Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια ανησυχητική αλήθεια: η επανάληψη ψευδών ή σκεπτικιστικών ισχυρισμών για την κλιματική αλλαγή μπορεί να τους κάνει να φαίνονται πιο αληθοφανείς, ακόμη και σε άτομα που αποδέχονται την επιστήμη του κλίματος και ανησυχούν για την κλιματική κρίση.
Ερευνητές από την Αυστραλία ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πιστέψουν ότι μια δήλωση είναι αληθής εάν την έχουν ακούσει ξανά, ένα φαινόμενο γνωστό ως «φαινόμενο της εσφαλμένης αλήθειας».
Η επικεφαλής ερευνήτρια Mary Jiang από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν πόσο ισχυρή και ύπουλη είναι η επανάληψη και πώς μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση της αλήθειας από τους ανθρώπους».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν πώς οι δηλώσεις σχετικά με την κλιματική κρίση επηρεάζονται από αυτό το φαινόμενο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τους κινδύνους της διάδοσης και επανάληψης παραπληροφόρησης.
Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την αντιληπτή αληθινότητα ενός νέου συνόλου δηλώσεων – οι μισές από τις οποίες ήταν νέες και οι μισές είχαν ήδη δει – σε μια κλίμακα από «σίγουρα αληθές» έως «σίγουρα ψευδές». Κατά μέσο όρο, βαθμολόγησαν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες δηλώσεις ως πιο αληθινές, αντανακλώντας τις γενικά υπέρ της επιστήμης του κλίματος απόψεις τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η επανάληψη αύξησε την αντιληπτή αληθινότητα τόσο των σκεπτικιστικών όσο και των υπέρ της επιστήμης του κλίματος ισχυρισμών.
Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει μια σοβαρή πρόκληση στην επικοινωνία της επιστήμης του κλίματος. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η παραπληροφόρηση για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Η επανάληψη ψευδών ειδήσεων μπορεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, ακόμη και σε θέματα τόσο σημαντικά όσο η κλιματική αλλαγή.