική Αμερική, τμήματα της Νότιας Αμερικής, πολλά τμήματα της Αφρικής, τη νότια Αυστραλία και τμήματα της Ανταρκτικής.

Το φαινόμενο El Niño συνέχισε να εξασθενεί στον ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό, αλλά οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου αέρα γενικά παρέμειναν σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τον Μάρτιο πάνω από τους 60°Ν-60°S ήταν 21,07°C, η υψηλότερη μηνιαία τιμή που έχει καταγραφεί, ελάχιστα πάνω από τους 21,06°C που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο.

Η Samantha Burgess, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) τόνισε τη σημαντικότητα της κατάστασης: «Ο Μάρτιος του 2024 συνεχίζει την αλληλουχία των κλιματικών ρεκόρ για τις θερμοκρασίες του αέρα και της επιφάνειας του ωκεανού, με τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που σπάει ρεκόρ. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, με τους τελευταίους 12 μήνες να είναι 1,58°C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Ο τερματισμός της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας απαιτεί γρήγορες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Η ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (°C) υπολογίζεται κατά μέσο όρο στον εξωπολικό παγκόσμιο ωκεανό (60°S–60°N) για το 2016 (κίτρινο), το 2023 (κόκκινο) και το 2024 (μαύρη γραμμή). Όλα τα άλλα έτη μεταξύ 1979 και 2022 εμφανίζονται με γκρι γραμμές. Πηγή δεδομένων: ERA5. Credit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

 

Επισημάνσεις για τον θαλάσσιο πάγο

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής έφτασε στο ετήσιο μέγιστό της τον Μάρτιο, με μηνιαία τιμή ελαφρώς κάτω του μέσου όρου, σηματοδοτώντας την υψηλότερη έκταση Μαρτίου από το 2013.

Όπως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι ανωμαλίες στην πυκνότητα του θαλάσσιου πάγου ήταν ανάμεικτες σε όλο τον Αρκτικό Ωκεανό. Οι συγκεντρώσεις παρέμειναν πάνω από το μέσο όρο στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, ένα επίμονο χαρακτηριστικό από τον Οκτώβριο.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής ήταν 20% κάτω από το μέσο όρο, η έκτη χαμηλότερη έκταση για τον Μάρτιο στα δεδομένα των δορυφόρων, συνεχίζοντας μια σειρά από μεγάλες αρνητικές ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν από το 2017.

Όπως και τον Φεβρουάριο, οι συγκεντρώσεις του θαλάσσιου πάγου ήταν πιο κάτω από το μέσο όρο στη βόρεια Θάλασσα Weddell και στον τομέα της Θάλασσας Ross-Amundsen.

Ποσοστά θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας για τον Μάρτιο του 2024. Οι κατηγορίες χρωμάτων αναφέρονται στα εκατοστημόρια των κατανομών θερμοκρασίας για την περίοδο αναφοράς 1991–2020. Οι ακραίες κατηγορίες («Πιο δροσερή» και «Πιο ζεστή») αναφέρονται στην περίοδο 1979–2024. Οι τιμές υπολογίζονται μόνο για τους ωκεανούς χωρίς πάγο. Οι περιοχές που καλύπτονται με θαλάσσιο πάγο και ράφια πάγου τον Μάρτιο του 2024 εμφανίζονται με ανοιχτό γκρι. Πηγή δεδομένων: ERA5. Credit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Επισημάνσεις υδρολογικών μεταβλητών

Τον Μάρτιο του 2024, ήταν πιο υγρός από το μέσο όρο στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ευρώπης, με καταιγίδες που προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη νότια Γαλλία. Ήταν επίσης πιο υγρός από το μέσο όρο σε περιοχές της Σκανδιναβίας και της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Ο υπόλοιπος της Ευρώπης ήταν κυρίως πιο ξηρός από το μέσο όρο, με έντονα κάτω από το μέσο όρο βροχοπτώσεων στη βορειοδυτική Νορβηγία.

Τον Μάρτιο του 2024, ήταν πιο υγρός από το μέσο όρο σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής, σε όλη την Κεντρική Ασία, την Ιαπωνία, μεγάλο μέρος της Αραβικής Χερσονήσου, τη Μαδαγασκάρη και τμήματα της Νότιας Αμερικής. Η Αυστραλία γνώρισε έναν εξαιρετικά υγρό μήνα.

Συνθήκες πιο ξηρές από το μέσο όρο επικράτησαν σε τμήματα των κεντρικών ΗΠΑ, του δυτικού Καναδά και του βόρειου Μεξικού, περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας και στη νοτιοανατολική Αυστραλία, το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Comments are closed.