Fairmat: Η γαλλική Startup που «πρασινίζει» τις αερομεταφορές «σήκωσε» 35 εκατ. δολάρια

Η «πράσινη» νεοφυής επιχείρηση μετατρέπει τα απόβλητα από αναθαρακονήματα σε νέα αξιοποιήσιμα υλικά.

Η γαλλική «πράσινη» Startup, Fairmat, «σήκωσε» περίπου 35 εκατ. δολάρια σε μία χρηματοδότηση σειράς Α τον προηγούμενο μήνα. Βασική ενασχόληση της γαλλικής Startup είναι η επαναχρησιμοποίηση των ανθρακονημάτων, δηλαδή η μετατροπή των αποβλήτων από ανθρακονήματα σε νέα αξιοποιήσιμα υλικά. Η Temasek και η  CNP (Compagnie Nationale Portefeuille) ηγήθηκαν του γύρου χρηματοδότησης μαζί με τη Pictet Group, τη Singular, τη The Friedkin Group, καθώς και αρκετούς άλλους επενδυτές. Συνολικά, η εταιρεία έχει σηκώσει 45,5 εκατ. δολάρια από την στιγμή της ίδρυσής της.

Η επιχειρηματική ιδέα, στην οποία βασίζεται η Fairmat, είναι σχετικά απλή. Πιο συγκεκριμένα, τα high-tech υλικά, όπως τα ανθρακονήματα διαθέτουν εξαιρετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, είναι ελαφριά, ευέλικτα και ανθεκτικά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή της τουρμπίνας των αεροπλάνων, καθώς και γενικότερα στην αεροναυπηγική. Η Fairmat χρησιμοποιώντας τα βιομηχανικά απόβλητα δημιουργεί ένα νέο υλικό, το οποίο μπορεί ναι μεν να μην είναι τόσο εκλεπτυσμένο όσο τα ανθρακονήματα, είναι όμως αρκετά χρήσιμο.

Μέχρι στιγμής, η Fairmat έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες με τουλάχιστον 15 βιομηχανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων με τη Hexcel, τη Tarmac, την  Aerosave, τη Siemens Gamesa, τη Dassault Aviation και τη MerConcept, προκειμένου να μπορεί να συλλέγει τα ανθρακονήματα που δεν είναι πλέον χρήσιμα. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες παράγουν πάνω από το 35% των αποβλήτων από ανθρακονήματα στην Ευρώπη.

Η Startup σκοπεύει να επενδύσει το ποσό της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της εργοστασιακής μονάδας της. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι κάποια στιγμή, να φτάσει να διαθέτει 100 ρομπότ που να επεξεργάζονται περίπου 3,500 μετρικούς τόνους αποβλήτων κάθε χρόνο.

Στα σχέδια της Fairmat για το 2023 είναι και η επέκταση στις ΗΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού υπάρχουν ήδη 80 άτομα που δουλεύουν για την εταιρεία. Ωστόσο, η  Fairmat ευελπιστεί ότι μέχρι το 2025 θα έχουν φτάσει τους 400.

Τέλος, ο βασικός λόγος που η Startup χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, είναι το γεγονός ότι έχουν πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα πρωτογενή υλικά. Όταν το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα αυστηροποιηθεί διεθνώς, τότε είναι σίγουρο ότι οι κατασκευαστές θα στραφούν σε προϊόντα σαν αυτά Fairmat, προκειμένου να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής τους.

Comments are closed.