Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus Διαπιστώνει Συνεχιζόμενο Ρεκόρ Παγκόσμιων Θερμοκρασιών – Ο Απρίλιος του 2024 Ήταν ο Πιο Θερμός Μήνας που Καταγράφηκε Ποτέ

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσο-Προθεσμίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρηματοδότηση από την ΕΕ, δημοσιεύει τακτικά μηνιαία δελτία κλίματος που αναφέρουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στις παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας του αέρα και της θάλασσας, την έκταση του θαλάσσιου πάγου και τις υδρολογικές μεταβλητές. Όλα τα ευρήματα που αναφέρονται βασίζονται σε αναλύσεις που παράγονται από υπολογιστές και σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων ανάλυσης ERA5, χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια μετρήσεων από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Απρίλιος 2024 – Επισήμανση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του αέρα και της θάλασσας:

 • Ο Απρίλιος του 2024 ήταν παγκοσμίως θερμότερος από οποιονδήποτε άλλο Απρίλιο στο αρχείο δεδομένων, με μέση θερμοκρασία επιφάνειας του αέρα ERA5 15,03°C, που είναι 0,67°C πάνω από τον μέσο όρο του Απριλίου 1991-2020 και 0,14°C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2016.
 • Αυτός είναι ο ενδέκατος συνεχόμενος μήνας που είναι ο θερμότερος στο αρχείο δεδομένων ERA5 για τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Ενώ είναι ασυνήθιστο, ένα παρόμοιο σερί μηνιαίων παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας συνέβη και το 2015/2016.
 • Ο μήνας ήταν 1,58°C θερμότερος από μια εκτίμηση του μέσου όρου του Απριλίου για το διάστημα 1850-1900, την καθορισμένη περίοδο αναφοράς της προ-βιομηχανικής εποχής.
 • Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Μάιος 2023 – Απρίλιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, 0,73°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020 και 1,61°C πάνω από τον μέσο όρο της προ-βιομηχανικής εποχής 1850-1900.
 • Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης για τον Απρίλιο του 2024 ήταν 1,49°C πάνω από τον μέσο όρο του Απριλίου 1991-2020, καθιστώντας τον μήνα τον δεύτερο θερμότερο Απρίλιο που έχει καταγραφεί ποτέ για την ήπειρο.
 • Οι θερμοκρασίες ήταν πιο πάνω από το μέσο όρο στις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης. Η Φινοσκανδιναβία ( Σκανδιναβική Χερσόνησος και Χερσόνησο Κόλα) και η Ισλανδία παρουσίασαν θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου. Η μέση θερμοκρασία, ωστόσο, καλύπτει την αντίθεση μεταξύ θερμότερων και ψυχρότερων θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος του Απριλίου στη δυτική Ευρώπη.
 • Εκτός Ευρώπης, οι θερμοκρασίες ήταν πιο πάνω από το μέσο όρο στη βόρεια και βορειοανατολική Βόρεια Αμερική, στη Γροιλανδία, στην ανατολική Ασία, στη βορειοδυτική Μέση Ανατολή, σε μέρη της Νότιας Αμερικής και στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής.
 • Το Ελ Νίνιο στον ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό συνέχισε να εξασθενεί προς ουδέτερες συνθήκες, αλλά οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου αέρα παρέμειναν γενικά σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.
 • Ο μέσος όρος της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας (SST) για τον Απρίλιο του 2024 πάνω από 60°S–60°N ήταν 21,04°C, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για τον μήνα, οριακά κάτω από τους 21,07°C που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2024.
 • Αυτός είναι ο δέκατος τρίτος συνεχόμενος μήνας που ο SST ήταν ο θερμότερος στο αρχείο δεδομένων ERA5 για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.

Σύμφωνα με τον Carlo Buontempo, Διευθυντή της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S): “Το Ελ Νίνιο κορυφώθηκε στην αρχή του έτους και οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό επιστρέφουν τώρα σε ουδέτερες συνθήκες. Ωστόσο, ενώ οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σχετίζονται με φυσικούς κύκλους όπως το Ελ Νίνιο έρχονται και παρέρχονται, η επιπλέον ενέργεια που παγιδεύεται στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα από τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσει να ωθεί την παγκόσμια θερμοκρασία προς νέα ρεκόρ».

Επισημάνσεις Υδρολογίας Απριλίου 2024:

 • Τον Απρίλιο του 2024, ήταν κυρίως υγρότερο από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής, κεντρικής και βορειοανατολικής Ευρώπης.
 • Το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ισπανίας, της χερσονησιακής Ιταλίας, των δυτικών Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της νότιας Ρωσίας, καθώς και της Ισλανδίας, ήταν ξηρότερο από τον μέσο όρο.
 • Τον Απρίλιο του 2024, οι συνθήκες ήταν υγρότερες από τον μέσο όρο σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Βόρειας Αμερικής, σε ολόκληρη την Κεντρική Ασία, στις χώρες του Περσικού Κόλπου, στην ανατολικότερη Ασία, στην ανατολική Αυστραλία, στη νότια Βραζιλία, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις συχνά οδηγούσαν σε πλημμύρες.
 • Ξηρότερες από τον μέσο όρο συνθήκες παρατηρήθηκαν σε τμήματα του βόρειου Μεξικού, γύρω από την Κασπία Θάλασσα και το Θιβετιανό Οροπέδιο. Το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας ήταν επίσης ξηρότερο από τον μέσο όρο.

Επισημάνσεις Θαλάσσιου Πάγου Απριλίου 2024:

 • Η έκταση του αρκτικού θαλάσσιου πάγου ήταν περίπου 2% κάτω από τον μέσο όρο, μια σχετικά μικρή αρνητική ανωμαλία σε σύγκριση με τις ανωμαλίες του Απριλίου που καταγράφηκαν τα τελευταία 10 χρόνια.
 • Όπως και τον Μάρτιο, οι ανωμαλίες συγκέντρωσης του θαλάσσιου πάγου ήταν ανάμεικτες σε όλο τον Αρκτικό Ωκεανό. Οι συγκεντρώσεις παρέμειναν πάνω από τον μέσο όρο στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, ένα επίμονο χαρακτηριστικό από τον Οκτώβριο.
 • Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική ήταν 9% κάτω από τον μέσο όρο, η 10η χαμηλότερη έκταση για τον Απρίλιο στο αρχείο δεδομένων δορυφόρων, συνεχίζοντας ένα μοτίβο συχνών μεγάλων αρνητικών ανωμαλιών που παρατηρούνται από το 2017.
 • Όπως και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι συγκεντρώσεις θαλάσσιου πάγου ήταν οι πιο κάτω από τον μέσο όρο στο βόρειο Θάλασσα Weddell και στον τομέα της Θάλασσας Ross-Amundsen.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus τονίζει ότι ενώ οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις που σχετίζονται με φυσικούς κύκλους όπως το El Niño έρχονται και φεύγουν, η επιπλέον ενέργεια που παγιδεύεται στον ωκεανό και στην ατμόσφαιρα από τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσει να ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες προς νέα ρεκόρ.

Πηγές:

Comments are closed.