Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέες επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του μίλησε για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στην τηλεόραση του Alpha, μίλησε για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Παγκόσμιο πρόβλημα και η ακρίβεια, παγκόσμιο φαινόμενο. Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πρωτίστως. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και του φυσικού αερίου, δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην φορολογία ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Πολιτικές στήριξης διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστούν με όλους τους τρόπους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Θα υπάρχει μία ακόμα σίγουρα έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, μικρό όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Προτιμώ από το να έχουν όλοι μικρό όφελος, να χρησιμοποιήσω το χώρο αυτόν για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Χρειάζεται και ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Η κρίση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας, δηλώνοντας: «Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Είχα συζήτηση με Αιγύπτιο πρόεδρο για να εγκαταστήσουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο».

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απολιγνιτοποίηση, για την οποία είπε: «Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Comments are closed.