Νέες ρωσικές απειλές για το φυσικό αέριο

Πλαφόν στις τιμές και στήριξη καταναλωτών η απάντηση της ΕΕ.

Η Ρωσία θα αντιδράσει στην επιβολή διατίμησης στο πετρέλαιό της, διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει στην Ασία, τόνισε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Σουλγκίνοφ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε:

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει.

Η Ευρώπη θα επικρατήσει.H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:

Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο

– Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα

– Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου εξετάστηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μάλιστα, συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παντελής Κάπρος.

Comments are closed.