Οι περικοπές στις ΑΠΕ: Μια αναπόφευκτη πραγματικότητα με προοπτικές

Οι περικοπές στις ΑΠΕ αποτελούν μια πρόκληση, όχι όμως αδιέξοδο.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια φέρνει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις. Μία από τις πιο ανησυχητικές είναι οι αυξανόμενες περικοπές στην παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παρόλο που το φαινόμενο φέρνει προβλήματα, είναι εδώ για να μείνει. Οι προβλέψεις μιλούν για αύξηση των περικοπών τα επόμενα χρόνια, με την ηλιακή ενέργεια να φέρει το βαρύτερο “φορτίο”.

Αυτό οφείλεται στην μη σταθερότητα της παραγωγής, η οποία εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Αβεβαιότητα για τους επενδυτές: Η αστάθεια στις ροές ενέργειας δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας για τους επενδυτές. Στην Ελλάδα, η αύξηση των περικοπών οδήγησε σε ανησυχία στους επενδυτές ΑΠΕ, θέτοντας ερωτήματα για το βιώσιμο των έργων.

Αντίκτυπος στα έσοδα: Οι περικοπές πλήττουν τα έσοδα των εταιρειών ΑΠΕ, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Η Afry προβλέπει πως το 2035, το 50% της παραγωγής από φωτοβολταϊκά θα πραγματοποιείται σε περιόδους μηδενικών ή πολύ χαμηλών τιμών.

Απαραίτητη η διαφάνεια: Απαιτείται διαφάνεια από τους διαχειριστές και τους παραγωγούς, όπως η λεπτομερής καταγραφή και η δημοσιοποίηση των περικοπών.

Η Καλιφόρνια δημοσιεύει λεπτομερώς τα δεδομένα περικοπών, προσφέροντας ασφάλεια στους επενδυτές.

Προοπτικές και λύσεις:

Μείωση του κόστους αποθήκευσης. Η τεχνολογία εξελίσσεται και η αποθήκευση ενέργειας γίνεται όλο και πιο προσιτή. Η τεχνολογία μπαταριών εξελίσσεται ραγδαία, μειώνοντας το κόστος αποθήκευσης.

Ευελιξία στην κατανάλωση: Κίνητρα στους καταναλωτές για χρήση ενέργειας στις ώρες αιχμής (π.χ. μεσημέρι).

Προγράμματα “net metering” που επιβραβεύουν τους καταναλωτές που παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια ταυτόχρονα.

Σταθεροποίηση της ζήτησης: Μεταβολές στο ενεργειακό τοπίο με στόχο την εξισορρόπηση της ζήτησης. Ηλεκτροκίνηση, έξυπνα δίκτυα και ενεργειακή κοινοτική χρήση μπορούν να συμβάλλουν στην εξομάλυνση της ζήτησης.

Θεσμοθέτηση ενός σταθερού και διαφανούς πλαισίου για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν δίκαιη αποζημίωση για τις χαμένες παραγωγές.

Παραδείγματα από άλλες χώρες:

  • Κύπρος: Οι περικοπές αυξήθηκαν από 3% το 2022 στο 13% το 2023, δημιουργώντας προβλήματα στο σύστημα.
  • Τέξας: Οι προβλέψεις δείχνουν πως οι περικοπές στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά στο Τέξας μπορεί να φτάσουν το 20% έως το 2035.
  • Καλιφόρνια: Το 2022 και το 2023, οι περικοπές στην ηλιακή ενέργεια στην Καλιφόρνια έφτασαν το 8%, ενώ στην αιολική ενέργεια το 1%.

Η αντιμετώπιση των περικοπών στις ΑΠΕ απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:

Κυβερνήσεις, Θεσμοθέτηση κατάλληλου πλαισίου και κινήτρων για επενδύσεις και έρευνα. Επιχειρήσεις, Ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων. Ερευνητικά ιδρύματα, Συνεχής έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Πολίτες, Υιοθέτηση πρακτικών “πράσινης” κατανάλωσης και ευαισθητοποίηση.

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι απαραίτητη, όμως οφείλουμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που φέρνει.
Οι περικοπές στις ΑΠΕ αποτελούν μια πρόκληση, όχι όμως αδιέξοδο. Με συνδυασμένες προσπάθειες και καινοτόμες λύσεις, μπορούμε να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός αειφόρου ενεργειακού συστήματος με πράσινη ενέργεια στο επίκεντρο. Η πρόοδος είναι υπαρκτή και η δυναμική μεγάλη. Η πράσινη ενέργεια είναι το μέλλον. Ας αγκαλιάσουμε το μέλλον με πνεύμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.
Η αποθήκευση ενέργειας, η ευελιξία στην κατανάλωση και η σταθεροποίηση της ζήτησης είναι μερικά από τα κλειδιά για ένα αειφόρο μέλλον με πράσινη ενέργεια. Η διαφάνεια και η θεσμοθέτηση ενός δίκαιου πλαισίου θα διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ομαλή ανάπτυξη του τομέα.

Comments are closed.