ΟΗΕ για Ζαπορίζια: «Αυτοκτονικές» οι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών σταθμών

O Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από αυτόν στη Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων είναι αυτοκτονική», δήλωσε ο A. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Ελπίζω ότι αυτές οι επιθέσεις θα λάβουν τέλος. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι ο ΔΟΑΕ θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον σταθμό» στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θέατρο από την Παρασκευή βομβαρδισμών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς αντιμαχόμενους, που ανταλλάσσουν κατηγορίες για αυτούς, πρόσθεσε.

Εδώ και μια εβδομάδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν σταματά να εκφράζει ανησυχία για τους κινδύνους που εγείρονται για την ανθρωπότητα εξαιτίας «μιας παρανόησης» ή «ενός λάθους κρίσης» που θα μπορούσε να οδηγήσει στον «πυρηνικό αφανισμό», όπως προειδοποίησε την 1η Αυγούστου σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

Την 6η Αυγούστου, με την ευκαιρία της 77ης επετείου της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, έκρινε πως η ανθρωπότητα «παίζει με γεμάτο πιστόλι», με φόντο τις τρέχουσες κρίσεις που έχουν πυρηνικές διαστάσεις.

Αναφερόμενος εξάλλου τη Δευτέρα στις σινοαμερικανικές εντάσεις για την Ταϊβάν, γύρω από την οποία διεξήγαγαν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ο Α. Γκουτέρες μίλησε για «ευαίσθητο ζήτημα», κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και σε «αποκλιμάκωση».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό τις ημέρες που έρχονται», είπε από το Τόκιο.

Η Κίνα προχώρησε στα γυμνάσια αφού στηλίτευσε την επίσκεψη που έκανε στη νήσο την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν, αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων, αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της, αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα και διά της βίας αν χρειαστεί.

Comments are closed.