WeatherXM: Το ελληνικό μετεωρολογικό δίκτυο με προβλέψεις ακριβείας, βασισμένο σε τεχνολογίες Web3, εξαπλώνεται παγκοσμίως!

Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι φυσικές καταστροφές και οι πλημμύρες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων μετατρέπονται σταδιακά από μεμονωμένα ατυχή γεγονότα σε συνήθη κατάσταση, η οποία δυσχεραίνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.

Η επισιτιστική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον τομέα της γεωργίας μεταβάλλουν για ακόμη μία φορά τα δεδομένα σε περιοχές mid-latitude.

Ειδικότερα, μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι οι σοδειές σιταριού, καλαμποκιού και ζαχαρότευτλου θα μειωθούν έως 50% στη νότια Ευρώπη. Αναγκαία κρίνεται η διαφύλαξη του τομέα της γεωργίας προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας κρίσης στον πρωτογενή τομέα, λόγω έλλειψης βασικών αγαθών.

Ενδεικτικά, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πως οι μετεωρολογικές προβλέψεις ακριβείας, οι εκτιμήσεις για το νερό και το κλίμα θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα στα 30 δισ. δολ. και τη μείωση του κόστους των ζημιών σε μόλις 2 δισ. δολάρια ετησίως. 

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων προέρχεται από καλλιέργειες που αξιοποιούν παραδοσιακά μέσα χαμηλής τεχνολογίας, η παγκόσμια γεωργία εισέρχεται σταδιακά σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού. Ενώ πολλοί αγρότες προβαίνουν σε ασφάλιση της καλλιέργειάς τους για περιορισμό των απωλειών, περίπου το 80% παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφάλισης, ενώ το 97% των γεωργών στην υποσαχάρια Αφρική δεν έχει προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες. Επιπλέον, οι μικροκαλλιεργητές εκφράζουν δυσπιστία προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο StartupperGR.

Comments are closed.