Η Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) έδωσε το πράσινο φως για τη θέση σε λειτουργία του πρώτου γαλλικού πυρηνικού σταθμού τύπου EPR.

Μετά από καθυστέρηση 12 ετών στην κατασκευή, η Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ενέδωσε και ο ιδιοκτήτης του έργου, η EDF, θα μπορέσει να ξεκινήσει τη φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα, με στόχο την παραγωγή 1.600 μεγαβάτ έως το τέλος του 2024.

Όταν λειτουργήσει, ο σταθμός της Φλαμανβίλ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική παράκτια περιοχή της Νορμανδίας, θα είναι ο πιο ισχυρός πυρηνικός αντιδραστήρας της Γαλλίας, ικανός να τροφοδοτήσει με ενέργεια δύο εκατομμύρια σπίτια.

Ο Ρολάν Λεσκούρ, υπουργός αρμόδιος για τη Βιομηχανία και την Ενέργεια, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ήταν “ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας που ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Φως στο τούνελ Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Εκτιμημένου Αντιδραστήρα (EPR) ξεκίνησε το 1992 για να αναβιώσει την ευρωπαϊκή πυρηνική βιομηχανία μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Ο σχεδιασμός EPR αποσκοπεί στην προσφορά ασφαλέστερης και πιο αποδοτικής πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, όλα τα ευρωπαϊκά έργα που αναπτύσσουν αυτούς τους νέους τύπους αντιδραστήρων έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατασκευή του Hinkley Point C EPR ξεκίνησε το 2012 και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2017. Οι εργασίες δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το 2029-31 και το κόστος κατασκευής θα είναι σχεδόν διπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις.

Ο μόνος λειτουργικός EPR στην Ευρώπη βρίσκεται στο Όλκιλουοτο της Φινλανδίας, μετά από καθυστέρηση δώδεκα ετών και τριπλασιασμό του κόστους κατασκευής.

Το Flamanville EPR έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν ρωγμές στην πλάκα από σκυρόδεμα, ανωμαλίες στον αδαμαντοδοχείο του αντιδραστήρα και ελαττώματα στις συγκολλήσεις. Το έργο έχει καθυστέρηση 12 ετών και είναι πέντε φορές πιο ακριβό από ό,τι είχε σχεδιαστεί – 19,1 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2022.

Έγκριση σε προβληματικό πλαίσιο Η θετική γνωμοδότηση της ASN έρχεται την ώρα που οι πολιτικές ελέγχου της ατομικής ενέργειας στη Γαλλία αναδιαρθρώνονται.

Το βράδυ της 9ης Απριλίου, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πυρηνικής ασφάλειας, το οποίο θα δημιουργήσει μια ενιαία αρχή πυρηνικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η νέα δομή θα συγχωνεύσει τον «φύλακα της πυρηνικής ενέργειας», την ASN, με τον τεχνικό εμπειρογνώμονα του κλάδου, το «Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας» (IRSN).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της πυρηνικής βιομηχανίας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες αξιολόγησης, αδειοδότησης και ελέγχου.

Εκτός από την παράταση της λειτουργίας υφιστάμενων αντιδραστήρων, η Γαλλία σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι ακόμη EPR και να αναπτύξει πυρηνικά έργα νέας γενιάς, όπως μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) και προηγμένους μικρούς αντιδραστήρες (AMR).

Comments are closed.