Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις «χτύπησαν» τη μονάδα παραγωγής ενέργειας, ωστόσο οι ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας.

«Μονάδα» του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια στην Νοτιαανατολικη Ουκρανία, που είναι το μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά, και βρίσκεται τυλιγμένο στις φλόγες όπως έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

Την ίδια πληροφορία μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό Υπουργείο Ενέργειας. Ωστόσο η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων, καθησύχασε αναφέροντας πως η φωτιά ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης.

«Δέκα φορές χειρότερα από το Τσερνομπίλ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης. Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος πάντως δεν κατονομάζεται, ισχυρίσττηκε με δηλώσεις του στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή.

Ο αμερικανός Πρόεδρος ,Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικά  για το θέμα με τον ουκρανό ομόλογό του δήλωσε στον Τύπο αμερικανός αξιωματούχος.

Προειδοποιήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Εξάλλου ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)., ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ουκρανία, αφότου αναφέρθηκαν μάχες στη γειτονική πόλη Ενεργκοντάρ.

«Ο Γενικός Διευθυντής ,Γκρόσι, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικής βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Comments are closed.