Καταστροφές Παγκοσμίως το 2023 – Ένα Έτος Ακραίων Καιρικών Φαινομένων

Η Βάση Δεδομένων Εκτάκτων Περιστατικών (EM-DAT) κατέγραψε συνολικά 399 καταστροφές που σχετίζονται με φυσικούς κινδύνους το 2023

Η Βάση Δεδομένων Εκτάκτων Περιστατικών (EM-DAT) κατέγραψε συνολικά 399 καταστροφές που σχετίζονται με φυσικούς κινδύνους το 2023. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν σε 86.473 θανάτους και επηρέασαν 93,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 202,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ο σεισμός του 2023 σε Τουρκία και Συρία ήταν το πιο καταστροφικό γεγονός του έτους από άποψη θνησιμότητας και οικονομικών ζημιών, με 56.683 αναφερόμενους θανάτους και ζημιές αξίας 42,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αυτός ο σεισμός επηρέασε περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους, και στις δύο χώρες συνολικά, καθιστώντας τον το δεύτερο γεγονός με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πληθυσμό. Το μεγαλύτερο γεγονός ήταν η ξηρασία της Ινδονησίας το 2023, η οποία επηρέασε 18,8 εκατομμύρια ανθρώπους από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Διαβάστε εδώ το Business Voice Week

Ο χρόνος που εξετάζουμε παρουσίασε υψηλό επίπεδο θνησιμότητας από καταστροφές, με σύνολο 86.473 θανάτους, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 20 ετών των 64.148 θανάτων, κυρίως λόγω του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2023, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων του EM-DAT. Ο αριθμός των ατόμων που επλήγησαν από καταστροφές, 93,1 εκατομμύρια, είναι κάτω από τον μέσο όρο του 2003-2022 των 175,5 εκατομμυρίων ετησίως.

Η διαφορά οφείλεται κυρίως στον σχετικά χαμηλό αριθμό νέων σημαντικών ξηρασιών. Αξιοσημείωτο, ότι ορισμένα γεγονότα εξακολουθούν να εξελίσσονται, επομένως οι αναφορές για ξηρασίες μπορεί να είναι ελλιπείς, καθιστώντας τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία προσωρινά. Η ετήσια ανάλυση επισημαίνει τις εποχικές ξηρασίες που ξεκίνησαν το 2023, αλλά δεν περιλαμβάνει τις συνεχιζόμενες πολυετείς ξηρασίες, όπως η σοβαρή και μακροχρόνια ξηρασία στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής. Επιπλέον, η έκθεση πιθανότατα υποτιμά τη θνησιμότητα από τους καύσωνες και τον αριθμό των περιστατικών καύσωνα το 2023.

Εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών, η επικύρωση του EM-DAT για τους καύσωνες της Ευρώπης το 2023 παραμένει ελλιπής, καθώς μπορεί να παραλείπει πολλά γεγονότα με υψηλή θνησιμότητα. Το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται σε ένα τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο σε αυτό το θέμα.

Οικονομικές Απώλειες

Στον τομέα των οικονομικών απωλειών, το αναφερόμενο ποσό των 202,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο του EM-DAT 2003-2022 των 196,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το ένα τρίτο των καταστροφών που καλύπτονται σε αυτή την έκθεση για την περίοδο 2003-2022 ωφελείται από τεκμηριωμένες συνολικές οικονομικές ζημίες, με αξιοσημείωτα χαμηλότερο ποσοστό αναφοράς 12% για την Αφρική. Αυτή η διαφορά υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την κρίσιμη ανάγκη ενίσχυσης των παγκόσμιων προσπαθειών στον τομέα της αξιολόγησης, της αναφοράς και της διάδοσης δεδομένων για τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από καταστροφές.

Στην Τουρκία, μια σειρά σεισμών με μεγέθη 7,8 βαθμών και 7,5 βαθμών στις 6 Φεβρουαρίου οδήγησε σε 50.783 θύματα και επηρέασε περίπου 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη Συρία, οι αναφορές δείχνουν 5.900 θανάτους και 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή. Οι συνολικές οικονομικές ζημίες υπολογίζονται σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την Τουρκία και 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τη Συρία.

Διαβάστε εδώ το Business Voice Week

Επιπλέον, δύο άλλα σεισμικά γεγονότα συγκαταλέγονται στην 10άδα των πιο θανατηφόρων καταστροφών. Στις 8 Σεπτεμβρίου, σεισμός μεγέθους 6,8 Mw στην περιοχή του Ύψιλου Άτλαντα, νοτιοδυτικά του Μαρακές στο Μαρόκο, είχε ως αποτέλεσμα 2.946 θανάτους και οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται  σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Στο Δυτικό Αφγανιστάν, σεισμός στις 7 Οκτωβρίου στην επαρχία Herat οδήγησε σε 2.445 αναφερόμενους θανάτους.

Όσον αφορά τα σοβαρά γεγονότα με καταιγίδες, η καταιγίδα Daniel έπληξε τη Λιβύη τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας πλημμύρες που οδήγησαν σε 12.352 θύματα – συμπεριλαμβανομένων 8.000 αγνοούμενων – και οικονομικές απώλειες 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός ήταν η δεύτερη πιο θανατηφόρα καταστροφή του 2023, μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο κυκλώνας Freddy πέρασε από τη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν στο Μαλάουι, όπου είχε ως αποτέλεσμα 1.209 θανάτους και επηρέασε 2,3 εκατομμύρια άτομα. Ο τυφώνας Doksuri, που σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου, έπληξε τις Φιλιππίνες, ακολουθούμενη από την Κίνα, όπου οι οικονομικές απώλειες υπολογίζονται σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καθιστώντας το τη δεύτερη πιο δαπανηρή καταστροφή του 2023.

Στην αρχή του Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες στην Ινδία λόγω του κυκλώνα Michaung, επηρεάζοντας 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Αμερική, δύο καταιγίδες είχαν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Στις αρχές Μαρτίου, τις Ηνωμένες Πολιτείες έπληξε μια καταιγίδα που έφερε εκρήξεις ανεμοστρόβιλων, δυνατούς ανέμους και πλημμύρες, προκαλώντας εκτιμώμενο κόστος 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 13 θανάτους. Τέλος, τον Οκτώβριο, η τροπική καταιγίδα Ότις στο Μεξικό επηρέασε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, προκάλεσε 104 θανάτους και είχε ως αποτέλεσμα ζημιές αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, καθιστώντας την την πιο δαπανηρή καταστροφή που σχετίζεται με καταιγίδες που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μεξικό.

Όσον αφορά στις πιο σημαντικές πλημμύρες, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις τον Μάιο λόγω των καταρρακτωδών βροχών στην επαρχία Νότιου Κίβου. Ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος παραμένει αβέβαιος, υπολογίζεται αυτή την στιγμή σε 2.970, με 470 επιβεβαιωμένους θανάτους και χιλιάδες αγνοούμενους.

Στη Βορειοανατολική Νιγηρία, οι πλημμύρες τον Οκτώβριο είχαν ως αποτέλεσμα 275 θανάτους. Τον Δεκέμβριο, η Σομαλία γνώρισε καταρρακτώδεις βροχές κατά την περίοδο των βροχών της, επηρεάζοντας περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ πλημμύρες στην Τανζανία επηρέασαν 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαβάστε εδώ το Business Voice Week

Τον Ιανουάριο, οι Φιλιππίνες επλήγησαν από πλημμύρες και κατολισθήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα 52 θανάτους και να επηρεαστούν 2,1 εκατομμύρια άτομα. Οι πλημμύρες των μουσώνων έπληξαν επίσης το Πακιστάν και την Ινδία από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, με την Ινδία να καταγράφει τουλάχιστον 1.529 θανάτους και 10,2 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεαστούν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2023.

Επιπλέον, η Υεμένη βίωσε μια παρατεταμένη και έντονη περίοδο βροχών μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2023, με 248 αναφερόμενους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στη Γουατεμάλα, οι έντονες βροχοπτώσεις από τον Μάιο και μετά οδήγησαν σε σημαντικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, επηρεάζοντας πάνω από 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας 78 θανάτους. Στην Ευρώπη, οι πλημμύρες των μέσων Μαΐου στην περιοχή της Emilia-Romagna είχε ως αποτέλεσμα 15 θύματα και ήταν μεταξύ των πιο δαπανηρών πλημμυρών του 2023, με οικονομικές ζημιές που υπολογίζονται σε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Όσον αφορά τα γεγονότα που σχετίζονται με την ξηρασία, η ξηρή περίοδος της Ινδονησίας -από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο- επηρέασε σοβαρά περίπου 18,8 εκατομμύρια κατοίκους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι νότιες και μεσοδυτικές περιοχές βίωσαν σημαντική ξηρασία, σε συνδυασμό με κύμα καύσωνα, το οποίο καταγράφηκε ως το πιο δαπανηρό γεγονός του 2023 στις ΗΠΑ, με ζημιές που αποτιμήθηκαν σε 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Επιπλέον, τον Αύγουστο, η πυρκαγιά Lahaina στο νησί Maui στη Χαβάη αναγνωρίστηκε ως μία από τις 10 πιο δαπανηρές καταστροφές, με οικονομικές απώλειες που ανήλθαν σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση 2023 Disasters in numbers

Comments are closed.