της Αλίς Κοροβέση
Συντονίστρια του Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα
Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο και οι κλιματικοί κίνδυνοι απειλούν την ενεργειακή και επισιτιστική της ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), οι κλιματικοί κίνδυνοι έχουν ήδη φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να είναι καταστροφικοί χωρίς την ανάληψη επείγουσας και αποφασιστικής δράσης.
Image Source: g-pmuQfob8d-image-generator
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ζέστη, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, θα επιδεινωθούν και θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη. Η European Climate Risk Assessment (EUCRA) δημοσιεύθηκε για να προσδιορίσει τις προτεραιότητες πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι πολιτικές προσαρμογής της Ευρώπης δεν συμβαδίζουν με τους ραγδαία αυξανόμενους κινδύνους. Σε πολλές περιπτώσεις, η σταδιακή προσαρμογή δεν θα είναι επαρκής και ενδέχεται να χρειαστεί η ανάληψη επείγουσας δράσης ακόμη και για κινδύνους που δεν είναι ακόμη κρίσιμοι.
Κάποιες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Νότια Ευρώπη, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από πυρκαγιές, υπερβολική ζέστη και λειψυδρία, επηρεάζοντας τη γεωργία και την υγεία. Οι πλημμύρες, η διάβρωση και η διείσδυση αλμυρού νερού απειλούν τις παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πολλών πόλεων. Η ανάλυση δείχνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει επείγοντες κλιματικούς κινδύνους που αυξάνονται ταχύτερα από την κοινωνική ετοιμότητά της.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν άμεσα για να περιορίσουν τους κλιματικούς κινδύνους, με τη μείωση των εκπομπών και ισχυρές πολιτικές προσαρμογής. Ο ΕΟΠ εντοπίζει 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους για την Ευρώπη, από τους οποίους οι περισσότεροι απαιτούν επείγουσα δράση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των οικοσυστημάτων, την προφύλαξη των ανθρώπων από τους καύσωνες και τις πλημμύρες, καθώς και στη βιωσιμότητα των μηχανισμών αλληλεγγύης της ΕΕ.
Η στενότερη συνεργασία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση και τη μείωση των κλιματικών κινδύνων. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να συνεργάζονται και να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των τοπικών αρχών για επείγουσα και συντονισμένη δράση. Η βελτίωση της κατανόησης των κλιματικών κινδύνων και η ενίσχυση της κοινωνικής ετοιμότητας είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Η μελέτη Εuropean Climate Risk Assessment, είναι διαθέσιμη εδώ.