ΟΗΕ: Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 560 φυσικές καταστροφές το χρόνο.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα (26/6) πως η ανθρωπότητα, με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και την απουσία ουσιαστικών δράσεων, εισέρχεται σε ένα «σπιράλ αυτοκαταστροφής». Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίζει 1,5 φυσική καταστροφή την ημέρα, δηλαδή 560 τον χρόνο, μέχρι το 2030. Με συνέπεια, μεταξύ άλλων, αύξηση σε θνησιμότητα και φτώχεια.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις φυσικές καταστροφές -που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια- τα τελευταία 20 χρόνια, καταγράφονταν ετησίως 350-500 μεσαίας ως μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές. Αλλά οι κυβερνήσεις, «κατά βάση», υποτιμούν τον πραγματικό τους αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα επιβίωσης των πληθυσμών.

«Σημαίνοντας συναγερμό με το να λέμε την αλήθεια δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά κρίσιμο», δήλωσε η επικεφαλής στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR), Μάμι Μιζουτόρι. Του Γραφείου που δημοσίευσε -ενόψει του παγκόσμιου φόρουμ για τις φυσικές καταστροφές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπαλί- την Έκθεση Παγκόσμιας Αξιολόγησης για το 2022.

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή. Είναι λιγότερο δαπανηρό να αναλάβεις δράση προτού ενσκήψει μια φυσική καταστροφή από το να περιμένεις μέχρι να συντελεστεί η καταστροφή και να αναλάβεις δράση μετά», δήλωσε στο ίδρυμα «Thomson Reuters».

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε φέτος πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -από τους καύσωνες και τις ξηρασίες μέχρι τις πλημμύρες- πρόκειται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες. Προκαλώντας περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές στη φύση, στους ανθρώπους και στα μέρη όπου ζουν. Την «ίδια ώρα», τα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για την προσαρμογή στο φαινόμενο αυτό επίσης υστερούν, σύμφωνα με την επιτροπή.

Η νέα έκθεση του UNDRR αναφέρει ότι οι όλο και συχνότερες και πιο έντονες φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει τη ζωή ή έχουν επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους κατά την τελευταία πενταετία σε σχέση με μια πενταετία νωρίτερα και θα μπορούσαν να ωθήσουν άλλα 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια ως το 2030.

Η έκθεση καλύπτει διαφορετικούς τύπος καταστροφών που προκαλούν οι φυσικοί κίνδυνοι από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες μέχρι σεισμούς και επιδημίες.

«Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να κάνει περισσότερα πράγματα για να ενσωματώσει τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές στον τρόπο ζωής μας, να οικοδομήσει και να επενδύσει, κάτι το οποίο θέτει την ανθρωπότητα σε ένα σπιράλ αυτοκαταστροφής», αναφέρει -σε ανακοίνωσή της- η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Άνιμα Μοχάμεντ.

Την τελευταία δεκαετία οι φυσικές καταστροφές κόστισαν, κατά μέσο όρο, ετησίως περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους φτωχότερους κατοίκους τους να πλήττονται δυσανάλογα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι χώρες αυτές ήδη χάνουν -εξαιτίας των φυσικών καταστροφών- κατά μέσο όρο 1% από το ΑΕΠ τους. Ποσοστό δέκα φορές μεγαλύτερο από τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Περισσότερο πλήττονται οι χώρες που βρίσκονται στην Ασία και τον Ειρηνικό ωκεανό, με 1,6% μείωση του ετήσιου ΑΕΠ.

Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη ανακάμπτουν από τα αποτελέσματα του τυφώνα Ράι, ο οποίος έπληξε τη χώρα τον Δεκέμβριο αφήνοντας πίσω του 300 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους μαζί με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος ζημιών.

Για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτικοί και οι λαμβάνοντες αποφάσεις θα πρέπει να δεσμευτούν σε πιο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές και να επιταχύνουν τη διαδικασία μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, δήλωσε η Μαίρη Τζόι Γκονζάλες της οργάνωσης αρωγής «CARE» στις Φιλιππίνες.

«Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τα ακραία κλιματικά γεγονότα και τους φυσικούς κινδύνους είναι όσοι ζουν σε αστικές φτωχές κοινότητες, περιθωριοποιημένες επαρχιακές περιοχές και απομονωμένες περιοχές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής στο Κέντρο για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Μάρτεν βαν Αλστ, είπε πως οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν «να διαχειρίζονται την κάθε κρίση ως μια ξεχωριστή έκπληξη» και αντίθετα να επενδύσουν στην κατασκευή συστημάτων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις κλιματικές απειλές.

«Δυστυχώς, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο έχουν τις λιγότερες πηγές για να διαχειριστούν τους αυξανόμενους κινδύνους. Για να μειώσουμε πράγματι τον κίνδυνο πρέπει να μειώσουμε και τις ανισότητες», εξηγεί.

Με πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να προσπαθούν ακόμη να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία -πέραν των αυξανόμενων χρεών και του πληθωρισμού- η Μιζουτόρι έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια. «Αυτές οι χώρες έχουν ανάγκη από πολύ μεγαλύτερη διεθνή στήριξη ώστε να μπορέσουν να θέσουν ως προτεραιότητα την πρόληψη από τους πολλαπλούς κινδύνους καταστροφών και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα», επισήμανε.

Comments are closed.