Λάζαρος Μαλούτας: «Θα πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030»

Ο Δήμαρχος Κοζάνης μιλά αποκλειστικά στο greenbusiness.gr και αναφέρεται στις πολλές και ποικίλες πρωτοβουλίες που έχουν καταστήσει την Κοζάνη πρωτοπόρο σε δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλά αποκλειστικά στο greenbusiness.gr και αναφέρεται στις πολλές και ποικίλες πρωτοβουλίες που έχουν καταστήσει την Κοζάνη πρωτοπόρο σε δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Με όραμα την κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030 κινείται ο δήμος Κοζάνης. Ένας δήμος που αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και πράσινης ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, αποτέλεσε τεράστια επιτυχία η ένταξη της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε., γεγονός που ανέδειξε με πολύ έξυπνο και πετυχημένο τρόπο η καμπάνια, μιας εκ των καλύτερων εταιρειών επικοινωνίας της χώρας μας, η Choose Strategic Communications Parther.

«Η συνεργασία με την Choose Strategic Communications Partner αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη και έγινε εφικτή χάρις στην χορηγία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη. Είναι αλήθεια πως η καμπάνια συμπυκνώνει σε ελάχιστο χρόνο τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Κοζάνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Αναφορικά με τις σημαντικές δράσεις του δήμου ο κ. Μαλούτας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ναυαρχίδες όλων αυτών των πρωτοβουλιών αποτελούν η τηλεθέρμανση, η ΔΙΑΔΥΜΑ, το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Κοζάνης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια (από το 2013), η εφαρμογή φωτοβολταϊκών πάνελ στα σχολεία μας, καθώς το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας και το δίκτυο μεταφοράς δεδομένων LoRa».

ΕΡ: Ο Δήμος Κοζάνης εντάχθηκε στις «100 κλιματικά ουδέτερες και πιο έξυπνες πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030». Ποιες δράσεις πραγματοποιήσατε προκειμένου να ενταχθείτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Λ. Μαλούτας: Ο Δήμος Κοζάνης είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρος σε δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον και την ψηφιακότητα. Ναυαρχίδες όλων αυτών των πρωτοβουλιών αποτελούν η τηλεθέρμανση, η ΔΙΑΔΥΜΑ, το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Κοζάνης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια (από το 2013), η εφαρμογή φωτοβολταϊκών πάνελ στα σχολεία μας, καθώς το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, το δίκτυο μεταφοράς δεδομένων LoRa, κτλ.

Τα παραπάνω έργα τεκμηριώνουν την ενασχόληση του Δήμου Κοζάνης με τα θέματα αυτά, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η μεγάλη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής, απαιτεί έναν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030. Και η πρόκληση αυτή, αφορά όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες.

ΕΡ: Η Choose Strategic Communications Parther, μια από τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου επικοινωνίας, σχεδίασε και υλοποίησε την καμπάνια για την ένταξη της Κοζάνης στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε.», με πολύ έξυπνο τρόπο. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη συγκεκριμένη καμπάνια;

Λ. Μαλούτας: Η συνεργασία με την Choose Strategic Communications Partner αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη και έγινε εφικτή χάρις στην χορηγία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη. Είναι αλήθεια πως η καμπάνια συμπυκνώνει σε ελάχιστο χρόνο τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Κοζάνης, ιδίως στο θέμα της ανάγκης μετασχηματισμού του αναπτυξιακού του προτύπου, με τα στοιχεία ανταπόκρισης των πολιτών να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

ΕΡ: Η «πράσινη ανάπτυξη», οι καινοτόμες και οι startupper επιχειρήσεις είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας. Ποια «βήματα» έχετε κάνεις ως δήμος προς αυτήν την κατεύθυνση;

Λ. Μαλούτας: Στο Δήμο Κοζάνης έχουμε ήδη ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας καινοτόμων δράσεων για χρηματοδότηση.

Παράλληλα, μετασχηματίζουμε το αδρανές ΒΙΟΠΑ Ξύλου σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο τύπου Γ’, το οποίο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει κατά προτεραιότητα καινοτόμες δράσεις και start ups στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ψηφιακότητας.

Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ, ενώ φιλοξενούμε τον πρώτο θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ, στην Κοζάνη.

ΕΡ: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η ενεργειακή κρίση. Ο δήμος Κοζάνης κατάφερε με σημαντικές πρωτοβουλίες να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Πως καταφέρατε αυτό το πραγματικά μεγάλο επίτευγμα;

Λ. Μαλούτας: Στο Δήμο Κοζάνης λειτουργεί εδώ και 30 περίπου χρόνια η τηλεθέρμανση, η οποία αξιοποιεί τη θερμική ενέργεια των λιγνιτικών σταθμών. Η τηλεθέρμανση αποτελεί ένα πρωτοπόρο έργο και συνάμα το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα εργαζόμαστε με στόχο την προσαρμογή στο νέο Εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και την μεταλιγνιτική εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιούμε συστηματικά ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτηρίων. Παράλληλα, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, υλοποιούμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που με το μηχανισμό virtual net metering, δηλαδή με αυτοπαραγωγή ρεύματος, ισχύος 6MW που καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του Δήμου Κοζάνης. Αξίζει να σημειώσω, ότι ήδη έχουμε όρους σύνδεσης με τη ΔΕΔΔΗΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση, μελετάμε ένα νέο ενεργειακό έργο αντλησιοταμίευσης 8MW και ένα υδροηλεκτρικό 8 MW, ώστε να πάρουμε άδεια παραγωγής το φθινόπωρο. Επιπλέον, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης έχει ήδη εξασφαλίσει, μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 3,5 MW, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, καθώς και τους όρους σύνδεσης.

Τέλος, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση όλου του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, ώστε να επιτύχουμε σημαντική οικονομία, ενώ συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων ενεργοβόρων δημοτικών εγκαταστάσεων (αθλητικές υποδομές κτλ).

ΕΡ: Η πρόταση του Δήμου Κοζάνης για την υλοποίηση σημαντικών έργων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, με την Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα έχει ήδη δρομολογηθεί. Μπορείτε να μας αναφέρετε τα σημαντικότερα από αυτά;

Λ. Μαλούτας: Η πρόταση του Δήμου Κοζάνης, που έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, περιλαμβάνει την σύμπραξη με τίτλο «Υλοποίηση έργου πολύ-λειτουργικού συγκροτήματος της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης με ΣΔΙΤ». Στην πρόταση εμπεριέχεται η δημιουργία του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης, όπως και αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολικούς χώρους καθώς και νέα σχολικά κτήρια. Το σύνολο των εννέα υποέργων της πρότασης, θα καλύψει κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, ενώ θα συμβάλει τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής όσο και στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών.

Αναλυτικά, το ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την κατασκευή «Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης», που σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός Εθνικού Πόλου Καινοτομίας και Αειφορίας. Παράλληλα, η ΖΕΠ αναδεικνύεται σε ένα υπερτοπικό κέντρο εκπαίδευσης.

Επίσης, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες υποδομές εκπαίδευσης, ενισχύονται οι αθλητικές υποδομές των σχολικών μονάδων, καθώς επίσης δημιουργείται νέα κλειστή κολυμβητική δεξαμενή 25×30 στη ΖΕΠ.

ΕΡ: Ποιες ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει για να προσελκύσετε μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, γεγονός που θα σημάνει νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας για τους πολίτες του δήμου σας;

Λ. Μαλούτας: Είναι αλήθεια, πως μετά την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου από την Ελληνική Βουλή, δίνονται ισχυρότερα αναπτυξιακά κίνητρα στον ενεργειακό άξονα. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο Δήμο Κοζάνης προβάλλουμε την κεντροβαρική μας θέση. Αναδεικνύουμε την διασύνδεση με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Αξίζει να σημειώσω, πως 50 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού διασχίζουν το Δήμο Κοζάνης. Παράλληλα υπάρχουν τρεις κόμβοι σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη, ενώ υφίστανται άλλοι δύο κόμβοι που ικανοποιούν την ανάγκη διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής η βιομηχανική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί από χρόνια στην περιοχή λόγω της ενεργειακής δραστηριότητας. Ενώ και με την επωφελή για τον Δήμο και τους δημότες αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων διαθέτουμε ακίνητα του Δήμου για φιλοξενία επενδύσεων.

Comments are closed.