Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Ενώνουν Δυνάμεις Ενάντια στην Υπαναχώρηση της ΕΕ σε Πράσινες Πολιτικές για τον Αγροδιατροφικό Τομέα

Εκατοντάδες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις καταδίκασαν την πρόσφατη ανατροπή των πολιτικών βιωσιμότητας της ΕΕ για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ένωσης, σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου.

Η επιστολή υποστηρίζεται από 140 περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Greenpeace, BirdLife, Friends of the Earth, Oxfam, WWF, ClientEarth, του Φινλανδικού Συνδέσμου για τη Διατήρηση της Φύσης και της GOB Mallorca.

Η σχέση της κοινωνίας μας με τη φύση που τη συντηρεί είναι θεμελιωδώς διαλυμένη“, αναφέρει η επιστολή.

“Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία της επικείμενης οικολογικής κατάρρευσης οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι πολιτικοί της ΕΕ εμποδίζουν νέα μέτρα για την προστασία της φύσης και καταργούν εκείνα που ήδη ισχύουν”, συνεχίζει.

Οι ΜΚΟ επικρίνουν έντονα τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών όρων που απαιτούνται από τους αγρότες για να λάβουν επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καταδικάζοντάς την ως “μια οπορτουνιστική προσπάθεια” των πολιτικών να κερδίσουν υποστήριξη ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Αυτές οι αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027 έλαβαν πρόσφατα το πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές κατά την τελευταία ολομέλεια της θητείας τους τον Απρίλιο.

“Είμαστε τρομοκρατημένοι που τόσοι πολλοί πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη απειλούν τη βάση της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη για να παρέχουν ψευδείς λύσεις στις δυσκολίες των αγροτών”, έγραψαν, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των καταγγελιών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και φθηνότερες αγροτικές εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταργήσει τα βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα για τις εκμεταλλεύσεις προκειμένου να κατευνάσει τα λόμπι της βιομηχανίας και οι υπουργοί γεωργίας απειλούν τους νέους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών”, πρόσθεσαν.

Πέρα από την Υπαναχώρηση της ΚΑΠ

Η κριτική δεν περιορίζεται στην πρόσφατη ανατροπή των περιβαλλοντικών μέτρων της ΚΑΠ, αλλά περιλαμβάνει μια ευρύτερη τάση εγκατάλειψης φιλόδοξων πράσινων σχεδίων για τον γεωργικό και διατροφικό τομέα που τέθηκαν νωρίτερα στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής.

“Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαλάρωσε τους κανόνες ρύπανσης για τις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, εγκατέλειψε τα σχέδια για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, εγκατέλειψε τους στόχους για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και έχει σταματήσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει μια ανθεκτική παροχή νερού»,

Εγκατάλειψη Αξιοσημείωτων Πρωτοβουλιών

  • Βιώσιμη Τροφή: Το φθινόπωρο του 2023, έγινε σαφές ότι η Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια για την εισαγωγή νομοθεσίας για τον ορισμό ενός προτύπου ΕΕ, και ίσως και παγκόσμιου, για βιώσιμη τροφή. Το νομοθετικό πλαίσιο για βιώσιμα συστήματα τροφίμων, που κάποτε εθεωρείτο “σημείο αναφοράς” της στρατηγικής “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”, επρόκειτο να κατατεθεί έως το τέλος του 2023. Στόχος του ήταν η επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, η διασφάλιση της πολιτικής συνοχής σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό επίπεδο και η “ενσωμάτωση της βιωσιμότητας” σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
  • Ανθεκτικότητα Νερού: Μία από τις εγκαταλειμμένες πρωτοβουλίες είναι η προτεινόμενη στρατηγική για την ανθεκτικότητα του νερού. Αρχικά προγραμματισμένη για κυκλοφορία το 2024, η μη νομοθετική στρατηγική είχε ως στόχο να διασφαλίσει “την πρόσβαση στο νερό για τους πολίτες, τη φύση και την οικονομία”, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις καταστροφικές πλημμύρες και τις λειψυδρίες που έχουν πλήξει τον γεωργικό τομέα τα τελευταία χρόνια.
  • Ευημερία των Ζώων: Αν και δεν αναφέρεται ρητά στην επιστολή, η Επιτροπή εγκατέλειψε επίσης μια πολυαναμενόμενη συνολική αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ευημερία των ζώων. Από τα συστατικά αυτού του πακέτου, μόνο ο κανονισμός για τη μεταφορά ζώων είδε το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, αλλά οι διαπραγματεύσεις για το θέμα βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια.

Η επιστολή των 140 ΜΚΟ αποτελεί μια έντονη κριτική προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωβουλευτές για την υπονόμευση των περιβαλλοντικών πολιτικών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η εγκατάλειψη φιλόδοξων σχεδίων και η χαλάρωση των περιβαλλοντικών προτύπων, όπως τονίζεται, έρχονται σε αντίθεση με την επείγουσα ανάγκη για δράση απέναντι στην κλιματική κρίση και την απώλεια βιοποικιλότητας.

Ενώ η επιστολή εστιάζει σε συγκεκριμένες αλλαγές στην ΚΑΠ και σε άλλες σχετικές νομοθεσίες, η ευρύτερη κριτική αφορά την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων. Η επιστολή καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς τους εκπροσώπους για να αντιστρέψουν αυτή την τάση και να διασφαλίσουν μια πιο βιώσιμη και δίκαιη κοινή αγροτική πολιτική.

 

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next