ΕΥΔΑΠ: Εγκαίνια του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας – Ένα «έργο πνοής» ύψους 112,9 εκατ. ευρώ

Το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛΚΠ), ύψους 106,8 εκατ. ευρώ διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου 2024, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας άλλου ενός μέρους της κατασκευής ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους στους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης και Μεσογαίας-Μαρκοπούλου.

Το ΚΕΛΚΠ βρίσκεται νοτιοανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος και με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του θα μπορεί σταδιακά να υποδεχθεί το πρόσθετο φορτίο λυμάτων των παραλιακών περιοχών των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, εξυπηρετώντας, μέχρι το 2049, 125.000 κατοίκους.

Το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) αποτελεί βασική περιβαλλοντική υποδομή, προστατεύοντας τον θαλάσσιο αποδέκτη, μέσω της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που πραγματοποιείται βάσει ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και στοχεύει στην ικανοποίηση των πλέον αυστηρών απαιτήσεων επεξεργασίας. Το ανακυκλωμένο, καθαρό κατά 95%, νερό που θα προκύπτει από το ΚΕΛΚΠ, θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης των τοπικών καλλιεργειών, αστικής και περι-αστικής χρήσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα.

ΕΥΔΑΠ: ΚΕΛΚΠ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου σχολίασε χαρακτηριστικά πως «Βάζουμε τα θεμέλια πραγματοποίησης ενός έργου πνοής και ύψιστης σημασίας για την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής».

Ο Περιφεριάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η συγκεκριμένη μονάδα εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. «Είναι μια ολιστική και όχι αποσπασματική παρέμβαση, που αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα ζωής και δίνει άλλες δυνατότητες στην ευρύτερη περιοχή».

Η κατασκευή του αποτελεί ένα μέρος ενός απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ, το οποίο αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή σημαντικών έργων σε όλο τον κύκλο του νερού με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΕΥΔΑΠ: ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας_ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ

Το ΚΕΛΚΠ, προϋπολογισμού 106.836.936 ευρώ (προ ΦΠΑ), κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Αττικής και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013, ΣΑΕ 085/8» και «ΕΣΠΑ 2014-2020». Η διαχείριση και λειτουργία του έχει περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ, όπως ακριβώς προβλεπόταν από την Προγραμματική Σύμβαση.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Χάρη Σαχίνη, παρουσία των  Δημάρχων Κρωπίας και Παιανίας, Δημήτριου  Κιούση και Ισίδωρου Μάδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός  Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, βουλευτές, Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας Κ/Ξ ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ.

Έργο πνοής και ύψιστης σημασίας

Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης μιας εμβληματικής επένδυσης που στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείρηση λυμάτων στην Ανατολική Αττική. «Το έργο όχι μόνο θα σταματήσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά θα συμβάλει στην αναγέννησή του, όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη με τον Σαρωνικό, λόγω της λειτουργίας της Ψυττάλειας» πρόσθεσε. Στην ομιλία του ανέφερε πως το ΚΕΛ αυτό είναι αποτέλεσμα της στενής και μακροχρόνιας συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ και της Αυτοδιοίκησης.

ΕΥΔΑΠ ΚΕΛΚΠ ΧΩΝΕΥΤΕΣ ΑΕΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Ο Περιφεριάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του τη σημασία του έργου για τους πολίτες και το περιβάλλον, λέγοντας πως «με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας, που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και τις θάλασσες της ευρύτερης περιοχής, με έργα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς της».

Μάλιστα, ανέφερε πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παρέμβασης υλοποιούνται πέντε μεγάλα έργα, σε συνεργασία με τους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ:

  1. Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και
  2. Το δίκτυο αποχέτευσης για τον Μαραθώνα
  3. Έργα αποχέτευσης για την Παλλήνη, την Ανθούσα και και τον Γέρακα
  4. Έργα αποχέτευσης στην Παιανία και στα Γλυκά Νερά
  5. Έργα αποχέτευσης και αναβάθμισης του ΚΕΛ Μαρκόπουλου

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Περιφεριάρχης Αττικής είπε πως τα έργα αυτά αναδεικνύουν την προτεραιότητα για «μια πραγματικά πράσινη, μια πραγματικά ανθρώπινη Αττική».

Τέλος, κλείνοντας την εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών της ΕΥΔΑΠ είναι να κρατήσει χαμηλά τα τιμολόγια, τα οποία είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο, ενώ η ποιότητα του νερού παραμένει στην κορυφή. Αναφερόμενος στο έργο τόνισε ότι «Το έργο του ΚΕΛΚΠ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη πορεία ολοκλήρωσης για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Έργα που είναι ένα μέρος του απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή σημαντικών έργων σε όλο τον κύκλο του νερού με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής». 

Comments are closed.