Ομιλήτρια στο 1ο Hellenic Water Forum η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Αυγερινοπούλου

Ειδική αναφορά στο «Our Ocean Conference» και την σύνδεση του πόσιμου νερού με την προστασία των θαλασσών

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κύκλο του νερού και την σημαντική συμβολή του Κοινοβουλίου και δη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της αρμόδιας Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, αναφέρθηκε από το βήμα του 1ου «Hellenic Water Forum» η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις υδατικές προκλήσεις των Περιφερειών της Ελλάδας από κοινού με τον κ. Γ. Κωνσταντέλλο, Α΄ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τον κ. Κ. Μανδρώνη, Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, τον κ. Ν. Ξυλούρη, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και τον Δρ. Β. Κανακούδη, Καθηγητή Διαχείρισης Δικτύων Ύδρευσης και Συστημάτων Υδατικών Πόρων του ΑΠΘ.  Η συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος, εστιάστηκε στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης του ύδατος ανά Περιφέρεια, στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων, καθώς και στην ανάγκη ήπιων και σωστά μελετημένων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των πλημμυρικών φαινομένων με απόλυτο σεβασμό στη φύση, όπως και ορθά σχεδιασμένων υποδομών ύδατος.

Η κυρία Αυγερινοπούλου ενημέρωσε, ακόμη, και για την σημασία που αποδίδει η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής στην ορθολογική διαχείριση του ύδατος, ενώ, ως Συντονίστρια του «Our Ocean Conference 2024» έκανε ειδική αναφορά στη σύνδεση του πόσιμου νερού με την προστασία των θαλασσών, καθώς στις σημαντικές δεσμεύσεις που υιοθέτησε η χώρα μας στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference», συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. δολαρίων, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επιτυχία της Διεθνούς Διάσκεψης, όπως αποτυπώθηκε και στα σχετικά στατιστικά, καθώς συμμετείχαν στις εργασίες της περισσότεροι από 3.500 σύνεδροι από 119 χώρες και αναλήφθηκαν 469 δεσμεύσεις (commitments) για την προστασία των θαλασσών, συνολικού ύψους 11,35 δισ. δολαρίων.

Στο 1st Hellenic Water Forum που διεξήχθη στο Conference Hall της Εθνικής Ασφαλιστικής συμμετείχαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, θεσμικοί φορείς, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, στελέχη των ΔΕΥΑ, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη διαχείριση του νερού και την παροχή τεχνολογικών λύσεων και συστημάτων. Το Φόρουμ ανέδειξε τρεις βασικούς πυλώνες για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού: την τεχνολογική καινοτομία, την κλιματική κρίση και ασφάλεια και τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού.

Comments are closed.